follow us on twitter . like us on facebook . follow us on instagram . subscribe to our youtube channel . announcements on telegram channel . ask urgent question ONLY . Subscribe to our reddit . Altcoins Talks Shop Shop


This is an Ad. Advertised sites are not endorsement by our Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise Here Ads bidding Bidding Open

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - pacatos

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 33
31
Airdrops & Giveaways [FREE] / AVAILCOM (AVL) AIRDROP # 2
« on: August 24, 2018, 12:20:56 PM »
AvailCom is a platform that will speed up the search and lease of any property, an apartment or a car, eliminate a lot of intermediate actions of the client and provide keyless access to the facility.
WEBSITE: https://availcom.io/
WHITEPAPER: https://drive.google.com/file/d/1gTqRl_OitlTiomw0JvnNolmgsAXYfy8H/view 
FACEBOOK:  https://www.facebook.com/groups/1767794666861677
TWITTER: https://twitter.com/ComAvail?lang=ru
TELEGRAM CHANNEL:  https://t.me/availcom 
BOUNTY TELEGRAM: https://t.me/joinchat/FqffdlKrtbNPuQhHaPeVyA
LINKEDIN: https://www.linkedin.com/company/availcom
SLACK: https://availcom.slack.com/ 
REDDIT:  https://www.reddit.com/user/AvailCom/
MEDIUM: https://medium.com/@availcom
GITHUB: https://github.com/AvailCom/availible-comfort.git
GEOLOCATION: RUSSIAN FEDERATION
5th August 2018 – 1st September 2018!
Total Token Pool For Airdrop:  8 250 000 AVL Tokens = 247,500$
Limit for participants: first 32 000
You will receive 275 AVL(~8,25$) for free
You will receive your tokens if you followed all the conditions:
1. Join the AvailCom Telegram Channel: https://t.me/availcom 
(MUST REMAIN WITHIN THE TELEGRAM GROUP UNTIL THE COMPLETION OF THE TOKEN SALE).
2. Follow their Facebook: https://www.facebook.com/groups/1767794666861677  and Repost  This Post: https://www.facebook.com/groups/1767794666861677/permalink/1848198435487966/
3. Follow their Twitter: https://twitter.com/ComAvail and retweet this Tweet: https://twitter.com/ComAvail/status/1026022915052060672
4. Like and Follow their Youtube channel:

5. Fill out the form
6. Check your participation status in the Spreadsheet - https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jQ6Bo7cJ_fiBqAUBTdQ0QzI2y2dDucc0eIzulUHRCa4/edit?usp=sharing
7. Wait for the tokens to be distributed after the end of DAICO campaign.

AIRDROP FORM: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScUTQhJ1E17t_UFpO0-WpJ6SNCL-ji6TJipdhftpdNRfEgiog/viewform


32
Airdrops & Giveaways [FREE] / SMARTER THAN CRYPTO (STC) AIRDROP
« on: August 24, 2018, 12:14:33 PM »
WEBSITE: https://www.smarterthancrypto.com/
WHITEPAPER:   https://www.smarterthancrypto.com/doc/Smarter_Than_Crypto_whitepaper.pdf
FACEBOOK: https://www.facebook.com/SmarterThanC
TWITTER: https://twitter.com/Smarter_Crypto
TELEGRAM: https://t.me/stc_tokens
BOUNTY TELEGRAM: https://t.me/stc_bounty
REDDIT:  https://www.reddit.com/user/SmarterCrypto/
MEDIUM: https://medium.com/@smartercrypto
GITHUB: https://github.com/SmarterCrypto/Smart-Contract
KAKAO: https://open.kakao.com/o/gdhgmvM 
GEOLOCATION: BRITISH VIRGIN ISLANDS
They are AirDropping 1 250 000 USD!
You will receive 10 000 Free STCDR Tokens.
4 simple steps to join the Airdrop:
1. Join their  Telegram Group (https://t.me/stc_tokens)!
2. Fill out the form! 
3. Convince your friends to sign up with your custom link-get 10000 STCDR per friend! 
4. You will receive your STCDR tokens after the Airdrop has concluded!
40 STCDR = 1STC
The STCDR (Smarter Than Crypto Drawing Right) token will allow you to purchase the Smarter Than Crypto (STC) token at a 5% discount.

AIRDROP FORM: https://www.smarterthancrypto.com/campaign/airdrop/?aff=8nnd7W94VKY1Tko+u/JDOQ===


33

Echipa DigiCash: David Chaum, în stânga imaginii, și Nick Szabo, în partea dreaptă

“Poți plăti pentru a accesa o bază de date, poți cumpăra software sau te poți abona la un newsletter prin email, te poți juca pe net un joc de calculator, poți primi 5$ pe care ți-i datorează un prieten sau poți doar să comanzi o pizza. Posibilitățile sunt cu adevărat nelimitate”.

Citatul nu este dintr-un clip de introducere către Bitcoin din 2011, nici nu are legătura cu Bitcoin. Nici măcar nu este din acest mileniu. Cuvintele îi aparțin criptografului Dr. David Chaum și au fost rostite la prima conferință internațională a World Wide Web-ului, care a avut loc la Geneva în 1994. Criptograful discuta despre eCash.
Dacă mișcarea cypherpunk are un strămoș, acesta este Chaum, bărbosul cu codiță. Dacă am spune că omul în vârstă de 62 sau 63 de ani  – nu își dezvăluie adevărata etate – a fost cu un pas înaintea tuturor, ar fi prea puțin. Înainte ca majoritatea să audă de Internet, înainte de vremea în care PC-urile se găseau în fiecare casă, înainte de nașterile lui Edward Snowden, Jacob Appelbaum sau Pavel Durov, Chaum privea cu îngrijorare viitorul intimității online.
“Trebuie să aduceți la cunoștință cititorilor importanța acestui aspect”, i-a spus odată Chaum unui ziarist de la Wired. “Cyberspațiul nu are toate limitările fizice. […] Nu există pereți […] este un loc diferit, înfricoșător și ciudat, și prin identificare devine un coșmar panoptic. Înțelegi? Tot ce faci poate fi știut de altcineva, poate fi înregistrat pentru totdeauna. Este în antiteză cu principiul de bază al mecanismelor democrației”.
Chaum, care și-a început cariera ca profesor de informatică la Universitatea Berkeley, nu a fost doar un adept al intimității digitale. El a și conceput instrumente pentru așa ceva. Publicat în 1982, documentul “Poștă electronică nedetectabilă, adrese de întoarcere și pseudonime digitale” a expus baza muncii de cercetare a comunicațiilor criptate pe Internet, care urmau apoi să conducă la tehnologii de anonimizare, cum este TOR.
Dar intimitatea comunicațiilor regulate nu a fost pe lista priorităților lui Chaum. Fără îndoială, el avea o idee mai măreață. Profesorul de la Berkeley a vrut să conceapă banii digitali care păstrau intimitatea.
“Alegerea de a păstra informațiile pe mâinile indivizilor sau ale organizațiilor are loc de fiecare dată când vreun guvern sau vreo afacere decide să automatizeze un alt set de tranzacții”, a explicat Chaum în publicația Scientific American, în 1992. “Forma societății în secolul următor poate depinde de abordarea care va predomina”.
Mai devreme cu 10 ani, în 1982, Chaum rezolvase deja problema, iar rezultatul a fost publicat în a doua lucrare majoră a sa: “Semnături oarbe pentru plăți nedetectabile”. În acea perioadă, când veterani ai Bitcoin ca Dr. Pieter Wuille, Erik Voorhees sau Peter Todd încă nu apăruseră pe lume, criptograful concepuse soluția de a realiza un sistem anonim de plată pe Internet.

Semnăturile oarbe

Inima sistemului de bani digitali realizat de Chaum constă în altă invenție a sa: “semnăturile oarbe”.
Pentru a înțelege semnăturile oarbe, trebuie menționat mai întâi modul în care lucrează criptografia cheii publice și, în particular, ce sunt semnăturile criptografice (obișnuite).
Criptografia cheii publice utilizează perechi de chei. O astfel de pereche constă într-o cheie publică, aceasta semănând cu un șir aleatoriu de numere care derivă matematic din cealaltă parte a perechii – un șir cu adevărat aleatoriu de numere: cheia privată. Cu cheia privată, generarea cheii publice este floare la ureche. Însă având la dispoziție doar cheia publică, este practic imposibil de generat cheia privată – este ca un drum cu sens unic.
Criptografia cheii publice poate fi folosită pentru comunicare privată între doi oameni – în cercurile academice se apelează la numele “Alice” și “Bob” – care partajează doar cheile publice unul cu celălalt. Cheile private rămân private.
Dar comunicarea privată nu este tot ce pot face Alice și Bob. Alice poate “semna” criptografic orice fragment de date (de asemenea și Bob). Pentru aceasta, Alice trebuie să combine matematic cheia sa privată cu aceste date. Rezultatul va semăna din nou cu un șir aleatoriu de numere, și poartă numele de “semnătură”. Din nou, este imposibil de recreat cheia privată a lui Alice pornind de la semnătură (cu sau fără fragmentul de date). Este în continuare un drum cu sens unic.
Ce e interesant la această semnătură este că Bob (sau oricine altcineva) o poate verifica față de cheia publică a lui Alice. Aceasta îi spune lui Bob că, într-adevăr, Alice a creat semnătura cu cheia sa privată (și cu fragmentul de date adăugat). În schimb, asta înseamnă orice vor Alice și Bob. De exemplu, ar putea însemna că Alice este de acord cu conținutul datelor (exact ca o semnătură de mână).
O semnătură oarbă merge un pic mai departe. Acum, Bob generează mai întâi un număr, numit “provizoriu” (nonce), și apoi îl combină matematic cu fragmentul de date. Astfel, datele din fragment se “amestecă” pentru a părea că sunt un alt șir aleatoriu de numere. Bob îi dă apoi datele amestecate lui Alice spre a le semna. Alice nu poate spune cum arată datele originale, astfel că ea “semnează în orb”. Rezultatul este o “semnătură oarbă”.
Acum, partea interesantă a acestei semnături oarbe constă în faptul că ea nu este corelată doar cu cheile lui Alice (așa cum ar fi orice altă semnătură) și cu datele amestecate. Aceeași semnătură oarbă este înlănțuită și cu datele originale neamestecate. Cu ajutorul cheii publice a lui Alice, oricine poate verifica faptul că Alice a semnat într-adevăr o versiune amestecată a datelor originale – desigur, inclusiv Alice însăși, în cazul în care va vedea mai târziu datele originale.

eCash

Această schemă a semnăturii oarbe este trucul folosit de Chaum în crearea unui sistem de bani digitali.
Pentru a realiza asta, Alice din exemplul de mai sus ar trebui să fie o bancă: Banca Alice. Este vorba de o bancă obișnuită, similară tuturor celorlalte, unde clienții au conturi în dolari (în acest exemplu).
Să presupunem că Banca Alice are patru clienți: Bob, Carol, Dan și Erin. Și să mai presupunem că Bob vrea să cumpere ceva de la Carol.
Mai întâi, Bob solicită o “retragere” de la Banca Alice. (Ideal, el a efectuat anterior această retragere, însă nu este ceva obligatoriu). Pentru realizarea retragerii, Bob creează el însuși “bancnote digitale”, sub forma unor numere unice: “numere de serie”. În plus, el amestecă aceste bancnote, după cum s-a ilustrat mai sus. Apoi, bancnotele amestecate sunt trimise către Banca Alice.
După primirea bancnotelor amestecate de Bob, Banca Alice semnează în orb fiecare bancnotă amestecată și o trimite înapoi lui Bob. Pentru fiecare bancnotă semnată și amestecată pe care o trimite înapoi, Banca Alice retrage un dolar din contul bancar al lui Bob.
Acum, deoarece Banca Alice a semnat în orb bancnotele amestecate, semnătura ei este de asemenea corelată cu bancnotele originale, neamestecate. Astfel, Bob poate folosi acum bancnotele originale, neamestecate, și i le trimite lui Carol pentru a o plăti.
După ce Carol primește bancnotele, ea ar trebui să le înainteze către Banca Alice. Banca verifică faptul că într-adevăr le-a semnat pe toate în orb, lucru permis de propriile sale semnături: acestea sunt corelate cu cheile sale proprii. Banca Alice verifică și că aceleași bancnote (numere de serie) nu au fost depozitate de altcineva, pentru a se asigura că nu sunt cheltuite de două ori.
În timp ce bancnotele sunt verificate, Banca Alice adaugă un număr echivalent de dolari în contul lui Carol, pe care o și anunță. La primirea confirmării, Carol știe că a fost plătită cu niște bancnote valide de către Bob și îi poate trimite acestuia ce a cumpărat de la ea.
Foarte important, Banca Alice va vedea bancnotele neamestecate pentru prima oară doar când Carol le depozitează! Ca urmare, banca nu are cum să știe că anterior bancnotele i-au aparținut lui Bob. La fel de bine, ele ar fi putut aparține lui Dan sau Erin.
Astfel, soluția lui Chaum oferă intimitate a plăților. În sine, nu era totuși o noutate: plățile private erau ceva normal în acea perioadă. Noutatea consta însă în forma digitală. De aici, și analogia lui Chaum: cash – electronic cash – eCash.

DigiCash

În 1990, cu puțin sub 10 ani de când își terminase primele lucrări (dezvoltatorii crypto tineri ca Matt Corallo, Vitalik Buterin sau Olaoluwa Osuntokun erau nenăscuți), David Chaum a fondat DigiCash. Compania avea sediul la Amsterdam, unde Chaum trăia de câțiva ani, si era specializată – desigur – pe bani digitali și sisteme de plată. Acestea au inclus și un proiect guvernamental de înlocuire a cabinelor de taxare (care a fost anulat la un moment dat) dar și carduri smart (asemănătoare cu ceea ce numim astăzi portofele hardware). Însă proiectul principal, vârful de lance al DigiCash, a fost sistemul său de cash digital, eCash. (Sistemul se numea eCash, iar monedele sistemului purtau numele de “CyberBucks”).
Într-o vreme în care Netscape și Yahoo! erau în fruntea industriei tehnologice și microplățile – nu reclamele – reprezentau modelele de recompensă pe web, DigiCash a fost considerat o stea în ascensiune de către antreprenorii acelor timpuri. Desigur, Chaum și echipa sa au avut și ei multă încredere în tehnologia lor.
“Pe măsură ce plățile în rețea ajung la maturitate, vei plăti pentru tot felul de lucruri mărunte și vor fi mai multe plăți decât face oricine astăzi”, a transmis Chaum către New York Times în 1994, desigur, evidențiind importanța intimității într-o astfel de lume. “Vei plăti pentru fiecare articol pe care-l citești, pentru fiecare întrebare pe care o ai”.
În acel an, după patru ani de dezvoltare, au fost testate și, mai târziu, tot în acel an, au demarat primele încercări eCash: băncile puteau obține licențe de la DigiCash pentru a folosi tehnologia.
Interesul a fost semnificativ. Până la finalul lui 1995, eCash a fost licențiat către prima bancă: Banca Mark Twain din St. Louis. Mai mult, la începutul lui 1996, a intrat în joc și una dintre cele mai mari bănci din lume: Deutsche Bank. Credit Suisse, un al doilea jucător major a intrat în horă mai târziu, alături de mai multe bănci din țări diferite: Advance Bank din Australia, Norske Bank din Norvegia și Bank Austria.
Și totuși, mai interesante decât afacerile pe care DigiCash le-a realizat, sunt cele care nu i-au reușit. Se spune că două (din trei) bănci majore din Olanda – ING și ABN Amro – au semnat parteneriate cu DigiCash în valoare de zeci de milioane de dolari. Similar, se pare că și Visa s-a oferit să facă o investiție de 40 mil. USD. Însă și Netscape devenise interesat: eCash ar fi putut fi inclus în cel mai popular browser web al acelor timpuri.
Totuși, cea mai mare ofertă a venit de la Microsoft. Bill Gates a vrut să integreze eCash în Windows 95 și, conform zvonurilor, ar fi oferit pentru asta 100 mil. USD către DigiCash. Povestea nu se încheie aici. Chaum ar fi cerut și câte 2$ pentru fiecare versiune vândută de Windows și afacerea a picat.
Cu toate că în ochii IT-iștilor de atunci părea un star în ascensiune, DigiCash a părut că avea dificultăți în a realiza afacerea financiară care ar fi ajutat-o să-și exprime adevăratul potențial.
În 1996, angajații DigiCash s-au săturat de atâtea afaceri nereușite și au dorit să schimbe politica. Schimbarea a venit în forma unui nou CEO: veteranul Visa, Michael Nash. Start-up-ul a primit și o infuzie de capital, iar fondatorul MIT Media Lab – Nicholas Negroponte – a fost numit pe poziția de președinte al consiliului de administrație. (Pe parcursul aventurii în lumea valutelor digitale, MIT Media Lab i-a angajat pe mulți dintre dezvoltatorii de astăzi ai Bitcoin Core). Sediul DigiCash s-a mutat din Amsterdam în Silicon Valley. Chaum era în continuare o figură importantă în cadrul companiei, dar acționa acum pe postul de CTO.
În ciuda mișcărilor descrise mai sus, lucrurile nu au stat diferit. După ani de încercări, eCash nu reușea să atragă publicul. Băncile cu care colaborau doar experimentau, fără a împinge cu adevărat tehnologia de la spate; în 1989, Banca Mark Twain Bank a înscris doar 300 de comercianți și 5000 de utilizatori. S-a întâmplat și ca o afacere cu CitiBank să fie aproape de realizare – fapt ce ar fi fost un stimulent serios pentru proiect – însă în final banca a refuzat afacerea, fără a da alte detalii.
“A fost greu să convingem mai mulți comercianți să îl accepte (n.r. eCash), astfel încât să fie și mai mulți consumatori care să îl utilizeze și viceversa” spunea Chaum unui jurnalist de la Forbes în 1999, după ce DigiCash intrase într-un final în faliment. “Pe măsură ce Web-ul se dezvoltă, numărul utilizatorilor sofisticați a scăzut. A fost dificil să le explic importanța intimității”.

Împlinirea visului mișcării Cypherpunk

DigiCash nu a reușit, iar eCash s-a scufundat de asemenea. Însă cu toate că tehnologia nu avusese succes ca afacere, munca lui Chaum avea să inspire un număr important de criptografi, hackeri și activiști care erau conectați printr-un grup de email. Acest grup – din care făceau parte și dezvoltatori ai DigiCash, precum Nick Szabo și Zooko Wilcox-O’Hearn – avea să devină ceea ce s-a numit mișcarea Cypherpunk.
Poate chiar mai radicali decât a fost însuși Chaum, cypherpunks au păstrat viu visul banilor electronici, propunând între 1990 și începutul anilor 2000 sisteme valutare digitale alternative. În 2008, la aproximativ 10 ani de la prăbușirea DigiCash, Satoshi Nakamoto a trimis o propunere proprie referitoare la bani electronici către succesorul de facto al defunctului grup de mail cypherpunk: Bitcoin.
Bitcoin și eCash au puține lucruri în comun din perspectiva design-ului. De o importanță crucială, eCash era centralizat în jurul DigiCash și nu putea fi propria sa valută. Chiar dacă fiecare om din lume ar fi folosit doar eCash pentru toate tranzacțiile, tot era necesar ca băncile să ofere conturi și să confirme tranzacțiile. Asta înseamnă, de asemenea, că eCash – deși oferea intimitate – nu era rezistent la cenzură. De exemplu, dacă Bitcoin a putut susține donațiile către WikiLeaks împotriva blocadei bancare, eCash nu ar fi putut reuși acest lucru; băncile tot ar fi blocat conturile WikiLeaks.
Cu toate acestea, munca lui Chaum în domeniul valutei digitale, care datează încă de la începutul anilor 1980, rămâne relevantă. În timp ce Bitcoin nu apelează la semnături oarbe, caracteristicile de scalare și intimitate pe care este construit protocolul ar fi putut face asta. De exemplu, Theymos – moderatorul forumulului  BitcoinTalk și al subreddit-ul r/Bitcoin – a fost pentru bucată de timp susținătorul unui lanț secundar de scalare pentru Bitcoin asemănător cu eCash. Adam Fiscor, un lider actual al tranzacțiilor Bitcoin anonime, oferă servicii de coin-mixing prin utilizarea semnăturilor oarbe, care au fost propuse de către dezvoltatorul Bitcoin Core, Greg Maxwell. Și mult trâmbițata tehnologie Lightning Network ar putea folosi semnăturile oarbe pentru îmbunătățirea securității.
Iar Chaum? Ei bine, profesorul s-a întors la Berkeley, unde este responsabil de un număr mare de publicații, multe fiind din domeniul alegerilor digitale și al sistemelor de reputație. Poate, peste 20 de ani de acum încolo, o generație cu totul nouă de developeri, antreprenori și activiști va privi în urmă la toate acestea, care reprezintă temelia unei tehnologii care este pe cale de a schimba lumea.

SURSA: https://ibitcoin.ro/geneza-bitcoin-ecash-implinirea-visului-miscarii-cypherpunk/
PUBLICAT: 22/06/2018
AUTOR: ?

