follow us on twitter . like us on facebook . follow us on instagram . subscribe to our youtube channel . announcements on telegram channel . ask urgent question ONLY . Subscribe to our reddit . Altcoins Talks Shop Shop


This is an Ad. Advertised sites are not endorsement by our Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise Here

Author Topic: Hardware wallet nedir ne kadar güvenlidir ?  (Read 1613 times)

Offline Marshal

  • Legendary
  • *
  • Activity: 1333
  • points:
    8133
  • Karma: 43
  • Turkish Old Moderator @Leteravian
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 2
  • Last Active: January 18, 2022, 11:18:25 AM
    • View Profile

  • Total Badges: 21
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Fifth year Anniversary
Hardware wallet nedir ne kadar güvenlidir ?
« on: June 16, 2018, 10:18:28 PM »
Bir kripto para var, bunun kendine ait bir ağı var, cüzdanlar ağın birer parçası ve tabii minerlar ve master nodelar var.
Sistem tıkır tıkır işliyor ama herşey online olmak zorunda zira tüm bu blockchain defteri online olarak herkesin bilgisayarında birer kopya şeklinde duruyor.

Hardware wallet denen, aslında bir tane secure flash entegresi ve mikroişlemci barındıran devrecikler içlerinde ne saklıyor?

Kripto parayı cüzdandan çeksek başka bir cüzdana atsak o da online olmalı ki herkesin defterinde bulunsun ve kaybolmasın değil mi?
Peki donanımsal cüzdana bu parayı çekersek ve internetini kesersek ne olur? Herkesten silinmez heralde, e silinmiyorsa bu cüzdana niye çektik, zira o cüzdan adresi internette var ve private key i biri bilse bizim para donanımsal cüzdanda olsa bile çekemez mi?

Donanımsal cüzdan tam olarak ne saklar?

Hardwarewallet'ların içerisinde genel olarak secure element ve unsecure element adında iki grup bulunuyor. unsecure elementin görevi harware wallet ile walletı bağladığınız cihaz arasında iletişim kurmaktır. Secure element ise hiçbir zaman bağlantı kurduğunuz cihazla doğrudan bağlantı kurmaz. Hardware wallet'ınızı bilgisayara bağlayıp bir para gönderme işlemi yaptığınızda olan hadiseler kısaca şöyledir: Parayı göndereceğiniz adres, göndermek istediğiniz miktar unsecure elemente gönderilir. Unsecure element bu bilgileri secure elemente aktarır. Secure element sakladığı private key ile yapmak istediğiniz işlemi onaylayıp imzalar ve imzalanmış veriyi unsecure elemente geri gönderir. Unsecure element de işlenmiş, imzalanmış veri paketini bilgisayara geri gönderir. Bilgisayar bu veriyi blockchain'de yayınlanması için mempoola gönderir. Böylece private keyiniz işlemin hiç bir safhasında secure elementin içinden çıkmamış olur.

Özet olarak secure elementin iki görevi vardır: Private keyinizi saklamak ve kendisine unsecure elementten gelen imzalama işlemlerini private keyi kullanarak imzalamak ve imzalanmış bu bilgiyi unsecure elemente iade etmek.

Şu linkten trezor one'ın devre çizimlerine, fotoğraflarına bakabilirsiniz: https://github.com/trezor/trezor-hw/tree/master/electronics

Kripto parayı cüzdandan çıkarmak diye bir şey olamaz, zira cüzdanın içinde bulunan tek şey private keyiniz. Paralar cüzdanın içinde durmuyor yani. Kriptoparalarınız blockchain üzerinde kriptolanmış olarak herkes tarafından muhafaza ediliyor. Sizin hardware walletta bulunan tek şey size ait olan kriptolanmış veriyi çözmenizi sağlayacak anahtardan başka bir şey değil. Dolayısıyla hardware walletlların internet bağlantısının kesilmesi (ki zaten bu cihazlar teoride hiçbir zaman internete bağlanmıyor, internete bağlı olan şey sizin telefonunuz, tabletiniz ya da bilgisayarınız) hiçbir şeyi etkilemiyor.

Umarım faydalı olmuştur. Size naçizane tavsiyem hardware walletların çalışma mantığından önce blockchain'de verilerin nasıl saklandığı ve kullanıcıların blockchainle etkileşiminin nasıl olduğuyla bilgi sahibi olmanızdır.

Trezor'un elemanı secure element olarak çalışmıyor. Bu sebeple Trezor donanımından yazılımına kadar açık kaynak kodlu bir cihazken Ledger'ın firmware'i açık kaynak kodlu değil. Trezor'un geliştiricisi Satoshi Labs'in kapalı kaynak kodunu risk olarak gördüğünü sebepleriyle birlikte açıkladığı bir makalesi mevcut.

