Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

Local => Kripto Para Türkçe Forumları (Turkish) => Yeni Başlayanlar & Yardım => Topic started by: alidurmaz on July 19, 2018, 09:22:23 PM

Title: Bitcoin Sıkça Sorulan Sorular
Post by: alidurmaz on July 19, 2018, 09:22:23 PM
Bitcoin nedir ?Bitcoin Türkiye'de yasal mı ?Nasıl Bitcoin alırım ?Bitcoin’den kolay para kazanabilir miyim ?Paypal ile Bitcoin alabilir miyim ?Bitcoin ile ilgili forum bulabilir miyim ?Bitcoinler nasıl üretilir ?Şu anda piyasada kaç Bitcoin mevcut ?Bitcoin ondalıklı sayılara bölünebilir mi ?Bitcoin’deki ondalıklı paydalara ne ad verilir ?"Ödül Yarılanması” nedir ve ödül ne zaman çok küçük olacak ?Tüm Bitcoinlerin üretilmesi ne kadar zaman alır ?Yeni coinler üretilmediğinde, bloklar oluşmaya devam edecek mi ?Yeni coinler üretilmediğinde ve Bitcoinler kaybolduğunda, bir problem olmayacak mı ?Bitcoin’deki tüm işlemler, ağ arasında nasıl duyurulacak ?Bitcoin’in değerini ne belirliyor ?Bitcoin, bir balon mu ?Bitcoin, bir saadet zinciri (Ponzi scheme) mi ?Bitcoin erken kullanıcılarına daha mı çok fayda sağladı ?Bitcoinlerin kaybolması ve sınırlı sayıda Bitcoin olması, aşırı deflasyon ile Bitcoin’in sonunu getirir mi ?Eğer biri tüm Bitcoinleri satın alırsa ne olur ?Bitcoin değeri, manipülasyona açık mı ?Bitcoin transferleri nasıl çalışır ?Aldığım parayı harcamak için neden 10 dakika beklemek zorundayım ?Bitcoin ile satın alma veya satış yapmak için, işlemlerin onaylanmasını beklemek zorunda mıyım ?Bana Bitcoin yollandı ama hâlâ gelmedi. Bitcoinler nerede ?Bitcoin adresim neden sürekli değişiyor ?Bitcoin’deki işlem ücreti ne kadar olacak ?Bilgisayarım kapalı iken biri Bitcoin gönderirse ne olacak ?Bitcoin istemcisi ilk yüklendiğinde “senkronizasyon” ne kadar sürecek? Neden senkronize ediliyor ?


Genel Sorular

Bitcoin Nedir ?Bitcoin dünyadaki herhangi iki kişi arasında çok hızlı ve güvenli olarak transfer edilebilen, eşler arası ve dağıtık bir dijital para birimidir.
Bitcoin, satıcılara veya arkadaşlarınıza ödeme yapmak için kullanabileceğiniz elektronik ortamdaki nakit para olarak tanımlanabilir. Bitcoin sisteminin para birimi de, yine “bitcoin”olarak adlandırılır. Bitcoin kısaltması genellikle “BTC” olarak, dijital para biriminin miktarını belirlemek üzere kullanılır
(örnek: 100 BTC)
Bitcoinler, Bitcoin adreslerindeki sayılar ile gösterilir. (örnek Bitcoin adresi: 1J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy)
Not: Bitcoin adresleri her zaman 1 veya 3 ile başlar.

Bitcoin Türkiye'de yasal mı ?Bu konuda çok fazla sorunun sorulduğunu biliyoruz. Bitcoin’in Türkiye’de yasal olup olmadığı ve denetiminin yapılıp yapılmadığı, 25 Kasım 2013 tarihinde BDDK’nın yaptığı basın açıklamasında açıklandı.
Açıklamaya göre:
Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.

Aynı zamanda BDDK; Bitcoin’de işlemlerindeki anonim özelliğin, bazı yasadışı işlemlerde kullanılmasının, değerinin oynak olmasının ve Bitcoinleri saklamanın zorlukları (çalınma,kaybetme vb.) konusunda kullanıcıları bilgilendirmektedir.

Nasıl Bitcoin Alırım ?Öncelikle bir Bitcoin cüzdanı oluşturmanız gerekmektedir.
Türkiye üzerinden Bitcoin almak için BTCTürk, Takascoin veya Koinim borsalarını kullanabilirsiniz.Bitcoin ödemesi kabul ederek Bitcoin alabilirsiniz.Donanımınız yeterli ölçüde ise tek başınıza (solo mining) ya da bir “mining pool” a katılarak Bitcoin üretebilirsiniz.Bitcoin sahibi olan kişilerden, yüz yüze görüşerek Bitcoin alabilirsiniz.