34


Gazeta Bitcoin continuă prezentarea celor mai relevante companii din domeniul crypto. Astăzi a venit rândul site-ului www.Crypto-Job.com, care este dedicat atât angajatorilor cât și celor care doresc să lucreze în industria crypto!
GB: Ce ne poți spune despre tine și despre celălalt membru co-fondator al site-ului, Nick Boța? Ce experiență aveți în crypto și cum ați ajuns la decizia de a lansa această platformă online de joburi în domeniul crypto?
CS: Bună, mă numesc Cătălin Stratu și sunt fondatorul proiectului Crypto Job. Despre mine aș putea spune că sunt o persoană convinsă în propriile puteri și care de cele mai multe ori își realizează scopurile propuse. Iubesc să citesc, una dintre cărțile mele preferate este “The Dip” de Seth Godin. Din aceasta am însușit cum să aleg corect oportunitățile și să devin învingător în proiectele care sunt implementate de mine. Îmi place să programez și sunt un adevărat fan al tehnologiei Blockchain. O perioadă mare de timp am activat ca freelancer, după care am aflat de start-up-ul în care activa Nick, actualul partener și co-fondator. Îi datorez participarea mea în acel proiect, deoarece el a fost liderul și persoana care s-a ocupat de recrutarea noilor membri. Împreună cu el și cu fosta echipă am dezvoltat o rețea de socializare anonimă.
Eventual, AnonymZoo și-a stopat activitatea, dar relația de colaborare a rămas între noi și am decis să fondăm Crypto Job. Ideea de a crea Crypto Job a apărut spontan și din necesitate. După ce AnonymZoo și-a stopat activitatea am decis să mă implic în proiecte crypto în calitate de dezvoltator și am observat că o mare parte din anunțuri se află pe forumuri și nu există o platformă comodă atât pentru companii cât și pentru angajați, unde companiile să-și poată posta anunțurile, iar userii să le poată vedea. Despre Nick pot spune că este un partener foarte bun, care a fost alături de mine atât în momente dificile cât și în momente de fericire. De asemenea, Nick este pasionat de tehnologii și de crearea produselor noi care pot face viața oamenilor mai bună.
NB: Despre mine pot spune că am fost mereu pasionat de crearea produselor care pot face viața oamenilor mai bună, care îi pot ajuta să-și soluționeze o problemă pe care o au, din acest motiv am fost interesat de ideea lansării Crypto Job: pentru că odată cu creșterea masivă a utilizării tehnologiilor Blockchain, vor apărea o mulțime de joburi care vor trebui ocupate de persoane competente și pasionate. Consider că misiunea principală a proiectului este de a conecta aceste persoane cu angajatorii, care îi vor aprecia la justa valoare, și va crea un parteneriat ce va permite atingerea potențialului maxim atât al companiei cât și al specialiștilor.
Al treilea membru al echipei noastre este Paul Achim. În proiectul actual Paul are un rol foarte important, rolul de advisor. Paul se afla deja de 3 ani în piața crypto, este creatorul a numeroase conferințe despre criptomonede și tehnologia Blockchain, atât în România cât și în străinatate, și nu în ultimul rând el este și inițiatorul grupului Criptomonede (despre care Gazeta Bitcoin v-a povestit aici: https://ibitcoin.ro/pagini-si-grupuri-romanesti-crypto-pe-facebook/). Despre Paul pot spune că este un prieten și un partener de excepție, de multe ori Paul mă îndrumă la realizarea noilor funcțiuni pentru Crypto Job.
GB: Știm că site-ul Crypto-Job.com a fost lansat anul acesta în luna februarie. Care sunt țintele pe care vi le doriți să le atingeți, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung?
CS: Pe termen scurt, dorim să introducem noi funcționalități pe platformă în viitorul apropiat. Printre noile funcționalități se află un forum pentru dezvoltatori și un sistem Q&A. De asemenea, ne dorim să îmbunătățim experiența utilizatorilor pe platformă și să aducem îmbunătățiri părții de design. Pe termen lung dorim să mărim comunitatea și să ajungem în topul site-urilor de joburi în domeniul Blockchain.
GB: Cum poate Crypto-Job să contracareze concurența oferită de site-urile cu state vechi în domeniul angajărilor, cum sunt Ejobs sau BestJob?
Ejobs și BestJob pot deveni concurenți pentru Crypto Job dacă vor schimba strategia și vor atrage mai mare atenție în domeniul crypto. Ejobs și BestJob nu sunt orientate spre acest domeniu. Noi suntem orientați numai spre joburi în domeniul crypto, acesta este un mare plus al nostru care ne evidențiază pe piață.
GB: Pe site apar momentan mai multe joburi din afara României, iar textul este în totalitate în limba engleză; intenționați să colaborați mai mult cu companii străine, sau site-ul este deschis în aceeași măsură și firmelor românești? Aveți în vedere și o traducere în limba română sau în alte limbi străine?
CS: Limba engleză este limba de bază atât în IT cât și în crypto, și din acest motiv toată interfața site-ului nostru este în limba engleză. Noi suntem orientați spre o piață mai vastă și oferim aceleasi posibilități atât companiilor din România cât și companiilor din alte țări ale lumii. Înainte de a lua o decizie preferăm sa validăm ideea cu comunitatea noastră.
GB: Cum funcționează propriu-zis site-ul? Ce ar trebui să știe în primă fază angajatorii și aplicanții?
CS: Site-ul funcționează foarte simplu și intuitiv atât pentru persoana care își caută un job în domeniul acesta, cât și pentru angajatori. Pentru comoditate, punem la dispoziție atât angajatorilor, cât și aplicanților un chat integrat pe platformă pentru a îmbunătăți comunicarea dintre cele două părți. Deoarece suntem în esență un produs B2B, comaniile dețin funcționalități mai ample în cadrul platformei decât persoanele care sunt în căutarea unui job.
GB: Am observat că există mai multe pachete pe care le pot achiziționa angajatorii. Ne poți detalia mai mult despre fiecare?
CS: Suntem un produs B2B și angajatorii au o mare valoare în existența noastră, din aceast motiv suntem cointeresați în tratarea individuală a clientului. În momentul actual avem 4 pachete:
•   Basic Package – este pachetul gratuit care prevede postarea anunțului pe site
•   Premium Package – este un pachet cu o plată fixă de 25$ care prevede postarea anunțului de tip premium (anunțul dat va fi poziționat în topul anunțurilor amplasate pe pagina principală, de asemenea și în search, și ca bonus, vom menționa anunțul pe paginile noastre de Facebook și Telegram
•   Un alt pachet este cel Personalized. Acesta cuprinde anunțuri de tip premium și administrarea acestora nu are un preț fix în acest moment, deoarece este un pachet nou și se află în stadiul de testare
•   Ultimul pachet este Multiple Positions, care prevede mai multe anunțuri de tip premium și administrarea lor.
GB: Referitor la pachetul personalizat, care presupune intervievarea directă a candidaților de către Crypto-Job și trimiterea celor cu profiluri adecvate către angajatori, cum realizați această operațiune? Cum au loc interviurile și în ce constau? Preluați întrebările de la angajatori, sau rămâne totul la latitudinea site-ului, în funcție de nevoile angajatorilor?
CS: Această opțiune are loc astfel: de la început, luăm legătura cu compania, care, la rândul ei, ne anunță ce calități trebuie să aibă candidatul. Ulterior, postăm un anunț (sau mai multe, totul depinde de cerințele angajatorului) pe site-ul nostru, în care vom spune ce calități și ce cunoștințe trebuie să dețină candidatul; după ce colectăm CV-urile, le aranjăm în ordinea gradului de compatibilitate cu cerințele angajatorilor. În cazul în care compania are întrebări suplimentare pentru candidat, le poate adresa acestuia prin intermediul nostru. Interviul are loc în mediul online; în mare parte interviurile constau în validarea candidatului.
GB: De unde provin aplicanții pe care îi propuneți? Colaborați în prezent cu o companie de recrutare, sau aveți în vedere acest aspect în viitor?
CS: Aplicanții pe care îi propunem sunt membri ai comunității Crypto Job sau persoane pe care le-am găsit prin intermediul rețelelor de socializare. Înainte de a propune candidații evaluăm minuțios CV-urile acestora pentru a ne asigura că aceștia sunt potriviți pentru poziția la care au aplicat. Pe viitor, când vom avea nevoie să găsim mai mulți candidați, intenționăm să colaborăm cu agenții de recrutare, ceea ce ne va permite să delegăm procesul de recrutare către persoane specializate în domeniu, în timp ce noi ne vom concentra pe îmbunătățirea platformei și pe explorerea posibilităților de a oferi o valoare mai mare angajatorilor și candidaților de pe platformă.
GB: Aveți deja sau aveți în vedere un proces de analizare a angajatorilor care doresc să apară pe site, astfel încât să nu apară situații neplăcute pentru aplicanți (angajatori care să nu plătească salariile promise, angajatori fără forme legale sau care să ofere “muncă la negru”)?
CS: Da, este o prioritate pentru noi să ne asigurăm că angajatorii de pe platformă sunt de încredere. În prezent cerem ca un reprezentant al companiei să ia legătura cu noi prin intermediul email-ului, rețelelor de socializare sau prin altă metodă, și să ne expedieze informații despre compania în care activează. Cerem informații suficiente pentru a ne asigura că firma este veridică și activează legal, dar în același timp nu cerem documente confidențiale pentru a nu face procesul prea îndelungat și neplăcut pentru angajatori.
GB: Prin prisma numelui site-ului, e evident că acesta este orientat cu precădere către joburi în domeniul crypto. Totuși, există posibilitatea ca în viitor să promovați și locuri de muncă din segmentul IT, privit la modul general (programatori, ingineri IT, web designer etc.)?
CS: Scopul principal al platformei este promovarea job-urilor și instruirea persoanelor interesate de Blockchain și cryptocurrency, din acest motiv nu credem că vom deveni o platformă de angajare generală, există deja suficiente platforme de acest gen.
GB: Cum intenționați să dezvoltați în viitor platforma? Ce facilități intenționați să mai introduceți (ex. notificare a aplicanților prin email despre joburi de care ar fi interesați, email-uri ocazionale către aplicanți cu sfaturi de angajare în domeniul crypto, sau cu sfaturi despre cum ar trebui să-și construiască CV-ul, o secțiune dedicată freelancer-ilor etc.)?
CS: În viitorul apropiat dorim să adaugăm o caracteristică nouă pe platformă, un exemplu poate fi forumul pentru angajați, unde aceștia vor avea posibilitatea de a discuta  diferite probleme cu care se confruntă zi de zi, atât pe platformă cât și în viața profesională. Vom adăuga și un sistem Q&A unde fiecare developer va putea adresa altor developeri mai competenți întrebari referitoare la o problemă cu care se confruntă la crearea noilor produse. Nu dorim să fim o platformă de care devoloperii să aibă nevoie doar când apare necesitatea de un nou post, dorim să fim o platformă de care developerul va avea nevoie zi de zi, care îl va ajuta nu numai în găsirea locului de muncă, ci și în soluționarea problemele care pot apărea în cadrul dezvoltării unui nou produs.

SURSA: https://ibitcoin.ro/exclusiv-interviu-cu-catalin-stratu-fondatorul-platformei-crypto-job-com/
PUBLICAT: 04/07/2018
AUTOR: ?

35
Airdrops & Giveaways [FREE] / SOCIALGOOD (SG) AIRDROP # 3
« on: August 10, 2018, 05:32:19 PM »
This is the world’s first socially contributing token ecosystem, with the SocialGood cryptocurrency.
ICO Time: 23 Apr 2018 - 23 Dec 2018
Token name: SocialGood
Token abbreviation: SG
Ticker symbol: SG
The Token is based on the Ethereum ERC-20 Token Standard.
ICO issuing entity: Social Good Foundation Inc.
Available for sale: 5,304,000 SG
Price: 1 SG = 100 USD
Accepting: ETH, BTC, Fiat
Hard cap: 500,000,000 USD
WEBSITE: https://socialgood-foundation.com/ 
WHITEPAPER: https://socialgood-foundation.com/whitepaper/SocialGood-whitepaper.pdf   
FACEBOOK: https://www.facebook.com/SocialGoodFoundation/
TWITTER: https://twitter.com/Socialgood_io
TELEGRAM: https://t.me/Socialgood_io
MEDIUM: https://medium.com/@SocialGood_io
GEOLOCATION: JAPAN
Airdrop #3 is being held until August 20th.
Up to such big number as many as 10,000!
Receive USD $10 worth of SocialGood tokens right away!

AIRDROP LINK: https://socialgood-foundation.com/airdroplanding/


36
Airdrops & Giveaways [FREE] / TRIGID (ID) AIRDROP
« on: July 10, 2018, 03:51:27 PM »
WEBSITE: https://trigid.org/
WHITEPAPER: https://objects.trigid.org/whitepaper/Whitepaper_Version_1.1.pdf
OFFICIAL TELEGRAM: https://t.me/TrigID
OFFICIAL NEWS CHANNEL: https://t.me/TrigIDNews
BOUNTY TELEGRAM: https://t.me/trigIDbounty
TWITTER: https://twitter.com/TrigIDorg
REDDIT: https://www.reddit.com/user/trigID_org
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/trigid_project/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/trigIDorg/
MEDIUM: https://medium.com/@stephenmdyoung
LINKEDIN: https://www.linkedin.com/company/trigid/
GITHUB: https://github.com/trigid/TrigID-solidity
GEOLOCATION: British Virgin Islands
Each participant will receive 50 ID Tokens worth around $50.
Rules:
1. This Airdrop campaign will accept a maximum of 10,000 validated participants.
2. The participants must perform the following tasks, and have the tasks validated before receiving the airdrop tokens:
- Search for "TrigID" using Google and Bing.
- Join their Telegram Group (https://t.me/TrigID)
- Join their News Telegram Group (https://t.me/TrigIDNews)
- Join their forum (https://forum.trigid.org/) and like 3 posts on the forum.
- Follow their Twitter Account (https://twitter.com/TrigIDorg)
- Post on twitter about their Airdrop with tag @TrigID using hashtags #airdrop #airdropalert #ICO #trigid
- Post on twitter about their Curated ID Bounty Program(https://trigid.org/?a=bountyprogram) with tag @TrigID using hashtags #idbounty #trigid and tag 5 of your followers.
- Follow them on Facebook (https://www.facebook.com/trigIDorg/)
- Subscribe to their Youtube Channel
- Follow them on their Reddit Account (https://www.reddit.com/user/trigID_org)
3. All posts must be in English.
4. If you use a bot, post duplicates or cheat in any other way your Airdrop will be forfeited.
If you have questions about this Airdrop please ask them at their Bounty Telegram group (https://t.me/TrigIDbounty)

AIRDROP FORM: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0eCa6_fExhuZljvWAkYoKPEt2XYu0XzRDIAUUM7wJfvbD-w/viewform


37


– Articol de colecție –

Fragmentul al X-lea: Exchange-urile descentralizate stăpânesc viitorul

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea I: Problema încrederii în intermediari
Capitolul 3: Tentativa de a-l desfiinţa pe Satoshi
de Wendy McElroy

Exchange-urile descentralizate stăpânesc viitorul (Cap. 3.1)

Ştiam bine că multe dintre problemele care macină ecosistemul Bitcoin, inclusiv serviciile frauduloase, exchange-urile nedemne de încredere şi frecventele breşe de securitate nu sunt cauzate de proprietatea unică de descentralizare pe care o oferă Bitcoin; mai degrabă, aceste probleme sunt rezultatul faptului că există încă multă centralizare în locurile unde ea ar fi uşor de eliminat.
– Vitalik Buterin
 
Bitcoin elimină nevoia de intermediari de încredere. (Să ţinem minte că sintagma “de încredere” se referă la un terţ în care trebuie să avem încredere, întrucât onestitatea şi competenţa nu sunt nici asigurate, nici verificate). Nu este nicio surpriză că intermediarii de încredere sunt scoşi din uz de criptovalute. Cum spunea şi Mel Brooks în rolul de politician pe care l-a jucat în filmul “Blazing Saddles”, “Domnilor, trebuie să ne protejăm falsele slujbe!”
O cale prin care guvernul îşi protejează slujba este prin faptul că le cere oamenilor să folosească un intermediar pe care îl controlează: un exchange licenţiat, centralizat. Pentru a fi licenţiate, exchange-urile sunt de acord să se supună la multe dintre regulile aplicabile băncilor, mai ales cele referitoare la verificarea identităţii clienţilor şi la dezvăluirea informaţiilor financiare către autorităţi. Nu scapă de cercetare nici intimitatea şi nici averea clientului.
Apoi, guvernul atacă transferurile descentralizate peer-to-peer şi exchange-urile fără licenţă (EFL) ca fiind modalităţi de comitere a infracţiunilor, care trebuie reglementate sau interzise. Prin eliminarea competiţiei reprezentate de piaţa liberă, guvernul se bucură de monopol asupra criptovalutelor. Sau, mai degrabă, se apropie de a le monopoliza. Bitcoin nu poate fi însă controlat mai mult decât drogurile de pe străzi. Dar interzicerea unei activităţi face ca aceasta să aibă loc ulterior doar în subteran, o face mai riscantă, ceea ce îi descurajează pe mulţi oameni.
Astfel, se construieşte o dihotomie falsă între casele de schimb valutar centralizate şi EFL-uri; dihotomia este falsă întrucât cele două afaceri lucrează în paralel, clienţii alegând pe aceea pe care o preferă. Desigur, asta nu se va întâmpla, deoarece guvernul nu vrea să existe alegere, ci control. El are nevoie de control asupra banilor şi de informaţii pentru a taxa şi pentru a confisca averi. Ca urmare, se va folosi de exchange-urile licentiaţe pentru a împacheta criptovalutele în sistemul financiar existent. Astfel, Bitcoin este dus înapoi la problema încrederii în intermediari, pe care ar fi trebuit să o rezolve.
De ce nu sunt benefice exchange-urile centralizate şi licenţiate
Libertatea criptovalutei timpurii este strâns legată de două circumstanţe care s-au alterat între timp. În primul rând, legiuitorii nu au înţeles fenomenul şi nici nu l-au luat în serios. Cei mai mulţi sunt pe dinafară, dar au realizat măcar un lucru: se fac averi, iar ei îşi vor partea “lor”. În al doilea rând, cei mai mulţi utilizatori timpurii priveau cu suspiciune guvernul şi apărau cu patos aspectele prin care Bitcoin oferă libertate şi anonimitate, cum ar fi descentralizarea. Totuşi, pe măsură ce comunitatea crypto a crescut, au fost atraşi şi utilizatori concentraţi pe câştigurile financiare, care împărtăşeau viziunea convenţională a guvernului. Pentru aceşti oameni, aprobarea guvernului ar însemna că monedele digitale ar intra în mainstream, ceea ce s-ar traduce prin profit mai mare. O parte semnificativă a comunităţii pledează pentru reglementare şi salută licenţierea.
Ce este o casă de schimb valutar licenţiată? Din punct de vedere politic, există două tipuri – cu licenţă şi fără – ambele având aceleaşi caracteristici.
Un exchange centralizat este o platformă unde oamenii cumpără, vând şi preschimbă monede, iar casa de schimb este un intermediar de încredere care facilitează tranzacţiile. Unele exchange-uri oferă un software sofisticat cu ajutorul căruia clienţii pot specula ca pe bursa de acţiuni. Altele oferă servicii extra, cum ar fi cardurile de debit prepaid care pot fi folosite la ATM-uri. Casele de schimb profită în general în urma comisioanelor aplicate sau din diferenţa dintre cursul de cumpărare şi cel de vânzare.
Exchange-urile centralizate au parte de diverse beneficii. Ele sunt uşor de utilizat şi oamenii care sunt familiarizaţi cu băncile se simt mai confortabil când le sunt reglementate finanţele. Casele de schimb au şi părţi negative. În principiu, ele limitează când şi cum pot fi retrase fondurile, sau pot sista retragerile şi depozitele în timpul unor tranzacţii.
Când un exchange are licenţă, el impune nu doar reguli interne, ci şi unele guvernamentale. Exchange-urile centralizate şi licenţiate introduc clienţilor cel puţin şase riscuri deloc necesare: posibila lipsă de onestitate a exchange-ului, actorii răi din exterior, furtul de identitate, incompetenţa, colapsul şi afilierea la guvern. Unele riscuri provin din centralizare; altele, din licenţiere.
Lipsa de onestitate a exchange-ului: Mulţi clienţi îşi păstrează fondurile în conturi, în loc să şi le ţină în portofelele private. Există însă motive bune pentru care procedează aşa.  De exemplu, un trader poate accesa şi tranzacţiona fonduri mult mai rapid direct din cont. Dar păstrarea fondurilor în cont este periculoasă. O monedă este o prezenţă non-fizică pe un Blockchain public; ea poate fi accesată doar de o cheie privată, care constă într-un şir de caractere. Dacă acea cheie nu este partajată, doar proprietarul poate controla moneda. Însă o monedă păstrată într-un cont al unui exchange este controlată de casa de schimb, deoarece ea deţine cheia privată. Ba chiar unele exchange-uri refuză să ofere cheia privată proprietarului contului, forţându-l pe client să aibă încredere în casa de schimb ca şi cum ar fi o bancă.
Exchange-ul japonez Mt. Gox ilustrează în mod dramatic de ce această dependenţă este periculoasă. Administratorul de reţea şi totodată CEO-ul Mark Karpelès a cumpărat Mt. Gox în martie 2011.  La trecerea în 2014 devenise cel mai mare exchange al lumii, administrând aproximativ 70% din toate tranzacţiile cu Bitcoin. Apoi, în februarie 2014, Mt. Gox a închis subit uşile şi site-ul web, apelând apoi la protecţie pentru faliment. Când un document scăpat i-a forţat mâna, Karpelès a anunţat că “lipseau” în jur de 850.000 BTC aparţinând companiei şi clienţilor. (Suma totală a fost redusă ulterior, când Karpelès a găsit 200.000 de monede într-un “portofel uitat”).
Conform unui audit independent, monedele au fost furate în timp, începând cu câteva luni înainte ca Mt. Gox să fie cumpărat de Karpelès. Acesta a fost arestat de două ori: în 2015, pentru manipularea datelor şi, în 2016, pentru delapidare. Procesul continuă şi astăzi, dar puţini oameni cred în pledoaria acestuia pentru nevinovăţie. Între timp, datorită legislaţiei japoneze referitoare la faliment, Karpelès ar putea deveni în curând multimilionar cu monedele pe care încă le deţine. Conform unui articol din 10 octombrie 2017 din Ars Technica, “Creditorii vor fi plătiţi la cursul din aprilie 2014 adică ~440$ pentru un BTC, nu la cursul de ~6500$ din noiembrie 2017. Într-un email trimis către Ars Technica, Karpelès a scris că “teoria” conform căreia s-ar îmbogăţi are la bază legislaţia”. Pe scurt, acesta aleargă după profit.
Actorii răi din exterior: Hackerii reprezintă o ameninţare binecunoscută, iar exchange-urile centralizate sunt vulnerabile, deoarece ele sunt ţinte mari şi bogate. În iulie, de exemplu, hackerii au furat 32 mil. USD în Ether de la Etherscan prin exploatarea unei vulnerabilităţi de soft a popularului portofel Parity. Aşa cum sublinia şi colaboratorul bitcoin.com Jamie Redman, “Aproape un sfert de miliard de dolari în Ether a fost sustras de către “exploatatorii black hat” sau de către “grupul white hat” de la prăbuşirea celebrului DAO care a avut loc anul trecut”. Hackerii “black hat” sunt actorii răi; cei din grupul “white hat” sunt actorii buni, care protejează conturile vulnerabile prin golirea lor temporară.
Furtul de identitate: Hackerii caută datele personale la fel de mult ca banii. Riscul este determinat atât de centralizare cât şi de licenţiere. Exchange-urile colectează datele personale pentru a se proteja de fraude. Cele licenţiate colectează din ce în ce mai multe date, pentru a se conforma cerinţelor guvernului. Apoi, ele dezvăluie informaţiile către agenţiile guvernamentale, ceea ce sporeşte factorul de risc.
Incompetenţa: Unele exchange-uri centralizate au bug-uri de soft notorii. Un titlu de pe 14 noiembrie 2017 din Merkle spunea cu regret că “Problemele exchange-ului Kraken distrug alt weekend al traderilor de criptovalută”. În articol se menţiona că “În ultimele zile, a devenit clar că sunt multe probleme nerezolvate la Kraken. Problemele de acest gen au fost documentate de mulţi ani, pe site-urile de socializare existând multe plângeri”. Pe scurt, site-ul a picat. Erorile sunt ceva obişnuit la casele de schimb valutar, dar – continuă articolul – “Din nefericire, Kraken nu este singura platformă care se confruntă cu situaţii de o asemenea magnitudine. În particular, când este vorba de tranzacţiile cu euro, numărul alternativelor viabile este destul de scăzut momentan”.
Chiar şi exchange-urile care pun preţ pe securitate se bazează pe competenţa softului utilizat, aşa cum s-a văzut şi în cazul eşecului portofelului Parity. Şi problema poate doar să se înrăutăţească, pe măsură ce tot mai mulţi oameni neexperimentaţi tehnologic intră în lumea crypto pentru a se îmbogăţi. Asta înseamnă că oamenii nu vor avea parte de acces în siguranţă la conturi.
Colapsul: Exchange-urile intră în colaps din mai multe motive.  Cryptsy, care s-a închis definitiv, reprezintă o poveste prevenitoare. În ianuarie 2016 Cryptsy a anunţat:
“Tranzacţiile şi retragerilor vor fi suspendate pe termen nedeterminat până se va putea adopta o rezoluţie. Acestea sunt opţiunile pe care le avem:
1.   Închidem site-ul şi intrăm în faliment, iar utilizatorii îşi vor înregistra revendicările în cadrul procesului de faliment, urmând ca instanţa să decidă ce plăţi se vor efectua.
      – sau –
2.   Vine cineva care să cumpere şi să administreze Cryptsy, care să se ocupe bine şi de retrageri.
3.   Dacă vom reuşi cumva să recuperăm fondurile furate, vom permite procesarea tuturor retragerilor”.
Dacă exchange-ul s-a închis datorită furtului raportat, sau din cauza unei înşelătorii interne, este o chestiune discutabilă, care ţine de instanţă. Dar impasul clienţilor cu fondurile blocate într-un exchange defunct nu este deloc discutabil. Similar clienţilor Mt. Gox, aceştia se vor strădui ani de zile pentru a obţine o fracţiune din banii proprii. Şi asta în cel mai bun caz.
Afilierea la guvern: Ultimul risc vizează atât fondurile, cât şi libertatea deţinătorilor de conturi. Nu este un risc determinat în întregime de guvern, dar cu siguranţă este amplificat. Prin adoptarea verificării actelor de identitate şi prin dezvăluirea informaţiilor către autorităţi, exchange-urile licenţiate pun în pericol clienţii.
Să ne gândim la anonimitate, care este o apărare nu doar faţă de hoţii de identitate, dar şi faţă de guvern. Cele mai multe case de schimb din America de Nord şi din Marea Britanie solicită verificarea actelor de identitate înainte de a deschide contul. Şi toate cele cu licenţă procedează astfel, procesul fiind destul de invaziv.
Guvernul se foloseşte de exchange-uri pentru invadarea intimităţii şi pentru urmăririle în instanţă . Un articol de pe 14 noiembrie 2017 postat pe bitcoin.com trăgea semnale de alarmă asupra unei acţiuni împotriva intimităţii, care a fost cea mai amplă din istoria S.U.A. “Săptămâna aceasta, lupta dintre U.S. Internal Revenue Service (IRS) şi compania Coinbase din San Francisco înregistrează un nou episod, după ce judecătorul se dă de partea colecţionarilor de taxe”. IRS spune puţin sub 900 de oameni din cei peste 500.000 de clienţi ai Coinbase, care sunt cetăţeni americani, au depus cereri de rambursare a taxelor în ultimii ani. Şi de aici, s-a solicitat să fie cercetat financiar fiecare client al Coinbase care este cetăţean american. (În următorul fragment din The Satoshi Revolution se va detalia mai mult despre ameninţările impuse de guvern).
De ce sunt benefice exchange-urile descentralizate şi fără licenţă
Din fericire, nu toate exchange-urile sunt aşa. Unele sunt descentralizate. Tot din fericire, exchange-urile descentralizate (EXD) devin tot mai populare, datorită incertitudinii. Legislaţia pe piaţa crypto se conturează, dar este foarte neclar ce înseamnă “o marfă”. Incertitudinea face ca exchange-urile centralizate să ezite când vine vorba de acceptarea unor monede noi, care sunt emise în urma ICO-urilor. EXD-urile vin să umple acest gol.
EXD-urile evită problema încrederii în intermediari prin faptul că nu controlează fondurile clienţilor. Acestea sunt controlate de către clienţii EXD-urilor, care tranzacţionează peer-to-peer printr-un proces automatizat. În mare, un EXD se diferenţiază de altul prin metoda aleasă pentru transferul automat.
EXD-ul EtherDelta ilustrează modul în care tranzacţiile peer-to-peer sunt executate prin intermediul unui contract smart unificat; acest contract se execută automat şi utilizează cod criptografic pentru a aplica un acord. Iată o explicaţie simplificată: Clientul A plasează un ordin în aşteptare, care este de fapt o intenţie semnată de a tranzacţiona şi conţine un preţ, o cantitate, o dată de expirare şi o semnătură. Ordinul este înregistrat într-un registru exterior Blockchain-ului. Când Clientul B acceptă tranzacţia, el sau ea va trimite plata la o adresă on-chain (n.r. o adresă Blockchain) inclusă în contractul smart creat şi astfel se stabileşte un escrow care nu necesită încredere. Contractul smart verifică tranzacţia; de exemplu, acesta cercetează dacă sunt suficienţi bani în cont. Apoi, dacă totul este corect, tranzacţia se va efectua automat prin transferul fondurilor. Nu este nevoie de niciun terţ de încredere.
Alte EXD-uri utilizează contractele smart pentru împerecherea automată a cumpărătorilor cu vânzătorii. Aceasta se întâmplă când un ordin de vânzare se potriveşte cu un ordin de cumpărare, iar tranzacţia se execută automat. Mai sunt folosite şi token-urile proxy, swap-urile şi alte tehnici inovatoare care pot crea confuzie.
[Notă: Unii oameni spun că Blockchain-ul şi contractul smart sunt terţi de încredere neînsufleţiţi. Dar acestea sunt doar nişte intrumente, nu persoane şi nici instituţii. Şi nu pot acţiona cu rea credinţă. Este ca şi cum ar fi folosit un ciocan pentru o reparaţie faţă de a angaja un tâmplar. Ciocanul ar putea fi mânuit greşit, dar este totuşi doar o unealtă.]
EXD-urile ne pot duce cu gândul la Vestul Sălbatic, deoarece ele sunt într-o perioadă de început, când abia se netezesc asperităţile. Rigiditatea include codul cu bug-uri în cazul anumitor contracte smart, lipsa softului de tranzacţionare, timpul de răspuns mai lung şi dificultatea la navigarea pe site-uri. Cu toate acestea, EXD-urile evită capcanele asociate exchange-urilor centralizate şi licenţiate.
Lipsa de onestitate a exchange-ului: EXD-urile nu păstrează fondurile clientului, deci nu se pune problema de încredere. Clienţii îşi păstrează monedele până când are loc o tranzacţie peer-to-peer convenabilă, care are loc pe lanţ sau în afara lui. Dacă este pe Blockchain, atunci fiecare tranzacţie este “auditată” constant prin dovezi criptografice. Dacă este în afara lanţului, atunci responsabilitatea schimbului securizat revine participanţilor, aşa cum ar şi trebui.
Actorii răi din exterior: Pe forumul criptografic MetzDowd, un utilizator numit Bear a ilustrat de ce EXD-urile sunt mult mai sigure decât exchange-urile centralizate.
“Unii preferă soluţiile de tip hash chain pentru că o mână de oameni […] ar trebui să acţioneze cu rea credinţă pentru a-i păcăli pe alţii, ceea ce este mai mult decât suficient pentru a alimenta teoria conspiraţiei. Oamenii preferă soluţiile Blockchain deoarece limitează drastic ferestrele de timp în care cineva care acţionează cu rea credinţă ar putea să-i tragă pe sfoară, dar şi pentru că sunt impuse nişte cerinţe hardware (posibil insurmontabile în practică) şi nişte costuri ca dovezi ale bunei credinţe.
Blockchain-urile nu permit nimănui să acţioneze cu rea credinţă, fără a efectua o investiţie care nu s-ar justifica prin răsplata acţiunii. De fapt, Blockchain-urile înseamnă că intermediarul “de încredere” nu poate fi convins sau obligat să acţioneze cu rea credinţă, nici prin şantaj, nici prin mituire, nici prin forţă şi nici prin lege”.
Incompetenţa: Ar fi imposibil ca incompetenţa să fie eliminată complet. Chiar şi EXD-urile sunt acuzate de contracte smart care conţin bug-uri, aşa cum am şi menţionat mai sus. Tot ce se poate face este să se ia cât mai multe precauţii cu putinţă. Aceste precauţii includ: utilizarea matematicii şi a reţelei de computere pentru a audita rezultatele Blockchain-ului nonstop; transparenţa; reducerea drastică a factorului uman; publicarea codului sursă; şi limitarea prejudiciilor prin intermediul transferurilor peer-to-peer, care tind şi să evidenţieze rapid problemele. Într-o proporţie covârşitoare, EXD-urile îndeplinesc aceşti paşi. Într-o proporţie covârşitoare, exchange-urile centralizate şi licenţiate nu o fac.
Colapsul: Este ceva care se poate întâmpla oricărui exchange. Totuşi, cum EXD-urile nu deţin fondurile clienţilor, în cel mai rău caz s-ar pierde fondurile din tranzacţiile aflate în aşteptare.
Furtul de identitate: Multe EXD-uri solicită să nu se folosească datele personale, acceptând în schimb pseudonime. Totuşi, unele cer câteva informaţii personale. De exemplu, LocalBitcoins solicită o adresă de email, care poate fi anonimizată în mai multe moduri. Identitatea este necesară doar dacă este vorba de un transfer bancar sau de o operaţiune similară, şi atunci această informaţie este oferită destinatarului transferului peer-to-peer.
Forbes (din 23 septembrie 2017) sublinia importanţa stringentă a protejării datelor personale, făcând referire la breşa de securitate a agenţiei de istoric al creditelor Equifax, care a afectat în S.U.A. 143 milioane de oameni. “Atacatorii au reuşit să obţină numele,  codurile de asigurări sociale, datele de naştere şi adresele utilizatorilor, toate putând fi folosite pentru fraude, cum ar fi furtul de identitate”, avertiza articolul. “Breşa agenţiei Equifax este o aducere aminte a riscurilor asumate de utilizatori atunci când se încred în autorităţile centralizate. Descentralizarea este o cale prin care astfel de situaţii pot fi prevenite. În combinaţie cu criptarea, Blockchain-ul poate face ca breşele să fie mai dificil de găsit de către atacatori, întrucât elimină punctele în care pot apărea erori”.
Afilierea la guvern: Într-un articol intitulat “Are Crypto Exchanges About to Go De-Centralized?” (n.r. Sunt exchange-urile crypto pe cale să se descentralizeze?), comentatorul economic Louis Cammarosano sublinia că serverele EXD-urilor “[…] sunt plasate în diferite locaţii. Un exchange descentralizat nu deţine nici active, nici fonduri, aşadar nu este nimic de sechestrat şi nu există nicio locaţie centrală care ar putea fi închisă. Folosind o casă de schimb valutar descentralizată, utilizatorii pot cumpăra şi vinde criptovalute pe o platformă, sau în afara ei, personal. Exchange-urile descentralizate fac să fie foarte dificilă urmărirea tranzacţiilor şi colectarea taxelor”.
Există şi alte beneficii referitoare la libertate. De exemplu, dacă guvernul ar interzice criptovalutele, EXD-urile ar oferi o alternativă viabilă. Un articol (din 19 septembrie 2017) din Quartz începea cu “Exchange-urile de Bitcoin din China sunt închise pentru clienţii locali şi operaţiunile sunt  “interzise în mare măsură”. Între timp, traderii de Bitcoin din China migrează spre piaţa peer-to-peer LocalBitcoins pentru a preschimba fiat şi crypto. Cantitatea tranzacţionată pe LocalBitcoins a crescut în ultimele zile”.
EXD-urile sunt viitorul. Situaţia nu poate decât să se îmbunătăţească, odată cu dezvoltarea unor instrumente mai bune, cum ar fi swap-urile atomice.

