follow us on twitter . like us on facebook . follow us on instagram . subscribe to our youtube channel . announcements on telegram channel . ask urgent question ONLY . Subscribe to our reddit . Altcoins Talks Shop Shop


This is an Ad. Advertised sites are not endorsement by our Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise Here Ads bidding Bidding Open

Author Topic: Bitcoin İşlemleri Nedir ve Nasıl Gerçekleşi  (Read 1099 times)

Offline alidurmaz

  • Legendary
  • *
  • Activity: 1374
  • points:
    3118
  • Karma: 30
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 2
  • Last Active: January 15, 2022, 09:35:48 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 21
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Fifth year Anniversary
Bitcoin İşlemleri Nedir ve Nasıl Gerçekleşi
« on: July 19, 2018, 09:14:31 PM »
Bitcoin’de para gönderimi bir Bitcoin cüzdanından başka bir Bitcoin cüzdanına olur ve güvenlikli olması için dijital imza taşır. Ağ üzerindeki herkes para aktarımı hakkında bilgi edinebilir ve aktarım tarihçesi Bitcoin’in ilk ortaya çıktığı zamana kadar gidebilir.

Eğer piyasayı takip ediyor ve fiyatların artmasını bekliyorsanız elinizde Bitcoin tutmak çok iyi bir şeydir ama harcamadıktan sonra bu para birimine sahip olmanın ne anlamı var, öyle değil mi? Yani iş Bitcoin harcama noktasına geldiğinde, para işlemleri nasıl gerçekleşiyorlar?

BİTCOİN YOKTUR SADECE BİTCOİN AKTARIM KAYITLARI VARDIR
Bitcoinler’in olayı budur. Aslında yoklardır, sabit diskte bile kayıtlı değillerdir. ‘’Bitcoin’im var’’ diyen biri, bunu gösteremez. Belli bir Bitcoin hesabına bakarsanız orada dijital olarak tutulan Bitcoin göremezsiniz. Banka hesabınızda ? olmasına benzemez.Parmağınızla fiziksel bir şeyi, hatta dijital bir şeyi, işaret edip ‘’Al işte Bitcoin bu!’’ diyemezsiniz.

Bunun yerine, yalnızca artan ve azalan bakiyeli iki farklı hesap arasındaki işlemlerin kaydını görürsünüz. Yapılmış olan tüm işlemler blockchain denilen geniş bir ortak defterde tutulur. Bir Bitcoin hesabının bakiyesine bakmak isterseniz, bu bilgiye hesaba bakarak ulaşamazsınız. Blockchaine bakarak ayıklamanız gerekir.

İŞLEMLERİN GÖRÜNÜMÜ
Eğer Ece, Berk’e biraz Bitcoin gönderirse bu işlem üç parça bilgi barındıracaktır:
Girdi: Bu kayıt, Ece’nın o Bitcoinlere ilk başta nasıl ulaştığını gösterir (diyelim ki arkadaşı Tuğçe’den almış olsun)Miktar: Bu kayıt, Ece’nın Berk’e gönderdiği Bitcoin miktarını gösterir.Çıktı: Bu kayıtta ise Berk’in Bitcoin adresi gözükür.

BİTCOİN YOLLAMAK
Bitcoin yollamak için iki şeye ihtiyacınız vardır: Bitcoin adresi ve özel anahtar. Bitcoin adresi rastgele oluşturulur ve yalnızca harfler ve numaralar dizisidir. Özel anahtar daha farklı harfler ve numaralar dizilerinden oluşur ama Bitcoin adresinden farklı olarak, özel anahtar gizli tutulur.

Bitcoin adresinizi camdan yapılmış bir güvenli kasa olarak düşünün. Herkes kasanın içinde ne olduğunu görebilir; ama içinden bir şey almak veya içine bir şey koymak için özel anahtara sahip olmak gerekir.

Ece, Berk’e Bitcoin göndermek istediği zaman girdiyi, miktarı ve çıktıyı barındıran bir mesajı imzalamak için kendi özel anahtarını kullanır. Daha sonra Ece, kendi Bitcoin cüzdanından ortak Bitcoin ağına gönderim yapar. Orada, Bitcoin madencileri işlemi onaylar, işlem bloğuna koyar ve çözerler.

İŞLEM ONAYI
Çünkü işleminizin madenciler tarafından onaylanması gerekir bu yüzden bazen onlar işlerini halledinceye kadar beklemeniz gerekir. Bitcoin protokolünün ayarlarına göre bir bloğun kazılması yaklaşık 10 dakikayı bulur.

Bazı tüccarlar bu blok onaylayıncaya dek sizi bekletebilirler. Yani aldığınız dijital ürünleri veya hizmetleri edininceye dek bir kahve molası verebilirsiniz.

Öte yandan bazı tüccarlar ise sizi işlem onaylanıncaya kadar bekletmezler. İşlem onaylanmadan önce aynı Bitcoinler’i başka yerde kullanmaya çalışmayacağınızı varsayıp size güvenebilirler. Bu genelde dolandırıcılığın çok önemli olmadığı, düşük gelirli işlemlerde olur.

