Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

Local => Română (Romanian) => Topic started by: HBKMusiK on January 04, 2018, 05:14:37 PM

Title: Primii pași în lumea crypto (First steps in crypto world)
Post by: HBKMusiK on January 04, 2018, 05:14:37 PM

Cum cumperi Bitcoin și cum folosești Bitcoin
Întrucât numărul utilizatorilor crypto a crescut furtunos în ultima vreme, poate și datorită hype-ului tot mai accentuat din jurul Bitcoin, Gazeta Bitcoin vine în sprijinul tuturor celor care încă nu știu cum să abordeze tehnologia Blockchain și criptovalutele. Vă recomandăm de asemenea să urmăriți și toate linkurile incluse în articol.
Citește aici și celelalte tutoriale postate de Gazeta Bitcoin.
Ca orice alt lucru nou, Bitcoin poate crea confuzii
În urmă cu mult timp, după câțiva ani de la lansare, economistul Paul Krugman spunea că “Dezvoltarea Internetului va scădea drastic. Majoritatea oamenilor nu au ce să își spună! Prin 2005 va fi clar că impactul Internetului asupra economiei nu este mai mare decât cel produs de un fax”.

Privind în urmă, mulți nu au apreciat o tehnologie în anii de debut. Așa se întâmplă și cu Bitcoin.

Cele mai cunoscute aspecte despre Bitcoin sunt cele legate de utilizarea lui de către infractori sau febra speculanților. Deși aceste fapte sunt adevărate, cei mai mulți utilizatori sunt interesați de un sistem de plată în care pot avea încredere și de posibilitatea stocării valorilor.

Să lăsăm la o parte însă părerile de bine și de rău, și să ne concentram acum asupra Bitcoin, privit din punct de vedere al rețelei, dar și ca valută.

Instalarea unui portofel pe mobil sau pe PC
Să ne gândim la portofel ca la o aplicație de email. Nu știi exact cum funcționează, dar ai folosit-o des pentru a comunica. Același lucru este valabil și pentru site-urile de socializare: unele îți plac și din acest motiv le folosești.

Pentru a te familiariza cu Bitcoin trebuie să îl folosești, să interacționezi cu el în mod practic. Primul lucru care trebuie făcut este download-ul unui portofel, care este un soft care se instalează pe mobil sau pe PC. Este ca și cum ai instala o aplicație de email, dar este ceva legat de bani.

Cele mai recomandate portofele sunt – teoretic – cele de pe Bitcoin.org. Și pentru începători, acestea sunt ideale Există însă mult mai multe variante pe piață.

După instalare veți observa un cod QR – un pătrat cu mici dreptunghiuri colorate în negru și alb. Pe undeva veți găsi și un șir de caractere care conține litere mari și mici, dar și cifre.

Codul QR și acel șir de caractere reprezintă același lucru: adresa portofelului.

Din acest moment puteți trimite și primi Bitcoin.

Cum cumperi Bitcoin și cum folosești Bitcoin
După instalarea portofelului, trebuie să obții Bitcoin. Există câteva modalitați.

Dacă ai prieteni care dețin deja BTC și care nu s-ar supăra dacă ți-ar trimite câțiva satoshi, poți apela la ei pentru un test. Senzația de a fi lângă cineva când faci primii pași în lumea banilor viitorului poate fi extraordinară!

Dacă nu ai la cine să apelezi, poți încerca să obții tu singur criptomonede. Vezi dacă găsești pe cineva dispus să te plătească cu Bitcoin pentru un serviciu pe care îl prestezi, sau pentru un bun pe care îl vinzi. Ai putea fi surprins câți doritori există.

Cea mai ușoară cale este însă să cumperi direct. Caută un exchange. În general utilizarea este ușoară și intuitivă. Poți apela la o casă de schimb din România – cum ar fi BTCXchange, Bitcoin România, sau Coinflux. Sau poți cumpăra și de la automatele Zebrapay pe care în general le găsești la Mega Image. În România se practică însă prețuri mari. Din afară, poți apela de exemplu la Kraken. Poți cumpăra orice cantitate minimă și gata, ești deținător de Bitcoin!

Mai departe, cu ajutorul site-ului CoinATMRadar.com poți afla unde poți cheltui Bitcoin. Sau, poți alege să păstrezi fondurile în portofel. Îți recomandăm să faci măcar o achiziție plătind cu Bitcoin, pentru a îți da seama în ce constă.

În cazul în care decizi să păstrezi cantitatea pe care o ai, ai luat de asemenea o decizie bună, Hodlerii au fost avantajați pe termen mediu și lung, dar nu garantează nimeni că prețul va urca mereu.

Chestiuni tehnice
Articolul evită în mod deliberat termenii tehnici, cum ar fi criptografie, hashrate, noduri, blocuri, descentralizare, bifurcări și multe alte noțiuni care sunt greu de înțeles de către începători.

Sunt lucruri importante, care trebuie învățate și care te vor ajuta să realizezi puterea Bitcoin. Dar momentan este suficient să obții niște satoshi și să îi cheltui, pentru a îți da seama cum stă treaba.

Dacă tot ți se pare ceva mult prea greu de înțeles, îți recomand să citești și cartea The Satoshi Revolution, din care Gazeta Bitcoin publică săptămânal câte un fragment. Îți va fi cu siguranță de folos!

Spor la Bitcoin!
Sursa: ibitcoin.ro