 
– va urma –


EXCLUSIV: Gazeta Bitcoin, singura entitate media din România care publică integral “The Satoshi Revolution”, ultima carte scrisă de Wendy McElroy! Prima şi singura  publicaţie din România care are acordul autoarei de a publica integral cartea “The Satoshi Revolution” tradusă în limba română!

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Wendy McElroy este o scriitoare din Canada cu convingeri anarhiste și feministe. Fost membru fondator al publicației Voluntaryist, ea este autoarea a numeroase cărți și documentare. A lucrat la FOX News și a scris sute de articole. A fost unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Julian Assange și ai organizației WikiLeaks. În prezent lucrează ca jurnalist la Bitcoin.com.

SURSA: https://ibitcoin.ro/the-satoshi-revolution-tentantiva-de-a-l-desfiinta-pe-satoshi-cap-3/             
PUBLICAT: 26/12/2017
AUTOR: Wendy McElroy

38


– Articol de colecție –

Fragmentul al IX-lea: White paper-ul lui Satoshi rupe lanțul economic (Cap. 2.5)

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea I: Problema încrederii în intermediari
Capitolul 2: Teoria monetară
de Wendy McElroy


Cred că Internetul va fi una dintre forțele majore care vor reduce rolul guvernului. Singurul lucru care lipsește, dar va fi dezvoltat în curând, este un e-cash de încredere, o metodă prin care A să poată transfera fonduri către B, fără ca A să îl cunoască pe B și fără ca B să îl cunoască pe A. Un mod prin care eu să îți trimit ție o bancnotă de 20$ fără a se cunoaște de unde a venit. Să primești această sumă fără să mă cunoști. Așa ceva se va dezvolta pe Internet și va fi și mai ușor pentru utilizatorii de Internet. Desigur, există și părți negative. Gangsterii, oamenii implicați în tranzacții ilegale, își vor realiza afacerile cu și mai multă ușurință.
– Milton Friedman

Economistul laureat cu Nobel a prezis Bitcoin în 1999 în cadrul unui interviu acordat către National Taxpayers Union Foundation. Declaraţia succintă a lui Milton Friedman este remarcabilă. În zece ani, chiar a fost inventat e-cash-ul în care se poate avea încredere. Bitcoin a avut şi are un impact politic profund asupra guvernului, căruia îi zguduie monopolul asupra valutei. Transferurile peer-to-peer nu au nevoie ca participanţii să se cunoască, aceştia putând fi aproape anonimi. De Bitcoin beneficiază şi criminalii, dar şi oamenii paşnici, în aceeaşi manieră ca şi în cazul banilor cash. Un singur aspect din citat nu este îndeplinit, cel referitor la “fără a se cunoaște de unde au venit” (n.r. banii).
Despre e-cash şi problemele adiacente s-a tot discutat înainte de 31 octombrie 2008, când documentul lui Satoshi “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” a văzut lumina zilei. Totuşi, fără Blockchain, care activează transferurile peer-to-peer, accentul se punea la modul general pe cum se poate obţine anonimitatea în relaţiile cu o entitate terţă. Blockchain-ul este cel care face Bitcoin să fie remarcabil, deoarece elimină nevoia de încredere în intermediari.
Dar la început, Satoshi a pus bazele pentru documentul său.

Contextul în care a fost conceput şi programat Bitcoin

Lucrul cu codul Bitcoin a început în 2007. Perioada nu a fost întâmplătoare. Despre criza financiară din 2007 – 2008 se spune că a fost cel mai rău lucru care s-a petrecut de la Marea Criză Economică care a devastat anii 1930. Criza din 2007 este o poveste prevenitoare despre cât de periculos este să aibă putere intermediarii de încredere, şi cât de protector este guvernul cu sistemul bancar.
Din cauza crizei s-a prăbuşit industria creditelor ipotecare. În general, un credit ipotecar este acordat unui client care are un scor de risc mare. Pentru a îl compensa pe cel care oferă banii cu împrumut, clientul păteşte un comision mai mare decât în mod obişnuit. Aceste credite au devenit tot mai des întâlnite din mai multe motive. Unul dintre motive îl reprezintă platformele automate ale băncilor, care au fluidizat procesul de împrumut, dar din această cauză s-a trecut peste analiza standard a dosarelor. Pe scurt, instituţiile care acordă împrumuturi au eşuat în ceea ce aveau de făcut – să certifice eligibilitatea clientului. Preţul caselor a crescut pe baza unei abundenţe a creditelor acordate cu uşurinţă. Vârful a fost atins în 2006, când industria a luat-o în jos ani de zile, ceea ce a dus la executări silite în S.U.A şi pe plan internaţional.
În schimb, nivelul mare de delincvenţă a dus la o devalorizare a instrumentelor financiare şi a ameninţat cu prăbuşirea sistemului de încredere în terţi. Pe 7 septembrie 2008, guvernul din S.U.A. şi-a asumat datoriile companiei bolnave Freddie Mac and Fannie Mae; aceste corporaţii sponsorizate de guvern au contractat împrumuturi de la firmele care acordau credite ipotecare şi le-au vândut pe piaţa liberă. Apoi, pe 15 septembrie, colosul bancar Lehman Brothers a intrat în faliment. Era de aşteptat ca şi alte bănci să urmeze, printre care Merrill Lynch, American International Group (AIG) şi Royal Bank of Scotland. În ziua următoare, guvernul a anunţat decizia de a refinanţa sistemul financiar american; băncile ar fi fost salvate. AIG a deschis drumul, guvernul acordând o păsuire pentru un împrumut de 85 mld. USD, primind în schimb 80% din acţiunile AIG. Pe 3 octombrie a fost adoptat actul de stabilizare economică în regim de urgenţă, prin care se autoriza cheltuirea până la 700 mld. pentru achiziţia de active neperformante şi pentru a finanţa instituţiile financiare, inclusiv cele străine. Ierarhia terţilor de încredere nu doar că a eşuat în obligaţiile fiduciare, dar a şi pasat mai departe costul eşecului către plătitorii de taxe.
Satoshi a asistat la salvarea băncilor, după cum spune şi mesajul din blocul geneză: “(n.r. ziarul) Times 3 ianuarie 2009 Cancelarul este aproape de a salva băncile pentru a doua oară”. Pentru el, rezolvarea problemei încrederii în intermediari a devenit urgentă.
Un alt lucru important s-a petrecut în 2007. Guvernul S.U.A. a acuzat e-gold, Inc., care era o companie lider în domeniul banilor digitali. Acuzaţiile au fost de spălare de bani şi de transmitere de bani fără licenţiere. Proprietarii e-gold au fost judecaţi şi condamnaţi; compania a fost ruinată şi a închis porţile.
Probabil că şi Satoshi a urmărit situaţia. Nu e de mirare că şi-a păstrat anonimitatea absolută.
O altă piatră de temelie a white paper-ului a fost solicitarea de feedback prin intermediul emailului de la experţii cypherpunks. De exemplu, pe 22 august 2007, Satoshi îi scria faimosului cypherpunk Wei Dai. Subiectul emailului era “Citarea paginii tale despre b-money”. Satoshi a explicat că era “gata de a lansa un document care extinde ideile tale înspre un sistem complet funcţional. Adam Back a observat similitudinile şi m-a îndrumat către site-ul tău. Am nevoie să ştiu data publicării paginii tale despre b-money pentru a o cita în documentul meu. Va arăta aşa: [1] W. Dai, “b-money”, http://www.weidai.com/bmoney.txt, (2006?).” În bibliografia de la finalul white paper-ului a apărut: “1. W. Dai, “b-money”, http://www.weidai.com/bmoney.txt, 1998”. Satoshi i-a oferit lui Wei URL-ul de unde putea “downloada un draft anterior lansării”. El i-a acordat permisiunea de a “forwarda către oricine” ar fi crezut Dai că “ar fi fost interesat”.
Draftul “Electronic Cash Without a Trusted Third Party” nu menţionează Bitcoin în titlu, dar conţinutul este un pic diferit de cel al white paper-ului; în mare, ultimul este mai bine scris. Cercetătorul freelancer “gwern” a încercat să compare cele două conţinuturi cu ajutorul Mergely – un editor online puternic, care evidenţiază diferenţele între texte. Totuşi, gwern nu a reuşit să compare textele. “Linkul draftului pre-release este stricat”, s-a lamentat el mai târziu. Eforturile de a găsi documentul în altă parte au fost sortite eşecului.
Se pare că data următoare când Satoshi l-a contactat pe Dai a fost pe 10 ianuarie 2009. El scria că “Am vrut să îţi aduc la cunoştinţă că tocmai am lansat implementarea completă a documentului pe care ţi l-am trimis acum câteva luni, Bitcoin v0.1. Detaliile, download-ul şi capturile de ecran sunt disponibile pe www.bitcoin.org. Cred că atinge aproape toate scopurile setate de tine spre a fi rezolvate în documentul despre b-money. Sistemul este în întregime descentralizat, fără niciun server sau terţ de încredere. Infrastructura reţelei poate suporta o cantitate mare de tranzacţii escrow şi contracte, dar acum mă voi concentra pe fundamentele banilor şi pe tranzacţii”.