GİRDİ VE ÇIKTI MİKTARLARININ UYUŞMAMASI
Bitcoinler yalnızca işlem kayıtları olarak var oldukları için, bir tane Bitcoin adresine bağlı farklı farklı işlemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Diyelim ki Nazay, Ece’ye 2 bitcoin, Gözde üç Bitcoin ve Leyla bir Bitcoin yolladı ve bunların hepsi ayrı zamanlarda ayrı işlemler olarak gerçekleştiler. Bu işlemler Ece’nin cüzdanında altı Bitcoin oluşturacak şekilde tek bir dosya halinde birleşmezler. Ayrı işlemler olarak gözükürler. Ece, Berk’e Bitcoin göndermek istediği zaman cüzdanı, farklı işlem kayıtlarından gelen Bitcoinleri, Ece’nin göndermek istediği miktar kadar toplayıp göndermeye çalışacaktır.

Diyelim ki Ece’nin cüzdanında Berk’e göndermek istediği miktar tam olarak bulunmuyor. Belki de Berk’e yalnızca 1.5 Bitcoin göndermek istiyor. Bitcoin hesabındaki hiçbir işlem kaydı da bu miktarda değil ve toplandığı zaman da o miktara ulaşmıyor. Bu durumda Ece, işlemi küçük parçalara bölemez. Bir işlemin çıktısının yalnızca tamamını harcayabilirsiniz. Yani biri size para gönderdiğinde küçük parçalara bölemezsiniz; gelen miktarı kullanmak durumundasınız.

Böyle bir durumda Ece, kendisine gelmiş olan işlemlerden birini Berk’e aktarmak zorunda kalacaktır ve para üstü Ece’ye iade edilecektir.

Ece, Nazay’dan aldığı 2 Bitcoin’i Berk’e yollar. Girdi olarak Nazay ve çıktı olarak Berk gözükecektir. Miktar ise 1.5 Bitcoin olarak gözükür çünkü Ece’nin göndermek istediği miktar bu kadardır. Bu yüzden, Ece’nin cüzdanı otomatik olarak iki farklı çıktı oluşturur: 1.5 Bitcoin Berk’e gönderilir ve 0.5 Bitcoin para üstü olarak Ece’ye geri gelir.

İŞLEM ÜCRETİ
İşlem ücretleri çeşitli faktörler kullanılarak hesaplanır. Bazı cüzdanlar manuel olarak işlem ücreti ayarlamanıza izin verir. Bir işlemin, alıcı tarafından alınmayan veya göndericiye para üstü olarak dönmeyen herhangi bir bölümü işlem ücreti olarak kabul edilir. Bu ücret daha sonra bu işlem bloğunu çözecek kadar şanslı olan madenciye ekstra ödül olarak gider.

Şuanda birçok madenci işlem ücreti olmadan çalışıyorlar. Ama blok çözmenin Bitcoin ödülü azaldıkça, bu durum değişecek gibi gözüküyor.

Geçmişte alınan işlem ücretlerinin üzücü yanlarından biri o ücretlerinin hesaplanmasının karmaşık ve gizli bir şekilde yapılmasıydı.

Bitcoin işlemlerini yöneten çekirdek yazılıma gelen güncellemeler, işlem ücretlerinin halledilme şeklini değiştirecek.

FİŞ ALIMI
Versiyon 0.9 ile birlikte gelen ve ödemelerin şeklini değiştirerek daha kullanıcı dostu ve olgun hale getiren değişikliklere rağmen, Bitcoin’in özellikleri arasında fiş vermek yoktur.

Ancak, BitPay gibi ödeme işleyiciler normal Bitcoin işlemlerinde bulamayacağınız fiş alımı vb. özellikler sunmaktadır.

Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

Bitcoin İşlemleri Nedir ve Nasıl Gerçekleşi
« on: July 19, 2018, 09:14:31 PM »

This is an Ad. Advertised sites are not endorsement by our Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise Here Ads bidding Bidding Open


Offline natureltiqqy

  • Full Member
  • *
  • Activity: 144
  • points:
    458
  • Karma: 7
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 0
  • Last Active: December 19, 2018, 08:35:46 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 17
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Fifth year Anniversary
Re: Bitcoin İşlemleri Nedir ve Nasıl Gerçekleşi
« Reply #1 on: August 07, 2018, 09:57:56 PM »
Bitcoin madenciliği yapanlar bu işin neresinde ona da bu işin teknik açısından değinilse ne güzel olurmuş ;)

 

ETH & ERC20 Tokens Donations: 0x2143F7146F0AadC0F9d85ea98F23273Da0e002Ab
BNB & BEP20 Tokens Donations: 0xcbDAB774B5659cB905d4db5487F9e2057b96147F
BTC Donations: bc1qjf99wr3dz9jn9fr43q28x0r50zeyxewcq8swng
BTC Tips for Moderators: 1Pz1S3d4Aiq7QE4m3MmuoUPEvKaAYbZRoG
Powered by SMFPacks Social Login Mod