Trezor'un güvenliğini sağlayan öncelikli faktör, cihazın açılışında sorulan pin kodu. Bu pin kodu doğru şekilde girilmeden cihazın açılması ve private key'e erişilebilmesi gerçek anlamda mümkün değil. Brute Force yöntemiyle bu şifre kırılabilir mi diye sorabilirsiniz, yanlış yapılan her şifre girişi için Trezorda üssel olarak artan bir bekleme süresi mevcut. İlk yanlış girişte bir saniye, ikincide 2 saniye, üçüncüde 4, dördüncüde 8 ... 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024 derken onbeşinci denemede şifrenin girilebilmesi için yaklaşık 22 gün beklenmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde Trezoru çalınan kullanıcının seed word'leri kullanarak kriptoparalarını başka bir hesaba alarak güvenliğini sağlaması düşünülmüş. Bu sebeple Trezor'da önemli olan seed word'lerin fiziksel olarak güvenli bir yerde muhafaza edilmesi ve bu kelimelerin hiçbir şekilde elektronik ortamda saklanmaması, klavyeden dahi girilmemesi.

Kimyasal yöntemle Trezorun STM.. işlemcisinin kazınarak içeriğine ulaşılması yöntemine gelince. Bahsettiğiniz yöntemin özü şu şekilde: İşlemcinin üzerindeki katmanları asitle eritip alt katmanda bulunan işlemciye erişiyorsunuz. Trezorda kullanılan STM işlemcisi Cortex M3 ailesinden bir işlemci. (İşlemciyle ilgili detaylı bilgi için: https://developer.arm.com/products/processors/cortex-m/cortex-m3 ). Bu işlemci tek bir katmandan oluşmadığı, katmanlardan oluştuğu için asitte işlemciyi erittiğinizde aslında işlemciyi ve flash belleğini kullanılmaz hale getirmekle kalmıyor aslında yok ediyorsunuz. İşlemciye zarar vermeden katmanlara erişmek imkansız yani. Hadi bir şekilde kötü niyetli kişi bunun da üstesinden geldi diyelim, Trezor'un flash belleği içerisinde private key kullanıcının belirlemiş olduğu pin'e göre şifrelenmiş durumda. Yani flash belleğe bir şekilde erişilse bile kötü niyetli kişinin karşılaşacağı şey şifrelenmiş veriden başka bir şey değil. Bu durumda brute force yaparak private key'e erişilmesi mümkün olabilir. Ancak yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü bu neredeyse imkansız.

Özetle içerik şöyle:

- Coinlerimiz nerede duruyor?
Tamamen internette ve ledger içerisinde online duruyor, binlerce bilgisayarın içerisinde birer kopyası var ve tüm coinlerimiz orada.

- Coinlerimizi oradan alıp çok gizli bir yere saklayamaz mıyız?
Hayır, coinler hep orada duracak ve oradan onları alamayız.

- Coinlerin sahibi nereden bellidir?
Coinlerin şifrelendiği private keyi bilen herkes coinlerin sahibi sayılır.

- Hardware wallet (donanımsal cüzdan) ne saklar?
Bu cüzdan içerisinde coin saklamaz, sadece private keyi saklar.

- Peki hardware wallet alıp tüm coinlerimi içine yüklüyorum ben asla kimse alamaz diyorlar?
Private keyi bilen herkes coinlerinizi çekebilir. Cüzdanda coin yok, sadece private key var.

- Wallet kelimesi cüzdan demek ama aslında içinde paramı saklamıyor öyle mi?
Evet, bu biraz ticari laf oyunu gibi olmuş ve cüzdan içinde gerçekten coinlerin durduğuna inanan çok insan var.

- Hardware wallet, private keyi nasıl saklar?
Kendi içinde şifreli bir şekilde saklar, bazı modeller özel amaçlı elektronik chipler içerisinde daha güvenli şekilde saklar.

- Hardware wallet ne yapar?
Private key saklar ve private key ile verileri imzalar.

- Hardware wallet ne yapar?
Hardware wallet'ınızı bilgisayara bağlayıp bir para gönderme işlemi yaptığınızda olan hadiseler kısaca şöyledir: Parayı göndereceğiniz adres, göndermek istediğiniz miktar unsecure elemente gönderilir. Unsecure element bu bilgileri secure elemente aktarır. Secure element sakladığı private key ile yapmak istediğiniz işlemi onaylayıp imzalar ve imzalanmış veriyi unsecure elemente geri gönderir. Unsecure element de işlenmiş, imzalanmış veri paketini bilgisayara geri gönderir. Bilgisayar bu veriyi blockchain'de yayınlanması için mempoola gönderir. Böylece private keyiniz işlemin hiç bir safhasında secure elementin içinden çıkmamış olur.