White paper-ul lui Satoshi

Satoshi defineşte “o monedă electronică precum un lanţ de semnături digitale”. Monedele circulă într-un registru digital distribuit numit Blockchain, unde ele sunt înregistrate în mod transparent şi cronologic. Ghidul intuitiv “Bitcoin Whitepaper: A Beginner’s Guide” de pe site-ul Bitcoin.com explică paşii parcurşi de o monedă aflată în circulaţie:
1.   Tranzacţiile noi sunt proiectate către toate nodurile / computerele din reţea.
2.   Fiecare nod colectează tranzacţiile noi într-un bloc.
3.   Fiecare nod lucrează la căutarea unei dovezi de lucru (proof of work) pentru blocul propriu.
4.   Când un nod găseşte dovada de lucru, o proiectează către toate nodurile.
5.   Nodurile acceptă blocul doar dacă toate tranzacţiile din interiorul acestuia sunt valide şi nu sunt deja cheltuite.
6.   Nodurile îşi exprimă acceptarea blocului prin lucrul la următorul bloc al lanţului, folosind hash-ul blocului acceptat pe post de hash anterior.
Aşa cum a fost menţionat şi în fragmentele anterioare, nodurile consideră mereu că lanţul mai lung este cel corect şi vor lucra la extinderea acestuia.
Explicaţiile tehnice ale white paper-ului abundă şi sunt disponibile în mod gratuit. În consecinţă, analiza următoare se concentrează pe cele mai importante aspecte non-tehnice ale Bitcoin; Bitcoin rezolvă problema încrederii în intermediari, ceea ce este motivul pentru care a luat fiinţă white paper-ul. Documentul începe cu “Comerţul pe Internet a ajuns să se bazeze aproape exclusiv pe instituţiile financiare pe post de terţi de încredere în procesarea plăţilor electronice”. Dar problemele inerente se referă la sistemele financiare tradiţionale de încredere, inclusiv corupţia şi practicile din politică.
Totuşi, datorită naturii strict tehnice a unui white paper, Satoshi nu discută problemele politice, cea mai remarcabilă fiind alianţa dintre guvern şi bănci, care îi dezbracă pe oameni de libertate şi de siguranţă. În schimb, white paper-ul indică dificultăţile din practică. De exemplu, “instituţiile financiare nu pot evita medierea disputelor care apar din reversibilitatea sau fraudarea tranzacţiilor. Medierea creează consecinţe negative, cum ar fi costurile de tranzacţionare şi limitarea “dimensiunii minime a tranzacţiilor practice”. Comerţul online are nevoie de “un sistem de plată electronic bazat pe dovezi criptografice în detrimentul încrederii, care să permită oricăror două părți să tranzacționeze între ele în mod direct”.
Măreţia sistemului lui Satoshi are două faţete, el permite o tranzacţie online care seamănă cu înmânarea banilor de la o persoană la alta, dar oferă şi serviciile aşteptate de la un intermediar de încredere. Sunt păstrate beneficiile unui terţ de încredere, onest şi competent, dar în acelaşi timp sunt eliminate abuzurile. Beneficiile principale sunt: verificarea tranzacţiilor, uşurinţa şi siguranţa transferurilor, păstrarea anonimităţii, prevenirea dublei cheltuiri, medierea disputelor şi accesul la înregistrări. Structura Blockchain-ului oferă toate aceste servicii sau elimină nevoia de a le avea.
Verificarea: Un intermediar de încredere autentifică o tranzacţie. O bancă poate compara semnătura de pe un cec cu aceea din dosar, sau poate verifica dacă banii sunt falsificaţi. Aceste servicii sunt preţioase. Dar numărul ameţitor al autentificărilor efectuate de bănci în zilele noastre se transformă în deservicii pentru clienţi. De exemplu, verificarea exhaustivă a identităţii clienţilor le violează acestora intimitatea, pentru a îndestula foamea de date a guvernului.
Blockchain-ul oferă o verificare fără intruziune. Un Bitcoin este autentificat doar prin faptul că este acceptat de către Blockchain. O tranzacţie este verificată de către mineri prin intermediul unei “dovezi de lucru”. Şi, cum Blockchain-ul este un registru public deschis, oricine poate urmări istoricul unei monede, asigurându-se de acurateţea tranzacţiei. Transparenţa şi dovada criptografică înlocuiesc nevoia de încredere.
Uşurinţa transferurilor: Instituţiile financiare au fost o necesitate în practică pentru transferul la distanţă al sumelor mari. Pe măsură ce comerţul mondial galopează, creşte şi importanţa uşurinţei transferurilor. Totuşi, prin intermediul monopolului deţinut asupra transferurilor internaţionale, băncile au stabilit nişte condiţii foarte avantajoase pentru ele şi dezavantajoase pentru clienţi. Băncile impun costuri directe şi indirecte. Un cost direct este comisionul de transfer. Două costuri indirecte constau în conversia valutară şi, dacă este cazul, în timpul necesar pentru a se definitiva transferul banilor.
În schimb, Blockchain-ul nu este influențat de distanță în cazul transferurilor de bani sau de informații. Două PC-uri din aceeași casă sunt la fel de aproape sau la fel de departe ca și două computere de pe continente diferite. Minerii aplică comisioane pentru serviciile prestate, dar acestea sunt competitive ca preț și nu există costuri ascunse. Cele mai multe transferuri se efectuează aproape instantaneu – cel puțin în comparație cu băncile.
Siguranța transferurilor: Instituțiile financiare își pun propriile interese înaintea celor ale clienților, ceea ce pune sub semnul întrebării încrederea care li se acordă. Dar chiar și băncile onorabile pot fi atacate de hackeri, iar transferurile pot fi compromise. Pe lângă acestea, toate băncile împărtășesc guvernelor informațiile clienților, iar aceste date sunt folosite pentru taxări, confiscări, impuneri și arestări.
Blockchain-ul nu are niciun interes propriu, nu doar din cauză că este neînsuflețit, dar și pentru că nu este deținut de nicio persoană și de nicio companie; el funcționează ca un bun public. Blockchain-ul este aproape impenetrabil la atacurile hackerilor. Informațiile pe care le păstrează sunt imuabile și securizate prin criptografie – un ansamblu de coduri și protocoale care creează comunicarea privată. Nicio informație personală nu este dezvăluită guvernului. Chiar dacă registrul este transparent față de oricine, incluzând guvernul, sunt relativ ușoare ascunderea identității sau anonimizarea transferurilor, prin servicii de mixare sau de amestecare. Blockchain-ul este cea mai sigură metodă de a transfera fonduri online. Singura amenințare asupra securității ar apărea dacă guvernul ar încerca să controleze Internetul, ceea ce ar reprezenta o amenințare pentru toate metodele de transfer online.
Păstrarea anonimității: Anonimitatea oferită odată de băncile elvețiene este demult apusă chiar și în Elveția. În schimb, instituțiile financiare sunt puncte strategice de colectare a datelor clienților, acestea fiind oferite autorităților. Singura “tăinuire” reală constă în modul ascuns prin care băncile se informează despre un client fără ca acesta să știe și fără consimțământul lui.
Păstrarea anonimității într-un Blockchain deschis și transparent pare o contradicție de termeni. Articolul “Bitcoin Whitepaper: A Beginner’s Guide” explică de ce nu este așa. “În rețeaua peer-to-peer se poate obține anonimitatea, chiar dacă tranzacțiile sunt anunțate. Aceasta se realizează prin păstrarea anonimității cheilor publice. Rețeaua poate vedea sumele trimise și primite, dar tranzacțiile nu sunt corelate cu identități”.
Totuși, mulți oameni își postează cheile publice pentru anumite donații sau plăți. În aceste cazuri, o strategie des întâlnită este pseudo-anonimitatea. Transferurile peer-to-peer nu necesită verificarea identității, nici informațiile din spatele adreselor crypto ale expeditorilor și destinatarilor; astfel se pot utiliza pseudonime multiple. Adresele sunt generate în mod privat de către portofelul fiecărui participant, dar ele devin cunoscute publicului odată ce întră în Blockchain, ceea ce îi face pe utilizatori să fie vulnerabili la analizările rețelei. Din acest motiv unii utilizatori generează o adresă diferită la fiecare tranzacție.
O altă practică obișnuită în vederea anonimității constă în crearea de portofele multiple, pentru a izola o tranzacție sau un tip de tranzacții; astfel se împiedică asocierea cu alte portofele sau tranzacții. Un utilizator poate să și mascheze IP-ul dispozitivului său, cu ajutorul unui instrument de anonimizare, cum ar fi TOR.
În plus, acum sunt populare serviciile de mixare, dar ele pot fi și riscante, dacă se ajunge iarăși la problema încrederii în intermediari. Trebuie avută încredere în cei care prestează un astfel de serviciu, că aceștia nu vor pierde sau fura monedele și că nu vor păstra înregistrări ale amestecărilor efectuate. Chiar și serviciile care afirmă că oferă anonimitate absolută, cum ar fi ZeroLink, pun probleme legate de încrederea în terți.
În orice caz, cu ajutorul tuturor acestor strategii, Bitcoin oferă mult mai multă anonimitate decât orice alt sistem actual de plată online.
Prevenirea dublei cheltuiri: Dubla cheltuire are loc atunci când aceeași cantitate de bani este utilizată în mai mult de o tranzacție. Cu alte cuvinte, când proprietarul cheltuie o monedă de două ori, chiar dacă în mod legitim aceasta poate fi cheltuită o singură dată.
Satoshi descrie modul prin care sistemele de plată tradiționale previn dubla cheltuire. “O metodă obișnuită este aceea de a introduce o autoritate centrală de încredere sau o monetărie, care să verifice fiecare tranzacție pentru dubla cheltuire. După fiecare tranzacție, moneda trebuie returnată către monetărie pentru a se emite o monedă nouă și doar monedele emise de monetărie prezintă siguranța că nu vor fi cheltuite de două ori. Problema acestei variante constă în faptul că soarta întregului sistem depinde de compania care operează monetăria, întrucât similar unei bănci, toate tranzacțiile trec pe la respectiva companie”.
Bitcoin a fost susceptibil de dublă cheltuire, mai ales în cazurile în care două tranzacții cu aceeași cantitate de monede ar fi fost efectuate în succesiune rapidă, înainte ca prima dintre ele să fie înregistrată. Soluția lui Satoshi a fost una elegantă, în simplitatea ei. Toate tranzacțiile trebuie să fie publice și toți participanții trebuie să adopte o linie temporală, pentru a se asigura că ordinea primirii tranzacțiilor este aceeași pentru toată lumea. Apoi, fiecare tranzacție este ștampilată cu un sigiliu temporal prin intermediul dovezii de lucru, și, în caz că apare o a doua tranzacție, este contorizată doar prima, iar a doua este respinsă. Pe scurt, un server peer-to-peer distribuit care pune sigilii temporale generează dovezi matematice pentru tehnologia tranzacțiilor.
Medierea disputelor: Banii fizici prezintă avantajul că schimbul este ireversibil, cu excepția acordului comun sau a procesului în instanță. Dar sistemele tradiționale de plată online oferă posibilitatea rambursării fondurilor. Din nou, nevoia de mediere crește comisioanele per ansamblu și limitează dimensiunea minimă a tranzacțiilor practicate.
Tranzacțiile Blockchain sunt însă ireversibile; medierea nu doar că nu este necesară, dar este imposibilă. Fondurile pot fi returnate doar dacă destinatarul este de acord să răspundă solicitării expeditorului, rețeaua Bitcoin neavând nicio implicare. Astfel, comisioanele sunt reduse, sunt permise microtranzacțiile, iar expeditorii sunt protejați de fraude. Dacă este necesar, mecanismele de escrow îi pot proteja pe cumpărători.
Înregistrarea tranzacțiilor: Instituțiile financiare păstrează înregistrările, dar conținutul sau suma unei tranzacții nu poate fi oferită clientului. De exemplu, o bancă ar putea interacționa cu autoritățile, cum ar fi colectorii de taxe, fără a afla acest lucru și clientul vizat. Înregistrările pot fi folosite pentru a face rău clientului.
Blockchain-ul este un registru imuabil și transparent, care deține toate tranzacțiile care au avut loc de la blocul geneză și până astăzi. Registrul distribuit nu este deschis doar celor care tranzacționează, ci oricărui om care ar avea timp să caute în el. Niciun fel de tăinuire nu ar putea afecta utilizatorul, deoarece nimic nu este tăinuit.
Bitcoin oferă același serviciu ca și un intermediar competent și onest, dar prezintă și alte avantaje. Permite o anonimitate mai mare, iar utilizatorul are controlul; permite microplățile și tranzacțiile rapide. Totuși, în mod progresiv, utilizatorii apelează la case de schimb care iau locul băncilor tradiționale, inclusiv în ceea ce privește dezvăluirea datelor clienților către guvern. Este ironic. Succesul înregistrat de Bitcoin în înlocuirea intermediarilor de încredere pare că se îndreaptă spre îmbrățișarea problemei pe care ar trebui să o rezolve.

 
– va urma –


EXCLUSIV: Gazeta Bitcoin, singura entitate media din România care publică integral “The Satoshi Revolution”, ultima carte scrisă de Wendy McElroy! Prima şi singura  publicaţie din România care are acordul autoarei de a publica integral cartea “The Satoshi Revolution” tradusă în limba română!

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Wendy McElroy este o scriitoare din Canada cu convingeri anarhiste și feministe. Fost membru fondator al publicației Voluntaryist, ea este autoarea a numeroase cărți și documentare. A lucrat la FOX News și a scris sute de articole. A fost unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Julian Assange și ai organizației WikiLeaks. În prezent lucrează ca jurnalist la Bitcoin.com.

SURSA: https://ibitcoin.ro/satoshi-revolution-white-paper-ul-lui-satoshi-rupe-lantul-economic-cap-2-5/           
PUBLICAT:
AUTOR: Wendy McElroy

39


– Articol de colecție –

Fragmentul al VIII-lea: A fost Satoshi un liberalist şi un anarhist? (Cap. 2.4)

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea I: Problema încrederii în intermediari
Capitolul 2: Teoria monetară
de Wendy McElroy

Am lucrat la un nou sistem financiar, care este în întregime peer-to-peer, fără niciun terţ în care să trebuiască să avem încredere. […] Avem foarte, foarte multă nevoie de un asemenea sistem, dar în felul în care înţeleg eu, propunerile voastre nu par să poată scala atât cât trebuie. Pentru a avea valoare, monedele digitale rezultate din Proof of Work trebuie să fie transferate într-o reţea vastă – cum ar fi de exemplu o reţea de partajare de fişiere de genul bittorrent. Pentru a detecta şi preveni dubla cheltuire într-un timp cât mai scurt, cineva va trebui să aibă acces la trecutul monedelor implicate într-o tranzacţie, ceea ce înseamnă în linii mari că fiecare participant ar trebui să deţină partea cea mai mare din tranzacţiile din trecut, sau cea mai mare parte a tranzacţiilor efectuate recent. Dacă sute de milioane de oameni vor efectua tranzacţii, va fi necesară o lărgime de bandă destul de mare…”
– Satoshi Nakamoto

Pe 31 octombrie 2008, Satoshi Nakamoto a publicat pe lista de email adresată criptografilor white paper-ul intitulat “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. El a descris motivul din spatele Bitcoin şi design-ul instrumentului de implementare a Bitcoin: Blockchain-ul. White paper-ul a rezolvat de asemenea şi o problemă care a bântuit mult timp criptografia: dubla cheltuire. Explicaţiile sumare ale lui Satoshi constituie documentul definitoriu al secolului nostru.
Cel mai remarcabil lucru este că nimeni nu cunoaşte identitatea lui, sau măcar dacă este vorba de un om sau de un grup de programatori. Este clar că el a programat din dragoste pentru tehnologie, şi nu din dorinţa de celebritate. Şi cum codul a fost open source, nepatentat şi disponibil la scară largă, nu pare că îmbogăţirea ar fi fost un scop. Prin eliminare, motivul politic pare a fi mai probabil. Dar pentru a ajunge la această concluzie este nevoie de o examinare a probelor şi a dedesubturilor Bitcoin.

Să fie blocuri…

Satoshi a început să scrie codul Bitcoin în 2007. Când a publicat în 2008 white paper-ul pe lista de email a criptografilor, acesta a ajuns şi pe site-ul pe care l-a creat, numit bitcoin.org – ambele variante sunt disponibile şi în ziua de astăzi.
Lista de email era alcătuită din experţi în matematică, statistică şi criptografie, care imediat au sărit să spună că Bitcoin nu este ceva viabil. Nu va scala, au spus aceştia; necesită prea multe resurse pentru a funcţiona bine. Mai mult, nodurile “rele” vor controla cea mai mare parte din puterea CPU-urilor reţelei, generând astfel un lanţ mai lung decât cel al nodurilor “oneste”; cu alte cuvinte, atacatorii ar putea controla Blockchain-ul. Răspunsurile politicoase şi pline de răbdare ale lui Satoshi i-au convins însă că Bitcoin ar putea funcţiona.
Dezvoltarea a urmat rapid. Printre caracteristicile importante s-au numărat:
•   3 ianuarie 2009 – este minat primul bloc, numit si blocul geneză.
•   9 ianuarie 2009 – versiunea 0.1 a softului Bitcoin este lansată pe Sourceforge.
•   12 ianuarie 2009 – are loc prima tranzacţie cu Bitcoin din istorie.
•   5 octombrie 2009 – se stabileşte o rată de schimb de 1.309.03 BTC la 1$.
•   12 octombrie 2009 – este înregistrat canalul #bitcoin-dev, adresat comunităţilor de developeri open source.
•   16 decembrie 2009 – este lansată versiunea 0.2 (n.r. a softului Bitcoin).
•   6 martie 2010 – dwdollar (n.r. un utilizator cunoscut pe BitcoinTalk sub acest pseudonim) lansează primul exchange de Bitcoin.
•   22 martie 2010 – are loc prima tranzacţie din lumea reală, când o pizza a fost cumpărată cu 10.000 BTC.
•   7 iulie 2010 – este lansată versiunea 0.3.
•   16 octombrie 2010 – se efectuează prima tranzacţie escrow.
La mijlocul anului 2010, Satoshi i-a predat site-ul bitcoin.org lui Gavin Andresen. Andresen spunea că “Am început prin a îi oferi lui Satoshi cod pentru îmbunătăţirea sistemului. În timp, el a ajuns să aibă încredere în judecata mea în ceea ce priveşte codul pe care îl scriam. La un moment dat mi-a adresat o întrebare din scurt, dacă aş fi de acord să îmi posteze adresa de email pe homepage-ul Bitcoin, şi am spus da, neobservând că atunci când a scris adresa mea de email el a şters-o pe a lui. Eram persoana căreia îi scria oricine care voia să afle despre Bitcoin. Satoshi a început să se retragă din poziţia de lider al proiectului, lăsându-mă pe mine…”
În 2010, Satoshi a dispărut.

Analizând probele despre motivaţia politică a lui Satoshi

Au existat multe dezbateri în jurul motivului pentru care Satoshi a conceput Bitcoin, mulţi oameni părând că îşi proiectează propriile-şi motive legate de utilizarea Bitcoin asupra lui Satoshi. Dacă suntem cinstiţi, programatorul a oferit doar nişte indicii legate de o motivaţie politică, fără a spune apăsat acest lucru. Însă pe măsură ce indiciile avansează, devine foarte probabil faptul că Satoshi a fost un liberalist sau un anarhist, sau ambele.
Indiciile despre orientarea politică a lui Satoshi datează încă de la blocul geneză. Acesta conţinea mesajul: “(n.r. ziarul) Times 3 ianuarie 2009 Cancelarul este aproape de a salva băncile pentru a doua oară”. Pe 3 ianuarie 2009 a luat naştere Blockchain-ul. Mesajul reprezenta un titlu din ziarul britanic Times. Dar de ce a ales Satoshi aceste cuvinte?
Unii oameni cred că doar întâmplător au fost alese aceste cuvinte din ediţia din 3 ianuarie a ziarului Times, singurul motiv fiind data (n.r. Satoshi putea demonstra astfel că la acea dată a minat blocul geneză). Ei spun că mesajul ar fi putut fi la fel de bine şi “zece prostituate arestate în Soho”. Această presupunere nu este însă credibilă. Satoshi era un programator meticulous, care a intrat direct în miezul problemei, fără frivolitate sau alte capricii. El lansa o capodoperă de cod şi nu este plauzibil că ar fi pus un mesaj oarecare în blocul geneză.
Mai degrabă, este vorba de altceva. Să ni-l imaginăm pe Satoshi la calculatorul său, pregătindu-se să lanseze primul bloc, ca pe un fir de praf în vânt. El îi ştie puterea şi vrea ca oamenii să îi cunoască scopul. Tocmai a citit ziarul de dimineaţă, care este ca de obicei, plin de ştiri financiare depravate despre elitele care acţionează pentru propriile beneficii. Aha, iată un fragment perfect, despre două agenţii responsabile de înjosirea economică a omului obişnuit: guvernul şi băncile. Opt cuvinte care cuprind înţelegerea secretă dintre acestea. Satoshi tastează cu grijă “Cancelarul este aproape de a salva băncile pentru a doua oară”, şi încorporează textul într-un mesaj trimis întregii lumi. Intenţiile sunt împotriva cancelarului, împotriva băncilor, împotriva planurilor de salvare. Moneda digitală şi sistemul la care a fost ataşat mesajul reprezintă antidotul pentru corupţia guvernelor şi băncilor. De la primele cuvinte rostite de Bitcoin, puterea a revenit oamenilor.
Unul din motivele importante pentru care continuă dezbaterile asupra intenţiilor politice ale lui Satoshi este acela că white paper-ul său este neutru din punct de vedere politic. Spune chiar şi că un sistem al instituţiilor financiare bazat pe încrederea în intermediari “funcţionează destul de bine pentru majoritatea tranzacţiilor”. Documentul conţie doar obiecţii practice referitoare la sistemul bancar existent; de exemplu, reversabilitatea tranzacţiilor şi inevitabilitatea fraudelor, care conduc la costuri mari. Pe scurt, white paper-ul nu arată ca un manifest politic. Şi nici nu ar trebui.
Un white paper este ceva tehnic. Este vorba de idei sau experimente explicate în mod autorizat, şi de rezultatele sau concluziile prezentate unor experţi în domeniu. Scopul documentului este de a explica un concept, de a rezolva o problemă sau de a prezenta o descoperire. Credinţele şi politica nu sunt subiecte adecvate pentru un white paper; dacă ele sunt totuşi incluse, documentul s-ar numi “gray paper” (n.r. “white paper” se traduce în limba română prin “hârtie albă”, iar “grey paper” – prin “hârtie gri”) şi probabil că ar fi respins. Scopul nu este acela de a exprima opinia autorului, ci mai degrabă de a obţine reacţii din partea altora.
Lista unde Satoshi a postat white paper-ul era formată din experţi în matematică, statistică şi criptografie, care doreau să afle aspectele tehnice, nu politica din jurul lor. Mai mult, membrii din grupul criptografic de email aveau viziuni politice diferite, şi ar fi fost un obstacol dacă punctul de vedere politic împărtăşit nu ar fi fost agreat de aceştia. Şi nu era nici momentul, nici locul de a discuta despre politică.
Totuşi, white paper-ul conţine o referinţă politică indirectă. Prima referinţă din bibliografie are legătură cu propunerea din 1998 numită b-money, care a fost dezvoltată de către cypherpunk-ul Wei Dai. Satoshi a schimbat câteva emailuri cu acesta.  Propunerea b-money începe cu “Sunt fascinat de crypto-anarhia lui Tim May. Spre diferenţă de comunităţile tradiţionale asociate cu termenul “anarhie”, într-o crypto-anarhie guvernul nu este distrus temporar, ci este interzis permanent şi considerat permanent ca fiind nenecesar. Este o comunitate în care nu se regăseşte ameninţarea cu violenţa, deoarece violenţa este imposibilă, iar violenţa este imposibilă datorită faptului că participanţii nu pot fi corelaţi cu numele lor adevărate sau cu locaţiile fizice în care trăiesc”.
Pentru a evalua mai departe motivele pentru care Satoshi a creat Bitcoin, trebuie să îi ascultăm vocea în locurile în care oamenii erau invitaţi să îşi exprime viziunea politică şi este necesar să îi analizăm preferinţele politice. Aceste locuri cuprind caracteristicile încorporate în Bitcoin, postările lui Satoshi pe forumuri şi asocierile personale ale acestuia.
Caracteristicile Bitcoin exprimă în mod direct sentimentele liberale şi anarhice:
•   Descentralizare: “O versiune de bani electronici complet peer-to-peer care va permite plățile online directe între părți, fără a mai apela la o instituție financiară”. Bitcoin funcționează fără conducători, fără o putere centrală, puterea constând în indivizi.
•   Anonimitate: “Ca firewall suplimentar, va fi utilizată o nouă pereche de chei pentru fiecare tranzacție, astfel încât să nu existe un singur deținător”. Bitcoin este pseudo-anonim. Deși nu oferă o anonimitate perfectă, este mult mai eficient față de alte forme de plată online, care se bazează pe încrederea în terți.
•   Orientare spre capitalism: White paper-ul dezvăluie avantajele Bitcoin pentru comerț și pentru comercianți – un sistem de plată independent de corporații. Transferul peer-to-peer este o expresie pură a pieței libere, fără niciun fel de intervenție.
•   Anti-guvern: Chiar dacă nu se specifică nimic despre guvern în white paper, Bitcoin uzurpă o funcție vitală a guvernului, care a fost puternic coruptă și utilizată greșit. Poate că este mai bine că Satoshi nu a menționat nimic despre guvern când a discutat despre un subiect considerat a fi în aria de operare a acestuia.
•   Anti-banking: Întregul scop al Bitcoin îl reprezintă “pățile online […] fără a apela la o instituție financiară”. Băncile devin irelevante.
•   Anti-inflaţie:. “Odată ce a intrat în circulație un număr predeterminat de monede, se poate stimula tranziția în totalitate spre comisioanele de tranzacționare, putând beneficia de lipsa inflației”.
Anarhismul economic a fost explicat anterior.
Și aceasta este o opinie generală. Un articol din CoinJournal, intitulat “Op-Ed: Satoshi Nakamoto is Clearly an Anarchist” (n.r. Este evident că Satoshi Nakamoto este un anarhist), aduce în discuție o prezentare din 2014 a lui Daniel Krawisz în care era descris Institutul Satoshi Nakamoto. Krawisz spunea atunci: “Cineva care promovează Bitcoin care nu este un anarhist, este un crypto-anarhist, întrucât este indubitabil că Bitcoin reprezintă anarhismul”.
Postările lui Satoshi de pe forum reprezintă alte dovezi ale viziunii lui politice. Remarcile sunt împotriva băncilor, critice la adresa guvernului, dar în paralel se înțelegea și orientarea Bitcoin spre liberaliști:
•   Anti-banking: “Trebuie să avem încredere când băncile păstrează banii și când îi transferă electronic, dar ele oferă împrumuturi pe timp de criză, deși dețin doar o fracțiune de rezervă”.
•   Anti-guvern: “Da, (n.r. […] nu vom găsi prin criptografie o soluție la problemele politice), dar putem câștiga o bătălie importantă și putem obține o zonă de libertate pentru câțiva ani. Guvernele sunt bune când e vorba de tăieri de capete în rețelele controlate central, ca Napster, dar se pare că rețelele complet p2p, cum sunt Gnutella și TOR, rezistă”.
•   Orientare spre liberalism: “(n.r Bitcoin este) foarte atractiv pentru liberaliști, dacă îl putem explica cum trebuie. Totuși, mă descurc mai bine la cod decât la cuvinte”.
În final, asocierile personale ale lui Satoshi indică de asemenea orientarea politică a acestuia. În primul și primul rând, este vorba de Hal Finney. Un developer al PGP Corporation, Finney a fost primul destinatar al unei tranzacții cu Bitcoin, când Satoshi i-a trimis o plată la data de 12 ianuarie 2009. Evident, Finney a lucrat aproape de Satoshi, ceea ce face ca punctul său de vedere politic să fie de interes. La începutul anilor 1990, Finney a contribuit în mod regulat la lista de email a grupului de cypherpunks. El spune că “Natural, în societatea de astăzi, când puterea este distribuită disproporţionat, astfel de idei reprezintă o ameninţare la adresa organizaţiilor. Balansarea puterii ar însemna o pierdere a puterii pentru ei. Aşa că nicio instituţie nu va alege şi nu va lăuda ideea lui Chaum. Activitatea va începe de la rădăcină, oamenii vor învăţa mai întâi câtă putere ar putea avea, apoi o vor cere”.
În mod simbolic, Satoshi a postat în white paper un link către site-ul Fundaţiei P2P, probabil şi din cauză că el însuşi era membru. În 2014, când pe prima pagină din Newsweek scria că a fost “deconspirat” Dorian S. Nakamoto din Temple City, ca fiind inventatorul Bitcoin, adevăratul Satoshi a scris 4 cuvinte pe pagina Fundaţiei P2P: Nu sunt Dorian Nakamoto”. Fundaţia a confirmat că white paper-ul a fost postat de pe aceeaşi adresă de email, dar multă lume crede că acest cont a fost spart de hackeri.
Cartea lui Nathaniel Popper “Digital Gold: Bitcoin and the Inside Story of the Misfits and Millionaires Trying to Reinvent Money” descrie călătoria lui Martti Malmi spre Bitcoin.
“Un student de la Universitatea Tehnologică din Helsinki, Martti, a scris plin de entuziasm despre Bitcoin pe anti-state.org, un forum dedicat posibilităţii unei societăţi anarhice, organizată doar de către piaţă. Sub pseudonimul Trickster, Martti a descris succint ideea din spatele Bitcoin şi a solicitat opinii.
Când a ajuns la Satoshi, Martti a inclus linkul către postarea sa. “Ce părere ai?”, l-a întrebat pe Satoshi. “Îmi place foarte mult gândul despre un lucru practic care ne poate apropia cu adevărat de libertate în această viaţă  ”.
“Ai înţeles exact ce este Bitcoin”, a răspuns Satoshi.
Satoshi a realizat de asemenea şi cât de revoluţionar va fi sistemul său. Aceasta reiese din răspunsul adresat către WikiLeaks când organizaţia a permis donaţiile cu Bitcoin, pentru a evita embargoul bancar. Bitcoin a fost propulsat însă la un nou nivel de popularitate. Satoshi scria că “Ar fi fost frumos să atragem atenția, însă într-un alt context. WikiLeaks a lovit în cuibul de viespi, iar acum roiul se îndreaptă către noi”. El a făcut un apel la Wikileaks pentru a nu atrage atenţia asupra Bitcoin, deoarece proiectul său era suficient de tânăr pentru a putea fi distrus de guvern. Într-adevăr, decizia lui Satoshi de a rămâne anonim certifică faptul că înţelegea puterea Bitcoin şi pericolul care-l însoţea; pericolul consta în guvern, care i-a persecutat pe creatorii anteriori de bani digitali, considerând că spălau bani.
Argumentele de mai sus nu demonstrează clar că Satoshi a fost un liberalist sau un anarhist, dar se apropie de acest scenariu. Este mai plauzibil să-l numim “liberalist” decât să negăm acest fapt.
Mai departe, white paper-ul s-a susţinut de unul singur.

 
– va urma –


EXCLUSIV: Gazeta Bitcoin, singura entitate media din România care publică integral “The Satoshi Revolution”, ultima carte scrisă de Wendy McElroy! Prima şi singura  publicaţie din România care are acordul autoarei de a publica integral cartea “The Satoshi Revolution” tradusă în limba română!

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Wendy McElroy este o scriitoare din Canada cu convingeri anarhiste și feministe. Fost membru fondator al publicației Voluntaryist, ea este autoarea a numeroase cărți și documentare. A lucrat la FOX News și a scris sute de articole. A fost unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Julian Assange și ai organizației WikiLeaks. În prezent lucrează ca jurnalist la Bitcoin.com.

SURSA: https://ibitcoin.ro/the-satoshi-revolution-a-fost-satoshi-un-liberalist-si-un-anarhist-cap-2-4/           
PUBLICAT: 12/12/2017
AUTOR: Wendy McElroy

40


– Articol de colecție –

Fragmentul al VII-lea: Poveşti prevenitoare de la banii digitali anteriori (Cap. 2.3)

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea I: Problema încrederii în intermediari
Capitolul 2: Teoria monetară
de Wendy McElroy
Există 3 tipuri de bani: cei bazaţi pe mărfuri, cei cu substrat politic şi, acum, cei bazaţi pe matematică.
– Chris Dixon

Banii digitali şi transferurile online au existat înainte de Bitcoin. DigiCash şi e-gold sunt variantele mai cunoscute, dar niciunul, nici celălalt nu a putut rezolva problema încrederii în terţi. În ambele variante a lipsit detaliul cheie, anonimitatatea şi self-banking-ul create de Satoshi Nakamoto. Într-un cuvânt, Blockchain-ul. Dar sistemele timpurii ne spun poveşti de care trebuie să luăm aminte şi pun Bitcoin în lumina reflectoarelor.

DigiCash

În 1983, renumitul criptograf David Chaum a introdus ideea de bani digitali printr-o lucrare de cercetare care avea să schimbe viitorul. În 1989, el a fondat o companie de bani electronici numită DigiCash Inc., care a stabilit sistemul de plată electronică e-cash; moneda folosită era DigiCash. Despre e-cash s-a spus că era “imperfect tehnic”. El fusese conceput pe un sistem construit anterior tot de Chaum: Blind Signature (n.r. Semnătură Oarbă). Era vorba de o semnătură digitală prin intermediul căreia se masca conţinutul unui mesaj trimis de către o persoană astfel încât să nu poată fi văzut de altcineva care ar fi semnat pentru autenticitatea mesajului.
Procesul este deseori ilustrat printr-o analogie. Un votant doreşte ca buletinul său de vot să rămână secret, dar pentru a fi numărat, acesta trebuie semnat de către un oficial al comisiei electorale, care verifică eligibilitatea votantului. Soluţia era ca votantul să îşi scrie datele pe exteriorul plicului, apoi să împacheteze buletinul de vot şi să îl introducă în plic. Oficialul verifica datele de pe plic, apoi îl semna, operaţiune prin care acesta semna de fapt conţinutul buletinului de vot; dar el verifica doar buletinul, fără a îi cunoaşte conţinutul. Apoi, votantul îşi depunea buletinul, care era acum autorizat, într-un alt plic nemarcat, acesta fiind introdus într-o urnă cu buletine de vot care aşteptau să fie numărate. Cel care număra voturile verifica doar validitatea semnăturii şi votul era înregistrat. Dar persoana care număra voturile nu ştia cine a semnat acel buletin de vot. Şi nu ştia nici conţinutul votului, nici cine era votantul care a completat buletinul. Aceasta este esenţa semnăturii oarbe.
În termeni mai simpli, e-cash-ul lui Chaum foloseşte astfel semnăturile oarbe: aveţi un cont parolat, cu 20$, la o bancă  unde se administrează e-cash. Pentru a retrage câte 1$, trebuie folosit un software care generează o serie de 20 de numere unice şi aleatorii, de o lungime suficientă astfel încât să fie puţin probabil ca oricine altcineva să le reproducă. Problema este aceea că banca trebuie să verifice faptul că fiecare serie de numere reprezintă 1$, fără a putea distinge dolarii între ei, caz în care ar însemna că banii pot fi urmăriţi. În mod normal, banca ar putea identifica datele de intrare şi de ieşire. Dar asta ar însemna că banca poate afla de unde cumpăraţi, ce cumpăraţi, modul de viaţă al fiecăruia sau alte aspecte pe care le-aţi dori să fie private.
Trebuie astfel să “orbiţi” (n.r. mascaţi) fiecare serie de numere cu o criptare specială. Banca va primi o solicitare neinteligibilă (n.r. criptată) şi o va semna cu o cheie privată pentru 1$ – fapt ce confirmă atât valoarea, cât şi autenticitatea fiecărui dolar. (Banca are chei diferite pentru fiecare sumă). Ulterior, ştampila băncii converteşte fiecare serie de numere în câte un dolar, care poate fi utilizat doar de către proprietarul contului. Totul este anonim; banca ştie câte operaţiuni în valoare de 1$ a semnat, fără a putea diferenţia nici operaţiunile între ele şi nici dolarii de alte monede în valoare de 1$ pe care le-ar mai fi autentificat.
Puteţi “demasca” sau decripta seria de numere cu ajutorul semnăturii băncii, de aici rezultând un mesaj valid, semnat, care poate fi verificat prin intermediul cheii publice a băncii. Monedele de 1$ sunt stocate pe computerul proprietarului contului şi aşteaptă să fie trimise oricui care acceptă e-cash. Pentru aceasta, este nevoie să trimiteţi cuiva o serie de numere decriptată şi semnată, iar această persoană poate ridica banii de la bancă. Acolo se verifică semnătura, se înregistrează seria şi se eliberează banii. Înregistrarea seriilor permite băncii să respingă orice tentativă de dublă cheltuire. Banca nu poate asocia tranzacţiile cu contul; destinatarul monedei de 1$ nu are nicio idee despre cine este proprietarul contului, în afara situaţiei în care acesta alege să îşi dezvăluie identitatea.
Referitor la bani în sine, procesul este anonim. El contrastează puternic cu utilizarea online a cardurilor de credit, care presupune ca expeditorul să transmită companiei emitente a cardului şi destinatarului cine este, unde se află şi ce cumpără. DigiCash oferă de asemenea siguranţă şi faţă de rău-voitorii amatori de furturi de identitate.
DigiCash mai avea un avantaj. Datorită divizibilităţii ridicate, el a introdus micro-plăţile – acele plăţi mai mici de 10$ – aspect la care cărţile de credit erau mai puţin practice, datorită comisioanelor mari. E-cash era perfect pentru transferurile pe Internet de ordinul e-cenţilor.
DigiCash Inc. a avut un impact puternic asupra comunităţii financiare. E-cash a fost implementat prima dată de banca Mark Twain Bank din St. Louis, Missouri, altele urmând la scurt timp. În 1998, e-cash a fost disponibil şi la Deutsche Bank în Germania, la Credit Suisse în Elveţia şi la alte bănci mari. Dar în 1998 DigiCash Inc. a intrat în faliment şi şi-a vândut toate activele, inclusiv patentele.
Ce s-a întâmplat? Explicaţiile diferă, dar toate au un sâmbure de adevăr.
Într-un interviu din 1999, Chaum a spus că DigiCash a fost o idee prea avansată pentru timpul ei, deoarece comerţul electronic nu avea încă o fundaţie solidă. Revista Forbes (din 01 noiembrie 1999) a oferit o altă explicaţie: “o îndrăzneaţă monedă nouă pentru o îndrăzneaţă lume nouă, cu o singură problemă: nimeni nu a dorit-o – nici băncile, nici comercianţii, și, cel mai important, nici consumatorii. Comerţul electronic este în creştere, dar se pare că lumea alege Visa şi MasterCard în locul banilor digitali”. Guvernele, de asemenea, nu au dorit bani care să nu poată fi urmăriţi. Puteau fi folosiţi pentru evitarea taxelor sau pentru comiterea “crimelor” – cu sau fără victime.
Un articol anonim şi fascinant din revista Next! avansa o teorie complet nouă. Criptografii, scria în articol, sunt în general paranoici. Şi Chaum era un criptograf GROZAV. Modul în care articolul descria munca de la DigiCash Inc. aducea mai mult a un salon de spital psihiatric decât a companie IT. Aparent, Chaum era un om de afaceri abisal. Un exemplu din multele poveşti relatate în articol se referea la auto-sabotaj: “Ulterior a devenit interesată şi ING Investment Management. Afacerea era în jur de 12 mil. guldeni (10 mil. USD la acea vreme). Totul era pus la punct. ING Barings şi Goldman Sachs urmau să ducă DigiCash pe piaţa bursieră în decurs de doi ani. “În ziua în care toţi eram gata de a semna, David nu a mai vrut”, a spus Stofberg (omul responsabil de departamentul financiar de la DigiCash până în august 1996). “Era atât de paranoic, încât mereu a gândit greşit. Erau acolo 8 oameni de la ING, inclusiv CEO-ul, iar David efectiv a refuzat să semneze!”.
O abordare mai interesantă decât cea psihologică este aceea de a privi la punctele slabe ale e-cash-ului şi ale sistemului DigiCash, care au contribuit la eşecul acestora, şi apoi să le comparăm cu succesul înregistrat de Bitcoin şi de Blockchain.
•   Chaum a crezut în patente şi în copyright – ambele aplicându-se conceptului său. Dar astfel au fost restricţionate accesul şi dezvoltarea cooperativă unei comunităţi de minţi sclipitoare. Aplicarea unei etichete de preţ asupra produsului a pus piedici acceptării publice. În schimb, patentul Bitcoin este gratuit şi open source, ceea ce oferă acces nerestricţionat şi permite ca dezvoltarea să avanseze. Utilizarea lui nu costă nimic.
•   E-cash nu a putut depăşi problema încrederii în terţi, deoarece era necesară o semnătură oarbă de autorizare de la o instituţie financiară. Bitcoin este peer-to-peer şi elimină încrederea în intermediari deoarece acceptarea de către Blockchain reprezintă o autorizare şi fiecare participant este propriul său bancher.
•   E-cash presupunea o autoritate centrală, cum ar fi o bancă. Bitcoin este descentralizat la nivel individual.
•   E-cash a păstrat sistemul bancar şi valuta. Bitcoin face ca sistemul actual să fie irelevant şi ameninţă valutele actuale.
•   E-cash a fost vulnerabil la imperfecţiunile umane. Bitcoin este bântuit de conflicte interne, dar niciun om nu-l poate controla de unul singur, nici nu-l poate distruge, deoarece nu este deţinut de nimeni în particular.
•   E-cash nu a fost gândit pentru libertate financiară. Eseul “Untraceable Electronic Cash”, la care Chaum este co-autor, spunea că “Generarea de bani electronici ar trebui să fie dificilă pentru oricine, dacă nu este realizată într-un parteneriat cu banca”. Anarhiştii şi idealiştii care au sculptat Bitcoin au vrut să dea putere individului împotriva statului şi nu au avut nevoie de permisiunea nimănui.
Nu este de mirare că firmele mari au fost imediat interesate de e-cash, dar abia recent au devenit interesate de Bitcoin, pe care speră să-l patenteze, să-l domine şi să-l folosească în scopurile proprii.

Lecţii predate înainte de digital cash: e-gold

E-gold (n.r. aurul electronic) a fost o valută digitală care a fost operată între 1996 şi 2009 de către Gold & Silver Reserve, Inc. În anul 2000, G & SR a întemeiat o nouă companie, e-gold Ltd., şi şi-a asumat administrarea şi transferul de metal electronic. Valuta digitală era asociată cu aurul – unitatea de bază fiind gramul sau uncia troy. Similar certificatelor aurifere timpurii din S.U.A., e-gold a reprezentat unităţile de aur care puteau fi revendicate la cerere dintr-un stoc de metal preţios. Clienţii care aveau conturi pe site-ul aurului electronic puteau transfera instantaneu metalul către alte conturi. Era unul dintre primele sisteme de plată care permiteau schimburi complexe globale în afara sistemului bancar. Douglas Jackson (n.r. unul dintre directorii companiei), un critic al banilor fiat şi al bankingului tradiţional a avut o misiune aparte: el era determinat să plăsmuiască alternative private în mlaştina creată de guverne. În cartea “A History of Digital Currency in the United States: New Technology in an Unregulated Market” (2016), fondatorul revistei Digital Gold, P. Carl Mullan, l-a citat pe Jackson când spunea că o astfel de “sarcină necesită o putere de calcul enormă, stocare de date şi mijloace securizate de comunicaţie”. Costurile erau prohibitive pentru oricine, mai puţin pentru guverne. Cel puţin până totul a fost disponibil pe Internet.
Cu ajutorul Internetului, aurul electronic a început să strălucească. De exemplu, în 1999, compania a introdus plăţile wireless prin intermediul telefonului mobil. Se întâmpla cu şapte ani înainte ca PayPal să ofere un serviciu similar. O iniţiativă mai puţin lăudabilă a avut loc în anul 2000, când compania a solicitat clienţilor care doreau să îşi mărească averile din conturi să dispună de un terţ independent care să le preschimbe aurul electronic în fiat şi viceversa. În decurs de un an, o multitudine de afaceri şi de oameni au intrat în această nişă; o nouă industrie lua naştere.
Conform e-gold Ltd., numărul conturilor a crescut de la 1 milion în 2003 la 5 milioane în 2008. Utilizatorii de aur electronic erau foarte motivaţi. Unii erau fanatici ai aurului şi credeau cu tărie în superioritatea aurului asupra fiatului. Alţii erau anarhişti economici, care considerau că era incorect ca guvernul să se joace cu banii. Mai erau şi aceia care doreau să scape de taxe sau care participau la infracţiuni fără victime.
Mulţi alţii erau atraşi de dezvoltarea Programelor de Investiţii cu Randament Mare, o parte dintre aceştia folosind aurul electronic ca platformă de plăţi. Aceste programe ofereau nişte randamente ireal de mari, care ar fi putut fi susţinute doar din banii investitorilor noi; aceste scheme Ponzi au condus la o febră a aurului electronic la nivel internaţional. Artiştii fraudelor au profitat de caracteristicile aurului electronic, cum ar fi faptul că tranzacţiile erau definitive, fără posibilitatea de anulare. Escrocii au deschis conturi de aur electronic şi le-au solicitat investitorilor să procedeze similar. Apoi, efectiv i-au muls prin toate mijloacele şi pe investitori şi pe cumpărători.
La acea vreme, aurul electronic oferea o gamă largă de servicii, de la cazinouri online şi licitaţii până la tranzacţii cu metalul preţios şi donaţii către ONG-uri. Practic, compania facilita posibilitatea de înşelătorie. Din păcate, de multe ori clienţii păcăliţi nu au deosebit aurul electronic propriu-zis de escrocii care i-au jefuit cu investiţiile false şi cu bunurile care nu existau. Unii clienţi s-au şi plâns la autorităţile guvernamentale.
În 2007, guvernul S.U.A. a acuzat aurul electronic de spălare de bani şi de încălcarea legii 1960, care interzicea firmelor să tranzacţioneze bani dacă nu aveau licenţă. Multe case de schimb valutar care listau aur electronic au fost închise. Publicitatea şi închiderea exchange-urilor au împuţinat drastic numărul clienţilor de aur electronic; preschimbarea dificilă a aurului electronic în fiat i-a timorat şi mai mult pe cei care erau potenţial interesaţi. Mulţi clienţi s-au aflat în imposibilitatea de a îşi lichida conturile.
E-gold s-a luptat cu dârzenie cu acuzaţiile, dar fără niciun folos. În aprilie 2008, judecătorul dosarului Statele Unite ale Americii vs. e-gold Ltd. a conchis că aurul electronic era vinovat, crescând substanţial autoritatea Departamentului de Trezorerie. Legea definea atunci “transmiterea de bani” ca pe o afacere prin care era transferată şi stocată orice valoare de la o persoană la alta, indiferent dacă transferul presupunea, sau nu, bani sau o valută naţională. Noua definiţie îi oferea Departamentului de Trezorierie un cec în alb asupra viitoarelor prevederi.
Cei trei directori au companiei au pledat pentru vinovăţie şi au acceptat un compromis prin care aurul electronic se conforma legislaţiei firmelor care transmiteau bani, incluzând obţinerea unei licenţe. Jackson a primit o sancţiune de a efectua 300 de ore în folosul comunităţii, 3 ani de supraveghere şi o amendă de 200$. El ar fi putut primi însă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare şi o amendă de 500.000$. Ceilalţi doi directori au primit aceeaşi sentinţă, dar nişte amenzi mai mari.
Apoi a intervenit o ironie a sorţii. Pledoaria celor trei directori pentru vinovăţie i-a împiedicat pe aceştia să mai obţină licenţa oriunde în S.U.A. Astfel, tot aurul electronic a intrat în carantină, pentru că returnarea banilor clienţilor implica transmiterea de bani, dar fără licenţă s-ar fi încălcat condiţiile juridice. În 2010, guvernul a aprobat în sfârşit returnarea aurului electronic, în valoare monetară, către conturile clienţilor.
Vaga definiţie de “transmitere de bani” a Departamentului de Trezorerie s-a extins şi asupra Bitcoin. Succesul aurului electronic, precum şi dosarul din instanţă care l-a infirmat, au schimbat modul prin care guvernul administra sistemele de plată. Şi acum exista şi un precedent legal de a acţiona împotriva criptovalutelor.
Paralelele dintre Bitcoin şi e-gold au devenit, de asemenea, clare. Aurul electronic era foarte divizibil şi permitea nişte micro-plăţi de ordinul miimilor de gram. Totul era înregistrat într-un registru deschis, în care tranzacţiile zilnice erau publicate transparent. Ca şi Bitcoin, aurul electronic nu reprezenta o valută complementară – cel puţin nu la început. O valută complementară ar fi una adiţională monedei naţionale, fără a rivaliza cu aceasta; un exemplu în acest sens ar fi “banii privaţi” emişi de către o firmă către cumpărători sub formă de promoţie. Aurul electronic a fost însă conceput ca un substituent al fiatului şi al sistemului bancar, având avantajul că acoperea inflaţia.
Diferenţele între Bitcoin şi aurul electronic sunt însă la fel de importante ca şi paralelele:
•   Aurul electronic conţinea problema încrederii în terţi, deoarece clienţii erau legaţi de procedurile legale. Desigur, este greu să acuzăm aurul electronic pentru circumstanţe, dar lipsa de onestitate şi ineficienţa nu sunt singurele riscuri la care se supune cineva care are încredere în alţii în ceea ce priveşte banii proprii. Şi această problemă este eliminată de către Bitcoin.
•   Deşi este un subiect discutabil, aurul electronic a introdus o a patra parte în care trebuiau să aibă încredere clienţii, când a solicitat acestora să apeleze la exchange-uri care să le preschimbe aurul în fiat şi invers.
•   Aurul electronic şi exchange-urile au fost nişte puncte ale centralizării, care au devenit ţinte uşoare ale reglementării şi prohibiţiei. Dar au fost şi nişte puncte strategice de la care clienţii îşi culegeau informaţiile. Când aurul electronic a fost restructurat în anul 2000, OmniPay a devenit casa de schimb a companiei. În cartea menţionată anterior, Mullan a explicat că “OmniPay a devenit rapid cel mai mare exchange de aur electronic din lume. El era dealer-ul primordial care opera exclusiv între emitentul e-gold Ltd. şi orice alt agent independent al oricărui exchange din restul lumii”. OmniPay a apelat la trei metode de verificare a identităţilor clienţilor: verificarea poştală, plata exclusivă prin transfer bancar şi protecţia de detectare a plăţilor entităţilor terţe. Ani mai târziu, când aurul electronic a ajuns la acel compromis, probabil că guvernul a aflat toate aceste informaţii. Bitcoin este pseudo-anonim.
•   Aurul electronic a funcţionat “pe bază de abonamente”, ceea ce a restrâns numărul utilizatorilor. Bitcoin poate fi utilizat de oricine.
Riscurile asociate cu un exchange care acţionează ca terţ de încredere reprezintă un semnal de alarmă pentru utilizatorii de Bitcoin. Un exchange central este de obicei prima ţintă a reglementărilor guvernului datorită vizibilităţii şi vulnerabilităţii sale, dar şi datorită faptului că include o cantitate de date preţioase despre utilizatori, altfel aceştia ar putea pune probleme. Proprietarii de case de schimb se vor supune solicitărilor guvernului pentru că nesupunerea ar duce la închiderea afacerii, la închisoare, sau la ambele. Pe scurt, centralizarea îi încurajează pe intermediari să se supună legilor şi reglemetărilor, cum ar fi verificarea cărţii de identitate – ceea ce reprezintă un rău pentru clienţi.
La fiecare operaţiune financiară, problema încrederii în terţi lucrează în sprijinul guvernului şî împotriva libertăţii personale. La fel s-ar fi întâmplat, dacă nu mai rău, şi dacă Satoshi Nakamoto nu ar fi dispărut din peisaj.

 
– va urma –


EXCLUSIV: Gazeta Bitcoin, singura entitate media din România care publică integral “The Satoshi Revolution”, ultima carte scrisă de Wendy McElroy! Prima şi singura  publicaţie din România care are acordul autoarei de a publica integral cartea “The Satoshi Revolution” tradusă în limba română!

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Wendy McElroy este o scriitoare din Canada cu convingeri anarhiste și feministe. Fost membru fondator al publicației Voluntaryist, ea este autoarea a numeroase cărți și documentare. A lucrat la FOX News și a scris sute de articole. A fost unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Julian Assange și ai organizației WikiLeaks. În prezent lucrează ca jurnalist la Bitcoin.com.

SURSA: https://ibitcoin.ro/satoshi-revolution-povesti-prevenitoare-de-la-banii-digitali-anteriori-cap-2-3/           
PUBLICAT: 05/12/2017
AUTOR: Wendy McElroy

41


– Articol de colecție –

Fragmentul al VI-lea: Tehnologia se întâlneşte cu anarhia. Ambele profită. (Cap. 2.2)

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea I: Problema încrederii în intermediari
Capitolul 2: Teoria monetară
de Wendy McElroy


Bitcoin este catalizatorul libertății și al unei anarhii pașnice. El a fost realizat ca un răspuns la adresa guvernelor și instituțiilor financiare corupte. Nu a fost creat doar cu scopul de a îmbunătăți sistemul financiar. Însă unii oameni denaturează adevărul. În realitate, Bitcoin trebuia să funcționeze ca o armă financiară, ca o criptovalută menită să contrabalanseze greutatea impusă de autorități. Acum este privit ca o tehnologie inofensivă, pentru a-i liniști pe politicieni și pe bancheri. Uneori menirea acestuia este în mod voluntar ocolită pentru a se simți mai bine autoritățile. Dar nimeni nu ar trebui să uite sau să nege motivul real pentru care a fost scris protocolul.
– Sterlin Lujan

Criptovaluta nu a fost creată pentru a face bani; Blockchain-ul nu a fost conceput pentru ca sistemul bancar să fie mai eficient. Developerii nu au folosit codul open source şi nici nu au evitat patentele – care erau proprietatea cuiva – din cauză că ar fi vrut să se îmbogăţească. Ei au dorit ca anonimitatea şi libertatea să fie disponibile gratuit pentru toată lumea. Oricine crede că Bitcoin a fost realizat pentru câştiguri financiare nu ştie nimic despre istoria monedei sau despre idealismul implementat în algoritmi. A profita din criptovalută şi a utiliza Blockchain-ul pentru avantaj economic reprezintă nişte produse secundare lăudabile, dar Bitcoin a fost conceput ca o maşină prin care se schimbă regimul politic şi societatea, prin împuternicirea oamenilor şi prin slăbirea guvernului. Developerii au fost nişte revoluţionari. Bitcoin a fost o explozie a rebeliunii.
Şi a apărut atunci când trebuia. Creşterea accelerată a Internetului a oferit guvernului o armă incredibilă împotriva căreia oamenii aveau o protecţie limitată prin criptografie, arta comunicării secrete.