- Trezor One vs Ledger Nano S?
Trezor One da donanımsal güvenli chip yoktur, o sebeple de kaynak kodu açıktır. Kırılması nispeten daha kolaydır, çünkü kimyasal yöntemlerle chiplerin içini okuyabilen firmalar mevcut.
Ledger Nano S de güvenli chip mevcuttur ve private key bunun içinde tutulur, bilinen yöntemlerle kırılamaz, ancak chipi üreten firmaların kötü niyetli olması durumunda veri dışarı alınabilir. Fakat bu modelin kaynak kodu kapalıdır, yani içinde ne yaptığını bilemiyoruz, belki bir gün kötü niyetli yazılım bile barındırabilir. Bu durum da güvensizlik yaratıyor.

- Hardware wallet neden güvenli?
HW wallet güvenli, çünkü private keyi ortada dolaştırmadan, size söylemeden kullanabilmenizi sağlıyor. Böylece en zayıf güvenlik halkası olan kullanıcıdan ileri gelebilecek hataları kısmen de olsa bertaraf ediyor.
« Last Edit: June 26, 2018, 03:47:58 PM by Marshal »

Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

Hardware wallet nedir ne kadar güvenlidir ?
« on: June 16, 2018, 10:18:28 PM »

This is an Ad. Advertised sites are not endorsement by our Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise Here


Offline furian

  • Legendary
  • *
  • Activity: 1353
  • points:
    1716
  • Karma: 7
  • authpaper.io
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 0
  • Last Active: July 31, 2019, 08:53:22 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 20
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Fifth year Anniversary
Re: Hardware wallet nedir ne kadar güvenlidir ?
« Reply #1 on: July 17, 2018, 02:49:42 PM »
donanım cüzdanında fiziki tuş ile onayın gerekli olması en önemli artılarından birisi. cüzdan bozulsa bile private key ile yine erişim sağlama imkanı. ledger boşuna milyonlarca satış yapmadı ve önümüzdeki rallide bu satışlarda iyice patlama olmasını bekliyorum.
         
        ██
       █████
      ███ ███
     ███   ███
    ███ ▄█▄ ███
  ▐███       ███▌
 ████▄█▀ ██████████▄
█████▀   ████████████
         ████   ████
         ███████████
         █████████▀
         ████
         ████
         ▀▀▀▀▀

Authpaper Coin
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
         ▄███████████▄██████████████████
        ███████████████░░░░░░░░░░░░░░░░██
       ██████████████████████████████░░██
      ███████████████████░░░░░░░░░░░░░░██
      ███████████████████████████████░░██
       █████████████████░░░░░░░░░░░░░░░██
       ██████████████████████████████░░██
        ██████████████░░░░░░░░░▄▀███████████████▀▄
         ███████████████████████▄▀███████████▀▄██
         ████████████░░░░░░░░░░████▄▀███████▀▄████
       ███████████████████████████████▄▀███▀▄██████
 █████████████████████████████░░████████▄▄▄████████
███████████████████████████████░███████████████████
███████████████████████████████░▀█████████████████▀





.BLOCKCHAIN BASED SYSTEM.
.FOR DATA DELIVERY AND........
.CERTIFICATIONS......................
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██




..........WHITEPAPER..........
TWITTER
MEDIUM
GITHUB
REDDIT
SLACK
BTC TALK

Offline felixesteban

  • Legendary
  • *
  • Activity: 1311
  • points:
    262
  • Karma: 34
  • eLYQD ICO
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 1
  • Last Active: December 03, 2021, 07:48:28 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 21
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Fifth year Anniversary
Re: Hardware wallet nedir ne kadar güvenlidir ?
« Reply #2 on: July 28, 2018, 01:07:29 AM »
Akla gelebilecek bütün sorulara cevap verilmiş, yeni girenlerin kafası karışıyor doğal olarak tüm bu terimleri duyduğunda. Bu tür rehberler bu açıdan anlamayı kolaylaştırıyor.
............eLYQD  -  Decentralized ............ Vaping Industry Marketplace
..____________________________Linkedin WhitepaperFacebookTwitterTelegram_________________________..

Offline natureltiqqy

  • Full Member
  • *
  • Activity: 144
  • points:
    458
  • Karma: 7
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 0
  • Last Active: December 19, 2018, 08:35:46 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 17
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Fifth year Anniversary
Re: Hardware wallet nedir ne kadar güvenlidir ?
« Reply #3 on: August 07, 2018, 03:42:11 PM »
soru cevap bölümü güzel olmuş, buradan çıkarmamız gereken en önemli şey yine private keyinize iyi bakın.

 

ETH & ERC20 Tokens Donations: 0x2143F7146F0AadC0F9d85ea98F23273Da0e002Ab
BNB & BEP20 Tokens Donations: 0xcbDAB774B5659cB905d4db5487F9e2057b96147F
BTC Donations: bc1qjf99wr3dz9jn9fr43q28x0r50zeyxewcq8swng
BTC Tips for Moderators: 1Pz1S3d4Aiq7QE4m3MmuoUPEvKaAYbZRoG
Powered by SMFPacks Social Login Mod