Istoria radicalistă a Bitcoin

Înainte de Satoshi a existat un om de ştiinţă şi inginer pe nume Timothy C. May, cu care Bitcoin are o legătură. Eseul lui May “Crypto Anarchist Manifesto” (1988) a apărut iniţial la conferinţa Crypto ’88, când a fost distribuit puţinilor tehno-anarhişti ai vremii. Manifestul avea şase pagini şi descria o tehnologie IT bazată pe protocoale criptografice care ar fi “schimbat complet natura reglementărilor guvernului, taxarea şi controlul economic, abilitatea de a păstra secretul asupra informaţiei şi ar fi schimbat chiar şi natura încrederii şi a reputaţiei […] Tehnologia acestei revoluţii – care cu siguranţă va fi una socială şi economică – a existat deja în teorie în ultima decadă […] Însă abia recent reţelele de calculatoare şi PC-urile au dezvoltat atâta viteză încât aceste idei să devină realizabile”.
Manifestul se încheia cu o chemare la luptă: “Ridicaţi-vă, nu aveţi nimic de pierdut decât gardurile de sârmă ghimpată care vă înconjoară!” “Sârma ghimpată” este un leit-motiv american. Ea evocă imagini cu teritoriile din Vest care erau împărţite cu garduri, acestea fiind tăiate de cowboys care doreau terenuri libere.
Chiar din 1988 May începea creionarea istoriei crypto. La mijlocul anilor ’70 criptografia a încetat să mai fie un domeniu care aparţinea în exclusivitate armatei şi agenţiilor secrete. Cercetările academice care au urmat au fost deschise. În particular, un eveniment anume a fost acela care a întrerupt dominaţia guvernului asupra acestui domeniu. În 1975, un computer guru pe nume Whitfield Diffie şi un profesor inginer pe nume Martin Hellman au inventat cheia publică criptată şi au publicat rezultatele anul următor, în eseul “New Directions in Cryptography”. (Ca o notă, cheia publică a fost o reinventare de fapt, întrucât britanicii au dezvoltat în 1973 “criptarea nesecretă”, dar aceştia au ales să nu apară invenţia în public, aşa cum procedează în general guvernele). În 1977, criptografii Ron Rivest, Adi Shamir şi Leonard Adleman au creat algoritmul de criptare RSA, care a fost unul dintre primele sisteme care foloseau cheile publice.
Cheia publică criptată a fost ca o explozie în comunitatea IT. Prin simplitatea sa, este extraordinară. Fiecare utilizator are două chei – una publică şi una privată – ambele fiind unice. Cheia publică amestecă textul dintr-un mesaj şi doar cheia privată poate reconstitui textul. Cheia publică poate fi expusă, dar cea privată trebuie păstrată în siguranţă. Rezultatul constă într-o anonimitate de nepătruns.
Diffie s-a inspirat din problema încrederii în intermediari. El este citat în cartea “High Noon on the Electronic Frontier: Conceptual Issues in Cyberspace”, spunând că “Puteţi avea fişiere protejate, dar dacă managerului de sistem i se aduce o citaţie, nu mai aveţi ce face. Administratorii vă vor vinde, deoarece ei nu vor dori să ajungă la închisoare”. Soluţia sa: o reţea descentralizată în care fiecare participant ar deţine o cheie matematică prin care şi-ar asigura anonimitatea – dreptul cel mai ameninţat într-o societate digitală. Astfel, problema ar dispărea cu totul, prin eliminarea nevoii de încredere. În acelaşi timp, cheia publică criptată a rezolvat şi contradicţia de a trimite informaţii securizate prin canale nesigure. A exclus “Eve” – numele dat de criptografi celor care trag cu urechea. Cheia publică criptată a fost disponibilă pentru toată lumea – un alt aspect important – deoarece o revoluţie are nevoie de participanţi.
Guvernul a fost nemulţumit. Agenţia Naţională de Securitate (NSA) nu mai putea trage cu urechea după bunul plac şi monopolul intern asupra criptării fusese împrăştiat. Jurnalistul Steven Levy scria într-un articol din Wired că “În 1979, Inman (şeful NSA din acea vreme) a trimis o adresă care a fost numită “cerul se prăbuşeşte”, prin care avertiza că “activitatea şi publicarea criptografică non-guvernamentală […] reprezintă riscuri clare asupra securităţii naţionale””.
Răspunsul grupului de cypherpunks a venit ulterior printr-o declaraţie a criptografului John Gilmore. “Arătaţi-ne. Arătaţi publicului cum a reuşit să prevină un dezastru major capacitatea voastră de a viola intimitatea oricărui cetăţean. Ei limitează libertatea şi intimitatea cetăţenilor – spun că ne apără de un bau-bau pe care nu-l explică. Decizia de a ne afecta intimitatea este una care ar trebui luată de societate, nu în mod unilateral de o agenţie militară de spionaj”.
Primul război crypto a erupt când NSA a încercat să limiteze propagarea ideilor lansate de Diffie şi de Hellman. Agenţia a mers atât de departe, încât a informat editurile că rebelii şi oricine ar fi publicat ideile acestora ar fi urmat să intre la închisoare pentru încălcarea legilor referitoare la interdicţia de a exporta arme. Institutul lui Hellman de Inginerie Electrică şi Electronică a primit o scrisoare în care scria “Am observat în ultimele luni că diverse filiale ale institutului au publicat şi exportat articole tehnice referitoare la criptare şi criptografie – un domeniu tehnic aflat sub jurisdicţia Legislaţiei Federale vezi ITAR (International Traffic in Arms Regulations, 22 CFR 121-128)”. Ordinul de a li se pune căluş la gură fusese emis. Legislaţia fusese propusă. NSA a încercat să controleze cercetarea crypto. Inman a acordat revistei Science primul interviu public al agenţiei, pentru a explica această poziţie. NSA a solicitat şi cetăţenilor să îşi ţină cheile private într-un escrow al unei terţe părţi care ar fi fost vulnerabilă în faţa unui ordin judecătoresc sau în faţa poliţiei; desigur, s-ar fi ajuns iarăşi la problema încrederii în intermediari, ceea ce cheia publică criptată încerca să rezolve. Ca răspuns, John Perry Barlow, co-fondatorul Fundaţiei Electronic Frontier, a declarat “Puteţi să aveţi algoritmul meu de criptare […] doar când îmi veţi desface degetele reci de pe cheia mea privată”.
Eforturile depuse de NSA au eşuat. Crypto devenea un bun public şi solid.

Cypherpunks, ridicaţi-vă!

La sfârşitul anilor 1980, grupul “Cypherpunks” a apărut ca o mişcare înrudită cu fenomenul. Numele ilar ales dinadins a fost opera hacker-ului Judith Milhon, care a amestecat termenii “cipher” (n.r. cifru) cu “cyberpunk” (n.r. stil specific literaturii science fiction, constând în imaginarea unei lumi măcinate de conflicte armate şi controlate de o reţea informatică, extinsă la nivel mondial). Cypherpunks au intenţionat să folosească criptografia pentru a se apăra de supravegherea şi cenzura statului. De asemenea, ei au fost determinaţi să construiască o societate contra, ca o alternativă la sistemele bancare şi financiare existente.
Viziunea lor s-a inspirat din munca de pionierat a IT-istului David Chaum, supranumit “Houdini al crypto”. Trei dintre lucrările acestuia au avut o influenţă aparte.
•   “Untraceable Electronic Mail, Return Addresses, and Digital Pseudonyms” (1981) a descris baza muncii de cercetare în dezvoltarea comunicaţiilor anonime bazate pe criptografia cheilor publice.
•   “Blind Signatures for Untraceable Payments” (1983) susţinea că “Automatizarea modului în care plătim pentru bunuri şi servicii este pe cale să apară […] Structura definitivă a noului sistem electronic de plată ar putea avea un impact substanţial asupra intimităţii şi asupra plăţilor efectuate de criminali. În mod ideal, un sistem nou de plată ar trebui să adreseze aceste două tipuri de probleme care generează îngrijorări”. Eseul se referea la banii digitali.
•   “Security without Identification: Transaction Systems to Make Big Brother Obsolete” (1985) a descris banii digitali anonimi şi sistemele de reputaţie pseudonimă.
Un cypherpunk era un individ care nu avea încredere şi care nu plăcea gurvernul, mai ales varietatea federală; isteria dezvoltată de NSA asupra deconspirării criptării nu a făcut decât să amplifice aceste reacţii. Cei mai mulţi cypherpunks au îmbrăţişat atitudinea contra, care cu greu putea să se exprime liber, libertatea sexelor şi libertatea de a folosi drogurile. Pe scurt, ei erau liberaliştii civili. Unul dintre primele portrete ale radicaliştilor codului a apărut în articolul publicat de Levy în Wired, menţionat mai sus, în mai 1993. Levy îi numea “techie-cum-civil libertarians”. Erau nişte idealişti care “aspirau la o lume în care urmele informatice lăsate de cineva – prin care se înţelegea orice, de la o părere despre avort până la dosarul medical în care era înregistrat avortul – puteau fi depistate doar dacă individul în cauză alegea să le etaleze; o lume în care prin intermediul reţelelor se transmiteau mesaje coerente pe tot globul, dar intruşii şi autorităţile care încercau să le intercepteze se alegeau doar cu frânturi neinteligibile; o lume în care uneltele curioşilor se transformau în unelte ale anonimităţii”.
Levy a înţeles care erau mizele. “Rezultatul acestui efort ar putea determina nivelul de libertate pe care l-ar putea avea societatea în secolul XXI”. Propagarea calculatoarelor personale, dezvoltarea Internetului şi eticheta de “proscris” reprezentau o combinaţie irezistibilă.
Apoi, în 1991, Phil Zimmermann a inventat PGP, sau Pretty Good Privacy, cel mai popular soft de criptare a emailurilor. El îl considera un instrument la care oamenii aveau tot dreptul şi a crezut în el atât de mult încât nu a observat că primise cinci mesaje pentru plata ipotecii, ajungând aproape de a-şi pierde casa în timp ce lucra la instrumentul său. Prima versiune s-a numit “un web de încredere” şi descria protocolul prin stabilirea unei legături autentificate între cheia publică şi proprietar. Zimmermann descria astfel protocolul în versiunea 2.0 a manualului de utilizare a PGP:
“Pe măsură ce trece timpul, veţi acumula chei de la alţi oameni, pe care veţi dori să îi categorisiţi ca fiind de încredere. Toţi ceilalţi îşi vor defini de asemenea oamenii de încredere. Şi fiecare va acumula şi va distribui în timp, alături de cheile proprii, şi o colecţie de semnături certificate ale altora, în speranţa că oricine le va primi va avea încredere măcar în una-două semnături. De aici se va dezvolta un web descentralizat, tolerant la erori, în care toate cheile publice vor fi de încredere”.
PGP a fost propagat iniţial prin postări în jurnale de IT. Zimmermann comenta, “precum miile de seminţe de păpădie în vânt”, aşa s-a răspândit în lume şi PGP. Guvernele s-au sesizat. Zimmermann a fost subiectul unei investigaţii criminale vreme de trei ani, fiind cercetat de posibila încălcare a restricţiilor din S.U.A. asupra exportului de software criptografic.
Avansăm până în 1992. May, Milhon, Gilmore şi Eric Hughes au format un mic grup de fanatici ai codului, care se reuneau în fiecare sâmbătă într-un birou din San Francisco. Într-un articol din Christian Science Monitor, grupul era descris ca “o uniune a unor pasionaţi de tehnologie, cu atitudini contra şi liberalişti convinşi”.
Grupul a crescut rapid. Forumul electronic The List a devenit cel mai activ în domeniul “algoritmilor oamenilor”, fiindu-i loiali şi Assange şi Zimmermann. Articolul din Christian Science Monitor susţinea că “liberaliştii radicali dominau lista, alături de “nişte anarho-capitalişti şi chiar câţiva socialişti”. Mulţi aveau experienţă tehnică în lucrul cu computerul; unii erau oameni de ştiinţă, alţii erau savanţi sau avocaţi”. Eric Hughes a contribuit la alt manifest: “A Cypherpunk’s Manifesto”, care vorbea despre “Necesitatea anonimităţii pentru o societate deschisă în era electronică”. Dar, scria mai departe, “pentru propagarea largă a anonimităţii este nevoie ca aceasta să fie parte a unui contract social. Oamenii trebuie să lucreze împreună la aceste sisteme, pentru binele suprem. Intimitatea merge doar cât se întinde şi cooperarea oamenilor în societate”.
Grupul şi-a stabilit un obiectiv care mai târziu a devenit aspectul principal pe care s-a bazat atacul guvernului: “oamenii răi” ar fi folosit anonimitatea pentru a scăpa după săvârşirea crimelor. Într-un interviu din 1992, un sceptic l-a confruntat pe May. “Se pare că este clişeul perfect pentru răscumpărări, escrocări, mite, şantaj, deconspirarea informaţiilor din interior şi terorism”, a spus provocator acesta. May i-a răspuns calm “Dar ce părere ai despre vânzarea informaţiilor ilegale, creşterea de marijuana sau de avorturile făcute acasă? Şi ce părere ai despre anonimitatea pe care o solicită informatorii, spoveditorii şi agenţiile de matrimoniale?”
Cypherpunks credeau că societatea era mai puţin periculoasă cu ajutorul cheii publice criptate, prin faptul că elimina două surse mari de violenţă. În primul rând, anonimitatea neutraliza guvernele, în care erau “oamenii cu armele”. Prin amuţirea guvernelor ieşeau şi aceste arme din peisajul schimburilor. De exemplu, dacă schimburile financiare erau invizibile, şi violenţele asociate cu taxarea erau imposibile. În al doilea rând, cheia publică criptată reducea riscurile asociate cu infracţiunile fără victime, cum ar fi consumul de droguri. De exemplu, comandarea online a drogurilor era mai sigură decât cumpărarea de pe o stradă obscură a unui cartier rău famat. Într-adevăr, cheia publică criptată dădea putere unor activităţi care încălcau anumite drepturi. Răspunsul standard al unui cypherpunk era că aspectul era unul irelevant. Criptarea era o realitate şi se propaga în pofida efectelor colaterale de natură rea. Poate că cypherpunks se aşteptau să evolueze tehnologia sau soluţiile comunitare pentru adevăratele infracţiuni online.

Războiul crypto continuă

Un incident a surprins esenţa războiului crypto dintre cypherpunks şi guvern, în special NSA. Gilmore era determinat să recupereze informaţiile din documentele pe care NSA încerca să le reprime. Prima victorie majoră a constat în faptul că acesta a distribuit către un criptograf angajat la Xerox un document, în timp ce NSA încerca să determine Xerox să îl desfiinţeze. Gilmore a postat documentul pe Internet, iar acesta a devenit viral.
Apoi în 1992, Gilmore a înfuriat NSA şi mai mult. El a completat o solicitare numită Freedom of Information Act – FOIA – (n.r. Act de Libertate a Informaţiei) pentru a declasifica anumite părţi din munca împărţită în patru volume a lui William Friedman, care este deseori numit părintele criptografiei americane; cărţile aveau o vechime de câteva decenii. Gilmore a solicitat de asemenea şi declasificarea altor cărţi ale lui Friedman.
În timp ce NSA a tras de timp până să refuze, Gilmore a primit o veste de la un prieten cypherpunk. Documentele scrise de Friedman fuseseră donate unei librării după moartea acestuia, inclusiv un manuscris adnotat al unei cărţi clasificate pe care Gilmore o căuta. Amicul pur şi simplu a luat documentul de pe raft şi l-a xeroxat. O altă carte clasificată pe care de asemenea o căuta Gilmore a fost găsită pe un microfilm la Universitatea din Boston; o copie a ajuns la Gilmore. El l-a notificat pe judecătorul care audia ceea ce a devenit un apel la FOIA, că documentele “clasificate” erau disponibile public în librării. Dar înainte, Gilmore făcuse mai multe copii şi le ascunsese în diverse locuri obscure, inclusiv într-o clădire abandonată.
NSA a reacţionat extrem. Ei au lansat raiduri în librării şi au reclasificat documentele care erau disponibile publicului. Departamentul de Justiţie i-a transmis avocatului lui  Gilmore că acesta a fost aproape de un act de spionaj, pentru care ar fi putut fi închis zece ani. Încălcarea consta în faptul că le-a arătat oamenilor o carte dintr-o librărie. Gilmore l-a informat pe judecător despre ultima sa descoperire, dar a contactat şi presa.
NSA se temea de publicitate, iar cypherpunks ştiau asta. Articolele au început să curgă, inclusiv în San Francisco Examiner. Două zile mai târziu, New York Times scria că “Agenţia Naţională de Securitate, agenţia de spionaj electronic a naţiunii, s-a retras brusc din confruntarea cu un cercetător independent asupra documentelor secrete pe care acesta le-a găsit în urmă cu câteva săptămâni într-o librărie publică […] NSA a spus că manualele nu mai erau secrete şi că puteau fi păstrate de către cercetător”. Aegean Park Press, o editură din California, a tipărit rapid cărţile în cauză.
Cypherpunks timpurii au fost prototipurile care au stabilit atitudinea, tehnologia şi contextul politic în care a operat următoarea generaţie de fanatici ai criptovalutei. Ţelurile erau distrugerea sistemului prin intermediul criptografiei, libertatea personală şi atitudinea contra. Ei au stabilit scena şi au deschis drumul pentru Satoshi Nakamoto.

– va urma –

EXCLUSIV: Gazeta Bitcoin, singura entitate media din România care publică integral “The Satoshi Revolution”, ultima carte scrisă de Wendy McElroy! Prima şi singura  publicaţie din România care are acordul autoarei de a publica integral cartea “The Satoshi Revolution” tradusă în limba română!

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Wendy McElroy este o scriitoare din Canada cu convingeri anarhiste și feministe. Fost membru fondator al publicației Voluntaryist, ea este autoarea a numeroase cărți și documentare. A lucrat la FOX News și a scris sute de articole. A fost unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Julian Assange și ai organizației WikiLeaks. În prezent lucrează ca jurnalist la Bitcoin.com.

SURSA: https://ibitcoin.ro/satoshi-revolution-tehnologia-se-intalneste-cu-anarhia-ambele-profita-cap-2-2/           
PUBLICAT: 28/11/2017
AUTOR: Wendy McElroy

42
Presa / THE SATOSHI REVOLUTION – TEORIA MONETARĂ (CAP. 2)
« on: May 31, 2018, 09:44:15 AM »

– Articol de colecție –

– Fragmentul al V-lea: Valutele creează libertate și civilizare… sau opresiune –

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea I: Problema încrederii în intermediari
Capitolul 2: Teoria monetară
de Wendy McElroy
 
2.1. Valutele creează libertate și civilizare… sau opresiune

“În istorie, banii au fost printre primele lucruri controlate de guvern, iar “revoluția” pieței libere din secolele XVIII și XIX a influenţat foarte puţin sfera financiară. Aşa că este timpul să ne orientăm toată atenţia către banii noştri şi către economie”.
– Murray Rothbard, “What Has Government Done to Our Money?”

Aveam şapte ani când am realizat că părinţii mei nu înţeleg una dintre cele mai importante dinamici ale vieţii. Mă aflam pe scaunul din spate al maşinii, alături de o pungă cu dulciuri cumpărate de la un magazin, care ar fi trebuit să mă ţină liniştită. Nu a funcţionat. Am gândit cu voce tare. “De ce plătim pentru orice?” am întrebat. “De ce nu se duc oamenii în magazine şi de acolo să îşi ia orice au nevoie?”
“Pentru că este un lucru rău să fure”, a răspuns mama.
“Nu mă refer la furat. De ce le dăm oamenilor bani în loc să împărţim totul?”, am explicat eu. Părinţii nu mi-au mai răspuns.
Când am întrebat iarăşi, mama mi-a aruncat peste umăr “Nu mai pune întrebări stupide!”
Nu ştiau cum să răspundă, mi-am dat seama din prima. Şi neputinţa lor de a răspunde la întrebarea de ce avem nevoie de bani m-a deranjat, deoarece ei discutau mereu despre bani. Cum să facă mai mulţi, dacă sunt suficienţi pentru reparaţia maşinii, dacă îşi permiteau să schimbe acoperişul, unul avea nevoie să meargă la dentist, sau câţi bani avem disponibili pentru Crăciun. Îngrijorările referitoare la bani îi urmăreau peste tot în viaţă, dar părinţii mei nu au ştiut cum să răspundă la întrebarea simplă “de ce avem nevoie de ei?”.
“Lumea funcţionează cu bani”, mi-au răspuns ei într-un final, “deoarece astfel oamenii îşi pot cumpăra cele necesare în viaţa de zi cu zi”. Răspunsul nu mă ajuta însă cu nimic, căci am revenit la întrebarea de ce cumpărăm lucruri în primul rând, în loc să le împărţim. De ce dăm la schimb nişte hârtii pentru bunuri şi de ce dă lumea bunuri pentru nişte hârtii? Deşi eram un copil, mă străduiam să înţeleg teoria monetară şi am tot încercat de atunci încoace.
Cel mai mult în această cercetare m-a ajutat cartea “What Has Government Done to Our Money?”, scrisă de Murray Rothbard. El nu foloseşte în carte sintagma “terţ de încredere”, nici vreo expresie echivalentă şi, din ce ştiu, nici nu a folosit-o vreodată, nici în cărţi şi nici în conversaţii. Murray a fost un prieten şi un mentor; cred că pentru el nu era o problemă încrederea în intermediari financiari, deoarece băncile private ar putea garanta cu reputaţia, cu aurul deţinut, sau cu un audit. Pentru el, dilema banilor moderni a început cu guvernul şi s-a încheiat cu piaţa liberă care a permis oamenilor să emită monedă; Murray a dat numele de “Rothbard” unei ipotetice monede proprii.
Toate acestea se întâmplau în decadele anterioare Bitcoin. Radicaliştii banilor au rezolvat problema încrederii în terţi prin monedele şi sistemul de banking aferente pieţelor libere; ei au procedat astfel deoarece singurul terţ pe care se concentrau era guvernul. Soluţia nu a mers prea departe întrucât alternativele pieţei libere se bazau, de asemenea, pe încredere şi, cum se întâmplă de obicei când este nevoie de încredere, apar şi trădări. Dar privatizarea a fost cea mai bună soluţie a acelor timpuri; Blockchain-ul, care îi făcea pe oameni propriii lor bancheri nu apăruse încă.
“Ce a făcut guvernul cu banii noştri?” este o întrebare care aparţine de anii pre-Bitcoin, dar care are implicaţii puternice în lumea crypto. Rothbard explica originea banilor şi importanţa lor asupra libertăţii şi civilizaţiei. Banii pieţei libere au rădăcini adânci în nevoile oamenilor, ceea ce face să fie o minciună afirmaţia că nu înseamnă mare lucru sau nu ajută prea mult reglementarea Bitcoin. Dacă libertatea şi civilizaţia depind de banii pieţei libere, nereglementarea criptovalutei este esenţială pentru bunăstarea umanităţii. Rothbard schiţează apoi impactul catastrofal al guvernului asupra banilor; mai precis, acesta distruge libertatea şi inversează progresul civilizaţiei. Acestea sunt mizele jocului. Rothbard oferă un context prin care se pot aprecia libertatea imensă conferită de Blockchain şi opresiunea uriaşă a politicii monetare moderne.
Cartea este o prezentare aparent simplă a celei mai mari escrocherii din lume: inflaţia. Înşelătoria a fost posibilă deoarece oamenii au avut nevoie să se încreadă în terţi în materie de bani, iar guvernul a uzurpat în mod legal acest rol, mai ales prin intermediul băncilor. Dar înşelătoria nu mai este inevitabilă acum, când intermediarul nu mai este necesar.
Pentru a aprofunda dezastrul determinat de inflaţie, trebuie să înţelegem natura şi puterea banilor. Teoria monetară trebuie să fie exprimată în termeni simpli, deoarece tocmai o obscuritate complexă intenţionată a făcut astfel încât oameni precum părinţii mei să rămână fără răspuns când sunt confruntaţi cu întrebări simple. Confuzia este intenţionată, căci altfel ar fi uşor de evitat. Economia elementară ar putea fi predată în şcoli; guvernul şi instituţiile financiare ar putea fi transparente, în loc să fie ca nişte ziduri, la fel cum reacţionează şi Rezerva Federală la audituri; politica fiscală ar putea fi prezentată într-un limbaj simplu, în loc să fie birocratizată cu statistici de nepătruns. Dar asta nu se va întâmpla. Lipsa conştientizării de către public ajută guvernul să îşi sporească strânsoarea asupra banilor.

Un sumar al noţiunilor elementare

(Notă: termenul “bani” este folosit ca sinonim pentru “valută”, întrucât aceasta este cea mai importantă funcţie a banilor. Celelate funcţii – stocarea de valori sau unitatea monetară – sunt consecinţe ale rolului primar de valută.)
Bunurile şi serviciile sunt preschimbate în orice societate, deoarece exchange-ul este o nevoie umană. El este motorul economiei. Este un izvor nesecat al prosperităţii, deoarece exchange-ul nu este nicidecum un joc cu mize mici, deşi mulţi economişti afirmă acest lucru. De exemplu, dacă o persoană schimbă un peşte pentru o pâine, nu o face pentru că peştele ar valora cât o pâine, iar pierderile şi câştigurile ar fi împărţite în mod egal între comercianţi. Schimbul are loc întrucât o persoană evaluează peştele ca fiind mai scump ca pâinea şi viceversa; fiecare profită în urma schimbului, altfel acesta nu ar mai avea loc. Ca şi efect secundar al schimbului, cele două părţi sunt de acord să coopereze cu bune intenţii, ceea ce înseamnă că exchange-ul ar putea fi de asemenea o bază a societăţii civile.
Oamenii sunt foarte diverşi şi abilităţile unui grup mic de indivizi pot fi extrem de variate; schimbul acestor abilităţi şi bunurile rezultate cresc atât şansele de supravieţuire ale grupului, cât şi cele ale fiecărui membru. Dar schimbul direct sau barterul sunt defectuoase, aşa cum explica Rothbard. “Cele două probleme principale sunt “indivizibilitatea” şi “lipsa de dorinţe coincidente”. Indivizibilitatea se referă la dificultatea sau la imposibilitatea de a diviza multe din schimburile barter, cum ar fi un plug, care nu poate fi preschimbat cu mai multe lucruri diferite sau cu mai mulţi oameni. Astfel că nu mai are loc niciun schimb. Lipsa de dorinţe coincidente s-ar putea explica luându-i ca exemplu pe un oarecare Smith, care are ouă şi pe un Jones, care are pantofi, dar Smith vrea unt în schimbul ouălor. Şi iarăsi, nu are loc niciun schimb.
Schimbul indirect rezolvă problema barterului… până la un punct. Smith face comerţ cu Jones pentru un bun pe care nu şi-l doreşte, dar pe care-l poate schimba mai departe cu o terţă persoană pentru ceva ce-şi doreşte. De aici se dezvoltă un produs secundar remarcabil: banul. Schimbul indirect încurajează în mod natural apariţia unui mediu de schimb. De ce? întrucât aceia care cumpără un bun cu gândul de a-l comercializa vor favoriza acel bun care are şanse mai mari de a fi tranzacţionat uşor, benefic şi la scară mare. Bunurile comercializate intens tind să aibă în comun caracteristici ca divizibilitatea, durabilitatea şi transportabilitatea; nu este nicio coincidenţă că aceste particularităţi sunt utilizate în descrierea “banilor buni”.
La începuturi, un bun comercializabil era dorit în general datorită valorii sale în utilizare. Rothbard a enumerat câteva bunuri care au devenit în timp adevărate valute: “tutunul în Virginia din timpul coloniştilor, zahărul în Indiile de Vest, sarea în Abisinia (n.r. Imperiul Etiopian), vitele în Grecia antică, cuiele în Scoţia, cuprul în Egiptul antic, dar şi cerealele, mărgelele, ceaiul, ghiocurile, scoicile şi cârligele de undiţă”. Cererea pentru un bun generează “un cerc vicios: mai multă vandabilitate determină o utilizare mai mare ca mediu de schimb, care dă naştere unei vandabilităţi şi mai mari etc. Eventual, unul sau două produse sunt folosite ca metode generale de schimb, acestea numindu-se bani”. De la această premisă, Rothbard ar fi respins Bitcoin ca valută, insistând asupra faptului că nu a dat naştere, nici nu a constituit “o marfă utilizabilă”. O opinie contrară este prezentată într-un fragment anterior.
Valutele general acceptate elimină nevoia schimburilor indirecte, care pot fi neîndemânatice, consumatoare de timp şi limitate geografic. Eventual, valuta a creat o piaţă liberă complexă care a permis multor milioane de oameni să consume produse din toată lumea. Şi a dat naştere la prosperitate. Pe scurt, banii au catapultat fiinţele umane de la supravieţuire la situaţii în care au avut de gândit, au devenit artişti, au stabilit relaţii, au inventat, au pierdut timpul. Cu alte cuvinte, banii au permis civilizaţia. Mark Twain a avut dreptate cu expresia “lipsa banilor este rădăcina răului”.
Şi revenim la guvern. Valuta a jucat un rol definitoriu în eliberarea şi civilizarea oamenilor, dar acum este folosită pentru a-i înrobi şi pentru a-i înjosi.

Inflaţia, cel mai mare furt

Spre deosebire de oameni, guvernul nu comercializează bunuri și servicii pentru schimburi voluntare. În schimb, guvernul îi deposedează de averi pe oamenii productivi, pe care îi forțează să plătească pentru “bunuri” și “servicii”, chiar dacă aceștia poate nu vor să beneficieze de ele. Taxarea este cea mai vizibilă formă a furtului, dar există o sumedenie de alte căi, de la monopolizarea unor bunuri ca timbrele poștale până la licențierea mașinilor.
Cel mai puternic instrument de expropriere constă în monopolul guvernului de a emite bani. Rothbard explică: “Deși este un avantaj pentru oameni, emergența banilor a reprezentat un mod mai subtil prin care guvernul expropriază resursele […] Dacă guvernul poate găsi metode de falsificare – crearea de bani din neant – atunci și-ar putea produce rapid bani pentru uzul propriu, fără a se mai complica cu vânzarea serviciilor sau cu mineritul aurului. Apoi și-ar putea aloca resurse în mod viclean și neobservat, fără a mai da naștere la reacții ostile determinate de taxare”.
Toată lumea înțelege taxarea, deoarece aceasta vine cu formulare care trebuie completate, cu cecuri care trebuie scrise pentru a plăti dările. Nu e de mirare că rezistența manifestată față de taxe și actele de rebeliune au fost atât de des întâlnite în istoria S.U.A. începând cu Revoluția Americană. Dar inflația este prea subtilă și prea complexă pentru a da naștere la mulțimi înfuriate… cel puțin până nu mai poate fi controlată și atunci este prea târziu. Dacă taxarea este o armă, atunci inflația este ca un spărgător. Din acest motiv este și mai important s-o înțelegem.
Inflația este o creștere a cantității de bani și a creditelor. De obicei este asociată cu guvernul și cu o cauză bună, dar poate avea loc și în cazul banilor din piața liberă. De exemplu, cantitatea de aur ar putea crește din varii motive. Dar este o diferență crucială între inflația guvernului și inflația de pe piața liberă. Aurul are multe utilizări non-monetare care ar putea crește, dacă prețul aurului ar scădea. Aceasta înseamnă că o inflație a aurului este benefică societății datorită celorlalte utilizări, chiar dacă inflația ar scădea temporar valoarea monetară. Cererea mai mare pentru utilizări non-monetare ar absorbi cantitatea “în exces” și ar duce iarăși la creșterea valorii monetare. Pe scurt, inflația tinde să se autoregleze, este temporară și este asociată cu un beneficiu social. În plus, un declin al aurului ar conduce la întărirea valutelor concurente, cum ar fi argintul.
În schimb, singura valoare a fiatului emis de guvern este aceea de monedă, ceea ce înseamnă că nu are un mecanism de autoreglare. Piețele globale ar putea reacționa negativ, devalorizând fiatul – asta dacă propriile valute fiat nu ar fi la fel de rele sau chiar mai mult. Și în acest caz, infamul guvern ar putea pune în mișcare o mașină de tipărit, creând un cerc vicios din care ar crește și mai mult cantitatea de bani. Omul obișnuit nu are multe variante la dispoziție, fiind obligat să trăiască cu inflația deoarece legile interzic valutele concurente. Pe scurt, inflația fiatului nu are niciun beneficiu social, nu se poate autoregla, ducând doar la devastarea și la imobilizarea societății.
Termenul de “inflaţie” este deseori utilizat ca sinonim pentru “creşterea preţurilor”, dar creşterea este o consecinţă a inflaţiei, nu cauza. Cauza o reprezintă creşterea cantităţii de bani şi a creditelor. Diferenţa între cele două noţiuni este mai mult semantică. Faptul că privim inflaţia ca pe o creştere a preţurilor pierde mult din tot răul pe care îl implică. De exemplu, inflaţia redistribuie averea oamenilor obişnuiţi către cârmuitori. Asta se întâmplă întrucât banii nou apăruţi sunt evaluaţi la aceeaşi valoare ca şi aceia aflaţi deja în circulaţie. Dublarea cantităţii de bani peste noapte poate ruina puterea de cumpărare a fiecărei unităţi, dar primii utilizatori se bucură de valoarea anterioară inflaţiei, deoarece creşterea nu a fost încă vărsată în economie. Şi, în general, primii utilizatori sunt guvernul, băncile, instituţiile financiare sau business-urile cărora li se oferă împrumuturi favorabile. Utilizatorul final primeşte fiat a cărui putere de cumpărare s-a diluat pe măsură ce a fost vărsat în economie. Acest utilizator este omul de rând, care se confruntă cu toate focurile inflaţiei, prin faptul că valoarea veniturilor sale se scufundă în timp ce preţurile cresc.
Cu actualele legi şi cu eliminarea standardului în aur, sunt puţine modalităţi de a trage guvernul la răspundere pentru infuzia de bani şi de credite după bunul plac, sau pentru faptul că se foloseşte de rate pentru propriul interes. Stimulentele sunt în totalitate de partea inflaţiei. Este extrem de profitabil pentru guvern şi aproape de neobservat pentru omul obişnuit, mai ales în etapele timpurii. Economistul şi adeptul pieţei libere John Maynard Keynes ştia asta bine. El susţine în cartea “The Economic Consequences of Peace” că “Prin continuarea unui proces de inflaţie, guvernul poate confisca în taină şi neobservabil o parte importantă din averea cetăţenilor”.
Răul inflaţiei merge şi mai departe. Rothbard subliniază un aspect mai puţin discutat. “Distorsionează temelia economiei: calculele aferente unui business. Deoarece preţurile nu se schimbă uniform şi la aceeaşi viteză, devine dificilă identificarea preţurilor de durată faţă de cele de tranziţie, sau care este adevărata cerere din partea clienţilor sau care este costul operaţiunilor. De exemplu, în contabilitate “costul” unui activ reprezintă cât a plătit compania pentru el. Dar dacă intervine inflaţia, costul înlocuirii activului va fi mai mare decât valoarea din registrul contabil. Ca rezultat, contabilitatea va exagera profiturile din timpul inflaţiei şi ar putea chiar să consume capital în timp ce se presupune că de fapt cresc investiţiile”.
Banca Centrală este entitatea care trebuie să suporte blamul principal pentru furtul şi pentru denaturarea pieţei determinate de inflaţie. În Statele Unite, Rezerva Federală este uneori numită “privată”. Şi asta deoarece filialele regionale ale Rezervei sunt bănci private, deţinute de către băncile mari. Numele de Reserve Banks este o iluzie. Rezerva Federală a fost înfiinţată de Congres (1913) şi puterea îi derivă din monopolul garantat de guvern asupra emiterii banilor. Sistemul ar putea fi asemănat în anumite sensuri cu o filială privată, dar, aşa cum explica Rothbard, băncile sistemului sunt “întotdeauna conduse de oficiali din guvern, şi se comportă ca nişte arme ale guvernului”.
Rezerva Federală acţionează puternic într-o manieră care favorizează inflaţia. O face în două feluri: prin eliminarea cecurilor în timpul inflaţiei şi prin direcţionarea inflaţiei. Rothbard oferă un exemplu al primei tactici. “Decretul Rezervei Federale constrânge băncile să păstreze valori minime în depozite, si, din 1917, aceste rezerve pot consta doar în depozite la Banca Rezervei Federale. Aurul nu mai poate fi o parte a rezervei legale a băncii; el trebuie depozitat la Banca Rezervei Federale”. El ilustrează şi a doua tactică: “Prin controlarea “rezervelor” băncilor – conturile de depozitare de la Banca Centrală. Băncile tind să păstreze o anumită fracţie a rezervelor pentru datorii, iar controlul efectuat de guvernul Statelor Unite este uşurat de faptul că acesta impune băncii o fracţie minimă legală. Astfel, Banca Centrală poate stimula inflaţia prin vărsarea rezervelor în sistemul bancar şi prin scăderea fracţiei de rezervă, permiţând practic o expandare la nivel naţional a creditelor băncilor”.
Inflaţia fiatului distruge piaţa liberă, ceea ce reprezintă o antiteză. Nivelul cu care guvernul îşi exercită strânsoarea asupra banilor este nivelul la care ajunge să fie slăbite schimbul liber şi civilizaţia. Banii privaţi tradiţionali se luptă cu guvernul ca David cu Goliat, dar asta nu împiedică statisticile aferente inflaţiei – nevoile de încredere în intermediari. Şi nu o va face până când Blockchain-ul va evita guvernul, va înlătura necesitatea încrederii şi abia atunci valuta îşi va recâştiga statutul de vehicul al libertăţii şi al civilizaţiei.

– va urma –

EXCLUSIV: Gazeta Bitcoin, singura entitate media din România care publică integral “The Satoshi Revolution”, ultima carte scrisă de Wendy McElroy! Prima şi singura  publicaţie din România care are acordul autoarei de a publica integral cartea “The Satoshi Revolution” tradusă în limba română!

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Wendy McElroy este o scriitoare din Canada cu convingeri anarhiste și feministe. Fost membru fondator al publicației Voluntaryist, ea este autoarea a numeroase cărți și documentare. A lucrat la FOX News și a scris sute de articole. A fost unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Julian Assange și ai organizației WikiLeaks. În prezent lucrează ca jurnalist la Bitcoin.com.

SURSA: https://ibitcoin.ro/satoshi-revolution-teoria-monetara-cap-2/         
PUBLICAT: 21/11/2017

43
This is the world’s first socially contributing token ecosystem, with the SocialGood cryptocurrency.
ICO Time: 23 Apr 2018 - 23 Dec 2018
Token name: SocialGood
Token abbreviation: SG
Ticker symbol: SG
The Token is based on the Ethereum ERC-20 Token Standard.
ICO issuing entity: Social Good Foundation Inc.
Available for sale: 5,304,000 SG
Price: 1 SG = 100 USD
Accepting: ETH, BTC, Fiat
Hard cap: 500,000,000 USD
WEBSITE: https://socialgood-foundation.com/ 
WHITEPAPER: https://socialgood-foundation.com/whitepaper/SocialGood-whitepaper.pdf   
FACEBOOK: https://www.facebook.com/SocialGoodFoundation/
TWITTER: https://twitter.com/Socialgood_io
TELEGRAM: https://t.me/Socialgood_io
GEOLOCATION: JAPAN

AIRDROP LINK: https://socialgood-foundation.com/airdroplanding/


44
Presa / THE SATOSHI REVOLUTION – ASCULTÂND TRECUTUL (CAP. 1.2)
« on: May 23, 2018, 11:56:06 AM »


– Articol de colecție –

– Fragmentul al IV-lea: Politică versus ideologie –
The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea I: Problema încrederii în intermediari
Capitolul 1: Ascultând trecutul
de Wendy McElroy

 
Mulți oameni resping din start banii electronici, pe care îi consideră o cauză pierdută datorită tuturor companiilor care au eșuat începând cu anii ’90. Cred că este evident că natura lor controlată în mod centralizat este singurul motiv pentru decăderea lor. Cred că este prima dată când încercăm un sistem descentralizat, care nu se bazează pe încredere.
– Satoshi Nakamoto


Bitcoin evită problemele grave cu care s-au confruntat monedele private anterioare


(Atenţie: nu vreau să-l ridic în slăvi pe Satoshi Nakamoto pentru toate părţile bune ale criptomonedei, deşi aşa pare. Şi înaintea lui au existat vizionari, care au deschis noi drumuri. De exemplu, Timothy C. May a publicat în 1988 eseul “Crypto Anarchist Manifesto”, iar propoziţia scrisă în deschidere este remarcabilă: “Un spectru bântuie lumea modernă, spectrul crypto-anarhiei”. Geniul lui Nakamoto are două nuanţe. El a produs o tehnologie elegantă şi originală care rivalizează cu presa tipografică a lui Gutenberg şi care permite implementarea economiei crypto-anarhice; dar el a şi prevăzut uriaşa ei importanţă politică şi revoluţionară. Fără a-i diminua meritele, Nakamoto este un simbol şi o egidă pentru cei care au lucrat sau lucrează în acest domeniu.)
O parte din măreţia Revoluţiei lui Satoshi vine din faptul că aceasta este în profunzime politică, fără a fi ideologică. Majoritatea oamenilor nu sesizează diferenţa dintre politică şi ideologie, sau dacă o fac, cei mai mulţi cred că ideologia este un set de credinţe care determină acţiunile politice ale unei persoane. În cele mai multe cazuri aşa este. Dar nu în toate cazurile. Uneori, politica şi ideologia sunt diferite.
Bitcoin are legătură cu politica la fel de mult ca şi tiparniţa lui Gutenberg (1448). Chiar dacă presa acestuia nu a fost prima, Johannes Gutenberg (1400-1468) a fost pionierul unor inovaţii care au fost la fel de creative ca şi acelea ale lui Nakamoto. De exemplu, Gutenberg a folosit o cerneală bazată pe ulei, în loc de cele bazate pe apă, care erau mai puţin durabile. Dintr-un aliaj dur, el a creat 300 de bucăti mici de metal care puteau fi asamblate rapid într-un şablon; tiparniţele anterioare foloseau bucățele de lemn, sau litere cioplite pe fiecare pagină a unui calapod de lemn care urma să fie tipărit. Şi de aici, Gutenberg a deschis publicului uşile lumii informaţiei şi a ideilor, astfel că omul de rând nu mai avea nevoie să se încreadă în autorităţi pentru a afla “adevărul”. Tiparniţa distribuia descentralizat cunoaşterea din mâinile autorităţilor către oamenii obişnuiţi, iar cunoaşterea este putere. Şi acest lucru nu a fost doar un miracol tehnic, ci şi un agent social al schimbării şi al revoluţiei.
Dacă ar fi putut, legiuitorii ar fi prevenit schimbarea polilor de putere prin obstrucţionarea opiniilor şi ideilor, deoarece o mulţime ignorantă şi dezinformată este mai uşor de manipulat. Oamenii culţi şi informaţi sunt ţinta populiştilor şi a reformatorilor care ameninţă status quo-ul, care este motivul principal pentru care cenzura din partea statului a existat atunci şi există şi acum. Din nefericire pentru cârmuitori, nivelul de alfabetizare a crescut şi tot mai mulţi oameni au început să judece singuri ce credinţe politice şi religioase li se potrivesc mai mult.
Un exemplu de revoltă socială: fără maşina de tipărit a lui Gutenberg, Reforma Protestantă este greu de imaginat. Când Martin Luther a lansat în 1517 Reforma, cele 95 de teze au fost bătute în cuie pe uşa unei biserici germane; documentul a fost tradus rapid din latină în germană, apoi a fost copiat şi tipărit. Omul Luther putea ajunge doar la cei care îi auzeau vocea. Dar autorul Luther şi-a putut propaga în câteva luni ideile în toată Europa. În decurs de trei ani, sute de mii de copii ale tezelor sale au fost multiplicate de către sute de tiparniţe. Biserica Catolică a răspuns prin excomunicarea lui Luther, fapt care l-a determinat să fugă şi să se ascundă pentru a se salva. Dar ideile nu mor şi nici nu se ascund.
Tiparniţa lui Gutenberg a fost un puternic instrument politic, care a dat scânteie mişcărilor şi revoluţiilor. Tiparniţa nu era însă şi ideologică, deoarece orice idee putea fi asamblată în mai multe şabloane care puteau fi apoi tipărite în masă, pentru ca oamenii să o citească: catolicism, protestantism, individualism sau socialism, Karl Marx sau Ayn Rand. Maşina propriu-zisă era neutră. Tiparniţa avea însă puternice implicaţii ideologice şi stârnea opoziţie, deoarece ea împuternicea omul şi masele. Cu alte cuvinte, era o forţă de propulsie a populismului. Dar şi autorităţile au apelat la noua tehnologie pentru a-şi crea avantaje. Pe cât de miraculoasă era, tiparniţa era un instrument cu care se putea produce bine sau rău, în funcţie de interesele celui care o folosea.
La fel este şi Bitcoin. El dă putere omului, act care este unul profund politic. Dar această împuternicire face ca oricine să poată alege ce ideologie doreşte. În sensul propriu, Bitcoin nu are nicio ideologie prestabilită. Din acest motiv îl pot folosi atât individualiştii, cât şi anarhiştii sau socialiştii, pentru a-şi atinge propriile scopuri, indiferent care ar fi acestea. Amir Taaki, dezvoltatorul Darkmarket / Openbazaar şi Dark Wallet este un anarhist agresiv de stânga. El şi-a petrecut timpul în Rojava (nordul Siriei) ajutându-i pe oameni prin intermediul Bitcoin să construiască o Republică a Oamenilor. Rojava a fost “sub embargou, deci nu puteau intra şi nici ieşi banii”, a explicat Amir. “Atunci a trebuit să ne construim propria economie bazată pe Bitcoin. Acum avem un instrument tehnologic cu care oamenii se pot organiza liber, în afara sistemului de Stat. Deoarece nu este o valută, el nu este controlat de băncile centrale”.
Bitcoin este un mecanism care poate ajuta la împlinirea rapidă a ţelurilor. Este un sprijin foarte solid.
De ce?
Răspunsul se află în istorie şi necesită puţină muncă de cercetare.
O diferenţă cheie între mişcările radicale şi individualiste din secolul XIX şi cele din secolul XX este aceea că primele s-au concentrat pe importanţa banilor privaţi şi a bankingului privat, pentru atingerea libertăţii proprii. Radicaliştii au militat pentru dreptul oamenilor de a-şi crea valute propriii şi de a fi propiii bancheri. Era vorba de un drept natural, la fel de important ca şi libertatea de exprimare sau libertatea de a-ţi alege religia.
Unii adepţi ai banilor privaţi din secolul XX, cum ar fi Rothbard sau Hayek, au avut abordări similare. Rothbard scria “Lăsaţi-ne mai întâi să ne întrebăm: Pot fi organizaţi banii sub principiul libertăţii? Putem avea o piaţă liberă a banilor, aşa cum avem şi pieţe libere pentru alte bunuri şi servicii? Cum ar arăta o astfel de piaţă? Şi care sunt efectele controlului din partea guvernului? Dacă îndemnăm piaţa liberă în alte direcţii, dacă dorim să eliminăm invazia guvernului asupra persoanei şi asupra proprietăţii, cel mai important lucru de făcut este să explorăm căile şi sensurile unei pieţei libere a banilor”. Adepţii moderni ai banilor privaţi au dezbătut însă asupra utilităţii şi asupra termenilor de utilizare publică, nu despre libertăţile civile.
Predecesorii acestora din secolul XIX s-au axat mai mult pe plasarea teoriei monetare la baza tuturor libertăţilor. Emblematicul individualist-anarhist Benjamin Tucker a crezut că dreptul de a emite bani privaţi era atât de important, încât putea distruge Statul. Monopolul asupra banilor a ajutat Statul să se susţină şi să îl jefuiască pe omul de rând nu doar de bani, ci şi de orice oportunitate economică, deoarece Statul controla şi creditele. Nimic nu era mai important decât distrugerea monopolului financiar.
Două evenimente au ilustrat abordarea monopolului băncilor şi a banilor privaţi de către individualiştii anarhişti. James J. Martin a comentat unul dintre ele:
“Foarte rar în istoria Americii s-a născut atâta curiozitate între amatori şi cetăţenii obişnuiţi asupra problemelor economice şi financiare, precum s-a întâmplat la panica din 1837 […] Abuzurile bancare au fost cercetate în amănunt şi de aici au apărut multe propuneri radicale”.
Al doilea eveniment a fost Războiul Civil, în care Nordul a utilizat Legea Naţională Bancară din 1863 pentru a-şi finanţa cheltuielile de război. Prin aceste mişcări, Congresul a garantat pentru hârtiile emise de bancherii autorizaţi şi i-a exonerat pe aceştia de datorii. Legea stabilea şi o taxă naţională de 10% din toţi banii neautorizaţi de Congres.
Având proaspăt în memorie faptul că banii privaţi nu doar că ar fi putut funcţiona, ci chiar au circulat vreme de peste un veac, radicaliştii din secolul XIX au reacţionat. Şi nu doar la nivel teoretic; ei au emis în mod masiv bani privaţi şi au experimentat cu noile modele economice. Dacă le analizăm eforturile, ele sunt de-a dreptul fascinante, dar ele sunt şi semne de avertizare asupra capcanelor pe care banii privaţi trebuie să le evite.
O problemă majoră din secolul XIX pentru anarhismul individualist din America a constat în determinarea acestei mişcări în a corela banii privaţi cu teoria valorii muncii. Teoria susţinea că valoarea economică a unui bun sau a unui serviciu se bazează pe cantitatea de muncă necesară pentru producerea bunului sau serviciului respectiv, şi nu pe cât cere un capitalist, nici pe cât ar vrea cumpărătorul să achite. Radicaliştii individualişti din acea vreme au respins în general profitul din capital deoarece acesta reprezenta o valoare în exces a muncii investite într-un bun sau într-un serviciu. Ei au respins profitul excedentar în trei forme: interesul financiar, chiriile şi profitul din schimburi, considerând aceste forme ca fiind “camătă”. Dacă scopul politic principal al radicaliştilor individualişti din secolul XIX a fost abolirea Statului, scopul economic principal a fost abolirea “monopolului asupra banilor”. Prin sintagma “monopol asupra banilor” ei se refereau la trei forme de monopol care se intersectau: banking-ul, taxarea intereselor şi emiterea privilegiată de monedă. Pe scurt, spre deosebire de tiparniţa lui Gutenberg şi de Bitcoin, banii privaţi de atunci se bazau pe ideologie şi incă: pe o ideologie bolnavă. De aici şi valoarea socială scăzută a instrumentelor monetare pe care le foloseau. De exemplu, când teoria valorii muncii a pierdut din popularitate, valutele au fost şi ele discreditate.
Josiah Warren a dat un exemplu din lumea reală referitor la problema corelării ideologiei cu banii. Warren, care este considerat primul anarhist american, avea o viziune politică bazată pe două concepte, ambele fiind des întâlnite în rândurile mişcării radicaliste individualiste din secolul XIX. Primul concept era “Suveranitatea Individului”, ceea ce reprezenta faptul că fiecare om era propriul său stăpân şi avea drept de jurisdicţie asupra acţiunilor paşnice pe care le întreprindea. Al doilea concept se numea “Costul este Limita Preţului” şi se referea la teoria valorii muncii.
Warren şi-a testat soluţia referitoare la monopolul asupra banilor şi la “nedreptăţile” asupra intereselor prin intermediul Time Store (n.r. un magazin din Cincinnati deschis de Warren), unde a implementat notiţele de muncă (n.r. descrieri despre cantitatea de muncă prestată pentru realizarea fiecărui produs). La deschiderea din 1827, magazinul oferea alimente în valoare de 300$ şi avea un adaos comercial de 7% din valoarea muncii lui Warren, pentru ca acesta să-şi poată întreţine magazinul. Totul se întâmpla într-o perioadă în care alimentele nu erau preambalate şi precântărite, fiind ceva obişnuit ca potenţialii clienţi să se târguiască cu proprietarul magazinului asupra preţului, în loc să achite o sumă afişată. Una dintre inovaţiile lui Warren a fost chiar aceea de a posta preţurile produselor, mişcare ce a scăzut şi mai mult preţurile acestora, deoarece tranzacţiile consumau mai puţin timp. Astfel, clientul plătea în monedă tradiţională preţul bunului, apoi îl compensa pe Warren pentru timpul său, care era menţionat în notiţa de muncă, aceasta obligându-l pe cumpărător să-i achite lui Warren un echivalent din timpul său. De exemplu, dacă cumpărătorul era un instalator, notita de muncă îl obliga pe acesta să îi ofere lui Warren serviciile sale, cuantificate în “X” unităţi de timp în domeniul instalaţiilor. Notiţele de muncă au circulat şi au fost tranzacţionate. Scopul lui Warren a fost de a stabili o economie în care profitul să se bazeze doar pe schimbul de timp şi de muncă.
Până la un punct, chiar a reuşit. Oamenii veneau de la sute de kilometri distanţă pentru a profita de preţurile mici percepute de Warren. După câţiva ani, Warren a declarat că experimentul a avut succes şi a închis porţile magazinului. Dacă magazinul a avut succes sau nu, este discutabil. Dar dacă a avut succes, acesta se datorează probabil mai mult preţurilor mici şi mai puţin notiţelor care ajunseseră să constituie un veritabil sistem barter. Oricare ar fi adevărul, este greu de estimat cum s-ar fi descurcat noua valută în zonele de populaţie densă, unde oamenii nu se cunosc între ei, sau cum s-ar fi descurcat într-un comerţ la scară mare. Iar operatorii de exchange-uri trebuie şi să aibă încredere în oameni.
Unii ar enunţa astfel lecţia de ataşare a ideologiei asupra unui instrument de eliberare politică: “la naiba, foloseşte ideologia corectă de data asta”. Cred însă că lecţia aceasta este greşită. Ideea de a da putere oamenilor înseamnă să li se dea acestora instrumente care să îi ajute să decidă singuri asupra hotărârilor pe care le iau şi asupra vieţii, nu să li se transmită un mesaj preambalat. Aceasta este lecţia oferită de Gutenberg şi de Bitcoin.
Este şi un motiv de a susţine viziunea originală despre Bitcoin, deoarece forţa produsă de Nakamoto poate fi utilizată atât în bine, cât şi în rău, în funcţie de intenţiile utilizatorului.
Şi acum, Satoshi?
Pentru a-l parafraza pe George Bernard Shaw, aud cum îmi bate viitorul la uşă. Şi când o deschid, îl văd în prag pe Satoshi Nakamoto, cu un surâs pe faţă, rugându-mă sa-l las să intre. Şi când întind mâna spre el, apare Murray Rothbard şi-l îmbrânceşte rostind “Stai aşa, că mai întâi am şi eu ceva să-i spun!”. Şi fie şi doar pentru faptul că a insuflat mişcării moderne de eliberare economia austriacă, vechiul meu prieten şi mentor are întâietate.

– va urma –

EXCLUSIV: Gazeta Bitcoin, singura entitate media din România care publică integral “The Satoshi Revolution”, ultima carte scrisă de Wendy McElroy! Prima şi singura  publicaţie din România care are acordul autoarei de a publica integral cartea “The Satoshi Revolution” tradusă în limba română!

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Wendy McElroy este o scriitoare din Canada cu convingeri anarhiste și feministe. Fost membru fondator al publicației Voluntaryist, ea este autoarea a numeroase cărți și documentare. A lucrat la FOX News și a scris sute de articole. A fost unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Julian Assange și ai organizației WikiLeaks. În prezent lucrează ca jurnalist la Bitcoin.com.


SURSA: https://ibitcoin.ro/satoshi-revolution-ascultand-trecutul-cap-1-2/         
PUBLICAT: 14/11/2017
AUTOR: Wendy McElroy

45
Presa / THE SATOSHI REVOLUTION – ASCULTÂND TRECUTUL (CAP. 1.1)
« on: May 23, 2018, 11:52:35 AM »


– Articol de colecție –

Fragmentul al III-lea: Cum şi de ce a scos guvernul banii privați în afara legii
The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea I: Problema încrederii în intermediari
Capitolul 1: Ascultând trecutul
de Wendy McElroy

Cum au fost afectați banii privați de Constituția S.U.A. ratificată în 1788?


Oamenii cred că “dreptul” de monopol al Congresului asupra emiterii banilor este garantat de Constituția S.U.A. Presupunerea este determinată de Articolul 1, Secțiunea 8, Paragraful 5 din Constituție, care împuternicește Congresul “să bată monedă, să reglementeze valoarea acesteia şi a monedelor străine, precum şi să fixeze standardele de greutăţi şi măsuri”. Oamenii greșesc însă.
În pamfletul “Unconstitutionality of the Laws of Congress Prohibiting Private Mails”, scriitorul Lysander Spooner, mare adept al banilor privați, relata:
“Puterea Congresului […] de “a bate monedă” este în realitate una exclusivă, pentru protecția S.U.A. […] Interdicția constituțională impusă individului de a nu emite monedă este echivalentă cu interdicția “falsificării bunurilor și a monedei curente a S.U.A.”. Oamenii însă nu “falsifică”, nici nu imită “bunurile sau moneda curentă a S.U.A.”, ci au dreptul, iar Congresul nu are puterea să îi oprească, de a cântări și de a analiza eșantioane de aur și argint, de a le marca greutatea și puritatea și de a le vinde pentru orice bun, în competiție cu moneda Statelor Unite”.
Constituția adresează reglementarea “monedei străine” datorită unei monede care a demonstrat de ce problema banilor privați a rămas de actualitate în America timpurie: moneda Bechtler.
Secolul al XIX-lea a fost predominat de aur. La sfârșitul anilor 1820, atât Georgia cât și  Carolina de Nord au trecut prin febra aurului și printr-o problemă legată de această situație. Transportul de aur către monetăria din Philadelphia era unul problematic, deoarece costau mult și operațiunea în sine, și asigurarea securității, aurul fiind expus riscului de a fi furat. Un ziar local explica situația mineritului:
“De când Banca de Stat şi-a limitat emisiile (n.r. de monedă) şi retrage hârtiile de valoare care au fost împrumutate cetăţenilor pentru a îşi consolida trezoreria, au apărut inconvenienţe mari în tranzacţiile cu Banca şi în general în comerţ. Cât succes va avea această mişcare (de a emite bani privați), rămâne de văzut. Riscul şi costul de a trimite aur la monetărie (din Philadelphia) sunt de asemenea natură încât proprietarilor de mine le este greu să dispună de produsele minelor la o valoare corectă, aşa cum stau acum lucrurile. Petiţia urgentă înaintată Congresului pentru a se înfiinţa o monetărie în “zona auriferă” a eşuat, iar producerea de aur într-o manieră corectă este menită să dispară din ţară pentru a ajunge în tezaurele ruginite ale Europei…”
Minerii de aur l-au abordat pe respectatul fabricant de ceasuri şi aurar Christopher Bechtler Sr. pentru o soluţie privată. Deoarece acesta era un metalurgist şi un om cinstit, Bechtler a fost candidatul ideal. Prima monedă de aur Bechtler a fost emisă în 1831 şi a fost urmată de anunţuri care spuneau că Bechtler ar prelucra aurul oricărui miner pentru un procent de 2.5% din orice lingou.
Reacţia guvernului faţă de competiţie s-a putut vedea prin faptul că Trezoreria Statelor Unite a pierdut ceva timp în studierea noilor monede, probabil cu scopul de a le discredita. Şi surpriză, monedele Bechtler erau mai pure decât cele emise de guvern. Ulterior, Monetăria Federală a cumpărat monede Bechtler în valoare de 294.000$ şi le-a utilizat pentru a plăti diverse datorii şi pentru a le tranzacţiona în Europa. Subit, guvernul a decis să deschidă o Monetărie Federală la Charlotte, în Carolina de Nord, la o distanţă de 128 km de monetăria lui Bechtler; aceasta a început să emită monede din aur în 1838.
Mai mult de un milion de monede Bechtlers au circulat, mai ales în sud-est. Când Bechtler Sr. a murit, rudele acestuia care au preluat afacerea au fost mai puţin conştiincioase, sau probabil au fost necinstite. Consistenţa şi puritatea monedelor au scăzut, iar piaţa a reacţionat. Monetăria s-a închis peste câţiva ani.
Dar monedele Bechtler originale au continuat să circule. Ele au fost atât de populare încât în timpul războiului civil (1861-1865) s-a specificat că obligaţiile de plată ale Confederaţiei se vor plăti în monede de aur Bechtler şi nu în monede ale Confederaţiei sau în alte monede emise de guvern.
Moneda Bechtler este o sursă de inspiraţie dar şi o poveste prevenitoare. Aceasta vorbeşte despre consecinţele integrităţii şi ale înjosirii, două aspecte care nu au legătură cu Bitcoin întrucât acesta nu necesită încredere şi nu poate fi alterat. Povestea lui Bechtler demonstrează cum piaţa liberă întrece guvernul când vine vorba despre acoperirea unei nişe goale şi când vine vorba despre calitatea bunurilor şi serviciilor pe care le oferă. La fel se întâmplă şi astăzi, când valutele pieţei libere le depăşesc pe cele emise de guverne, mai ales în condiţiile inflaţiei actuale; dacă nu ar mai reuşi acest lucru, aceste valute ar intra în colaps. Şi la fel şi în zilele noastre, guvernul se foloseşte de aceste monede în timp ce încearcă să le elimine din competiţie.
Rezistenţa manifestată de guvern faţă de competiţie nu a început cu şi nici nu s-a sfârşit cu monedele Bechtler. În eseul “Hard Money in the Voluntaryist Tradition”, istoricul Carl Watner a urmărit o monetărie din San Francisco în timpul în care California era cuprinsă de febra aurului: Moffat & Co. Watner scria că “Moffat & Co. era aparent cea mai responsabilă companie în domeniul emiterii de bani privaţi”, motiv pentru care “afaceriştii din San Francisco au impus un embargou asupra tuturor monedelor din aur, cu excepţia celor bătute de Moffat. Restul monedelor private au fost trimise Oficiului de Analiză al S.U.A. (n.r. Assay Office) pentru a fi topite sau au fost folosite în trading luându-se în considerare aurul pe care îl conţineau”.
Iniţial firma a emis lingouri de aur care rivalizau direct cu Oficiul de Analiză al S.U.A.; în acea vreme nu existau şi Oficii de Analiză în fiecare stat. Conform site-ului Coinfacts.com, “Analiza oficială a guvernului a atestat că respectivele lingouri erau mai preţioase decât valoarea imprimată pe ele”. Cu alte cuvinte, Moffat scotea din competiţie guvernul.
Valoarea nominală a lingourilor era însă prea mare pentru a fi folosite în tranzacţiile obişnuite, iar comercianţii au cerut monede mai mici. Moffat & Co. a contactat Oficiul de Analiză pentru a obţine autorizație de a bate monedă. Cererea a fost respinsă, dar Moffat a început să emită monede sub autorizație proprie din 1849. Reputaţia companiei şi politica de a bate monede care îşi meritau preţul au făcut ca aceste monede să devină un standard în circulaţie.
Obstacolele impuse de guvern nu s-au oprit la refuzul autorizaţiei de a bate monedă. Pe 20 aprilie 1850, Analizatorul, Emiţătorul (n.r. de monedă) şi Rafinorul de aur al Statului California a fost numit prin lege. În acelaşi timp a fost propusă şi o nouă lege cu scopul de a-i bloca pe minerii privaţi. Alături de o măsură similară adoptată pe 8 aprilie, propunerea reprezenta un compromis. Coinfacts a explicat poziţia iniţială adoptată de guvern faţă de cei care băteau monede private. “În prima jumătate a anilor 1850 a existat multă presiune impusă emiterii de monede private. Legislaţia din California a adoptat o lege […] prin care emiţătorii de monede private erau catalogaţi drept falsificatori, ceea ce a condus la supunerea “propagandiştilor sau traderilor acestor monede la pedeapsa impusă asupra emiţătorilor de monede sau falsificatorilor”. Legea obliga de asemenea şi monetăriile private să îşi preschimbe monedele în “bani legali”. În publicaţia Alta California (n.r este şi numele unei regiuni care în acea vreme cuprindea California, Nevada, Utah şi părţi din Arizona, Wyoming, Colorado şi New Mexico) a fost tipărită noua propunere legislativă, alături de un editorial prin care se susţinea mişcarea. Editorialul nota şi incapacitatea de a utiliza monedele private pentru plata taxelor”.
În ziua următoare, Alta California publica o scrisoare deschisă din partea lui Moffat în care acesta cerea sprijinul oamenilor din San Francisco. El înţelesese că statul nu mai putea emite monede datorită restricţiilor impuse de Constituţie, dar persoanele fizice nu aveau asemenea restricţii. El a făcut referire la monetăria Bechtler care a continuat să bată monede chiar dacă era poziţionată la 128 km de monetăria statului din Charlotte. Moffat a amintit cu tărie oraşului San Francisco că nimeni nu a fost delapidat pentru cumpărarea sau acceptarea acestor monede.
Prima propunere legislativă de compromis de la începutul lunii aprilie a interzis emiterea de monede din aur care cântăreau mai puţin de patru uncii troy (n.r. uncia troy este o unitate de măsură pentru pietrele şi metalele preţioase; o uncie troy are 31.1034768 grame). Cantitatea era însă una imensă pentru comerţul obişnuit şi aproape că era garantată limitarea circulaţiei. În schimb, Oficiului de Analiză i s-a permis să emită lingouri de două uncii troy. Coinfacts observa că “Oficiul de Analiză al Statului din California a fost o instituţie unică în istoria naţiunii americane. A fost singura monetărie care funcţiona în ţară şi care era autorizată de stat, după 1789. Emiterile oficiului ar fi putut fi ilegale conform Constituţiei Statelor Unite (chiar dacă nu a fost depusă nicio plângere în instanţă), constituţia interzicând oricărui stat să emită monedă sau valută”. Practic, Statul a apelat la o scamatorie cu aceste lingouri, care nu erau menţionate în Constituţie, dar care circulau ca echivalente ale monedelor.
Proiectul de lege din 20 aprilie împiedica şi mai mult monetăriile private, cărora le cerea să îşi evalueze nominal monedele aşa cum dicta guvernul.
Au urmat mai multe mişcări dute-vino între Moffat, stat şi Oficiul de Analiză. Moffat a obţinut un contract cu statul pentru emiterea de monede şi a căutat apoi să obţină permisiune de a lansa şi monede mai mici, dar a fost refuzat. Până la urmă Moffat a lansat totuşi monede mai mici, guvernul permiţându-i să bată monede de 10$ şi de 20$ pentru Oficiul de Analiză.
Guvernul federal a schimbat tactica în 1852, când Autoritatea Vamală Americană a refuzat subit să mai accepte lingourile de 50$ emise de Moffat, chiar dacă emiterea acestora fusese autorizată de Oficiul de Analiză. Lingourile erau în principal folosite la plata taxelor vamale, dar legea federală obliga acum ca taxele să fie plătite în monede de puritate de 900/1000, şi nu în cele care se conformau standardului din California de 884-887/1000. Trezoreria a luat o măsură extraordinară, refuzând să accepte monedele emise de propriul Oficiu de Analiză, invalidându-şi practic monedele proprii.
Istoria lui Moffat & Co. spune adevărul gol-goluţ despre neputinţa guvernului de a elimina concurenţa referitoare la monedă şi relevă tacticile care au fost adoptate în acest sens. O strategie constă în interzicerea valutei prin incriminarea ei, aşa cum a încercat legislaţia din California să acţioneze, prin intermediul acuzaţiilor de falsificare. Altă strategie este de a absorbi şi de a controla competiţia, aşa cum a procedat Oficiul de Analiză cu Moffat. A treia strategie presupune impunerea unor obstacole majore monedelor pieţei libere, mai precis o interzicere a acestora, sau cel puţin conferirea de avantaje monedei emise de guvern.
Și chiar au avut efect aceste mișcări. Watner detalia că “În octombrie 1856, Monetăria Federală reușea aparent să îndeplinească toate obligațiile prevăzute pentru monedele aflate în circulație și pentru cele de export, astfel că monetăriile private care băteau monede de aur au dispărut una după alta. După această perioadă nu mai există alte înregistrări despre vreo altă monetărie privată în California”.
Istoria monetăriilor private din America timpurie este lungă și puternic legată de succesul economic al țării. Fraudele au existat tot timpul, dar același lucru este valabil și pentru onestitate. Monetăriile cu reputație și cu înclinație spre afaceri bune nu doar că au avut succes, dar au reușit și să întreacă guvernul în competiție, deși acesta abuza de forță prin intermediul legilor, cu scopul de a avea câștig de cauză. Guvernul nu a acționat în spirit civic. Dacă ar fi făcut-o, nu ar fi atacat firmele oneste care ofereau servicii minerilor aflați în disperare, nu ar fi atacat nici comercianții și nici cumpărătorii. Guvernul acționează doar spre binele său, doar spre a își umple buzunarele proprii și doar pentru a-și spori puterea.
Pe 5 iunie 1864, Congresul a aprobat o lege pentru pedepsirea și prevenirea falsificării monedei naționale a Statelor Unite. Actul stipula că “Dacă orice persoană sau grup, cu excepția autorităților, va crea sau va favoriza crearea, va susține sau va aproba, sau va avea tentative de a susține sau de a aproba orice monedă din aur sau argint, sau orice alt metal sau aliaj, în vederea utilizării în același scop ca moneda curentă, indiferent de gradul de asemănare cu moneda Statelor Unite sau cu monedele străine și indiferent dacă este un model original, oricine va aduce astfel de ofense va fi condamnat la plata unei amenzi până la trei mii de dolari sau la închisoare până la cinci ani sau ambele, în funcție de decizia instanței și de nivelul de severitate al ofensei”.

Apusul monetăriilor private din America


Actul a fost prezentat ca imperios necesar protecției publicului împotriva fraudelor. Este cert că au existat fraude determinate de monedele “mai puțin pure”, motiv din care monetăriile private și guvernamentale au fost mereu îngrijorate; fără a scuza fraudele și fără a sugera nepedepsirea acestora, principiul caveat emptor ar trebuie să se aplice (n.r. cumpărătorul să decidă). Nu ar trebui să fie incriminată o întreagă categorie de business din cauză că unii participanți sunt necinstiți.
Afirmația referitoare la prevenirea fraudelor este doar una de fațadă. Nu explică de ce guvernul a urmărit monedele și companiile cu reputație bună, cum ar fi Moffat & Co. Şi de ce a ales guvernul să folosească în anumite rânduri monedele private? Actul nu recunoaște nici faptul că minerii privați au acționat la îndemnul publicului, ale cărui nevoi au fost ignorate de Trezorerie. O singură explicație are sens; guvernul a vrut să elimine competiția nu din cauza fraudelor, ci pe motiv că ar fi putut avea câștig de cauză.
Conform lui Mark Twain, “Istoria nu se repetă, dar rimează”. Pentru unii, poate că situația monedelor private din America timpurie nu seamănă cu situația criptovalutelor, dar tiparul este totuși comun. Guvernul este amenințat și dorește monopol. Criptovalutele și adepții acestora se pot aștepta la același tratament din partea guvernelor din toată lumea: un amestec de interdicții, obstacole, absorbție și pedepse. Istoria începe să rimeze.

– va urma –

EXCLUSIV: Gazeta Bitcoin, singura entitate media din România care publică integral “The Satoshi Revolution”, ultima carte scrisă de Wendy McElroy! Prima şi singura  publicaţie din România care are acordul autoarei de a publica integral cartea “The Satoshi Revolution” tradusă în limba română!

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Wendy McElroy este o scriitoare din Canada cu convingeri anarhiste și feministe. Fost membru fondator al publicației Voluntaryist, ea este autoarea a numeroase cărți și documentare. A lucrat la FOX News și a scris sute de articole. A fost unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Julian Assange și ai organizației WikiLeaks. În prezent lucrează ca jurnalist la Bitcoin.com.


SURSA: https://ibitcoin.ro/satoshi-revolution-ascultand-trecutul-cap-1-1/       
PUBLICAT: 07/11/2017
AUTOR: Wendy McElroy

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 33
ETH & ERC20 Tokens Donations: 0x2143F7146F0AadC0F9d85ea98F23273Da0e002Ab
BNB & BEP20 Tokens Donations: 0xcbDAB774B5659cB905d4db5487F9e2057b96147F
BTC Donations: bc1qjf99wr3dz9jn9fr43q28x0r50zeyxewcq8swng
BTC Tips for Moderators: 1Pz1S3d4Aiq7QE4m3MmuoUPEvKaAYbZRoG
Powered by SMFPacks Social Login Mod