Bitcoin’den kolay para kazanabilir miyim ?Bitcoin yeni bir teknoloji olmasının yanında, ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında hâlâ kafalarda soru işareti mevcut. Bitcoin çoğunlukla 3 şey ile anılır:
Online “kolay para kazan” aldatmacalarıPiyasa ekonomisindeki “kolay para” kapısıKazanç sağlayacak olan kesin bir yatırım aracı
Bunların hiçbiri doğru değildir. Dilerseniz hepsini teker teker inceleyelim.

a. Bitcoin, online “hemen zengin ol” aldatmacası mı ?
İnternet üzerinden çokça vakit geçiriyorsanız, “kolay para kazan” şeklindeki reklamlardan sürekli görüyorsunuzdur. Bu reklamlar genellikle küçük yatırımlar ile büyük miktarda kazançlar vaat ederler. Bu şemalar piramid/matris şeklindeki, hiçbir değer ortaya koymadan para kazandıran sistemlerdir. Bu sistemlerde kişi bir paket satın alır ve altındaki kişilerin bu paketi satın almasını sağlayarak onlardan komisyon kazanmaya çalışır.
Bitcoin’in bu sistemler ile hiçbir benzerliği yoktur. Bitcoin insanlara çok hızlı kazançlar vaat etmez. Geliştiricilerin, insanların Bitcoin’e iştiraki ile para kazanması için herhangi bir yol yoktur. Bitcoinler, sahip olan kişilerin iştirakleri olmadan kişilere hiçbir kazanç ya da kayıp vaat etmez. Bitcoin, başarısız olması muhtemel, deneysel bir sanal para birimidir. Geliştiricilerin bu işten zengin olmak gibi bir umudu yoktur.

b. Bitcoin istemcisi yükleyerek kolay para kazanabilir miyim ?
Çoğu kişi Bitcoin istemcisi yükleyerek para kazanma konusunda bir şey yapamaz, zaten varsayılan Bitcoin istemcisi bu iş için geliştirilmemiştir. Bitcoin üretmek için yola çıkmış bazı gruplar, yeterli donanım gücü ve özel yazılımlar ile “madencilik” (mining) yaparak Bitcoin kazanıyorlar, fakat Bitcoin işine girmek zengin olmak için bir yol değildir. Çoğu erken Bitcoin kullanıcısı, projenin ilginçliği yüzünden bu işe kalkışıyor.

c. Bir yatırım aracı olarak Bitcoin sağlam bir yatırım mı ?
Bitcoin yeni ve ilginç bir elektronik para birimi, değeri herhangi bir devlet veya bir organizasyona dayanmıyor. Diğer para birimleri gibi, insanlar hizmet veya eşya almak için Bitcoinleri kullanabiliyor. Bitcoin kuru çoğu zaman dalgalı bir seyirde ilerleyebiliyor. Bitcoin’in henüz çok fazla kullanılmaması ve manipülasyona açık olması, bu dalgalı kurun sebeplerinden. Bitcoin’e yatırım yapan kişilerin, bunun yüksek-riskli bir para birimi olduğunu önceden anlaması gerekir. Bitcoin bilinirliği ve kullanımı arttığında fiyatı dengelenebilir, fakat bu zaman içerisinde Bitcoin kuru tahmin edilebilir değildir. Bitcoin’e yapılacak yatırımlar çok dikkatli ve belli bir plan çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.


Paypal ile Bitcoin alabilir miyim ?Paypal üzerinden direkt olarak Bitcoin satın almanız mümkün değil. Fakat Paypal üzerinden para gönderdiğiniz bir kullanıcı ile sizin Bitcoin adresinize bitcoin göndermesi için anlaşmanız dahilinde, bu şekilde bir alış-veriş mümkün olabilir. Fakat şunu belirtmek gerekir ki, Paypal üzerinden bu işlemleri gerçekleştirmek isteyen bir çok kişi dolandırılmış ve bu alış-veriş riskli olarak nitelendirilmiştir. Bu alış-verişlerde karşılıklı güven çok üst düzeyde gereklidir.

Bitcoin ile ilgili forum bulabilir miyim ?Bitcointalk Türkçe forumu içerisinde, Bitcoin ile ilgili oldukça bilgili kullanıcılar ile bilgi alış-verişi yapabilir ve dilediğiniz konuları tartışabilirsiniz. Yine yabancı dil konusunda sıkıntı çekmeyecek olan kullanıcılar için Bitcointalk’ın İngilizce ve diğer dillerdeki forumlarında da bilgi edinebilir ve tartışma açabilirsiniz.

Bitcoinler nasıl üretilir ?Yeni bitcoinler, Bitcoin ağı üzerinde gerçekleştirilen “madencilik” (mining) prosesi ile üretilir. Bitcoin üretimi, sürekli çekilişlere benzer bir şekilde; madencilerin kesin matematiksel problemlere buldukları çözümler (yani yeni blok oluşturmak için buldukları çözümler) karşılığında Bitcoin ile ödüllendirilmesi ile gerçekleşir.

Blok oluşturma işlemi “işin ispatı” (proof-of-work) ile, üretimin işlem gücüne bağlı olarak sürekli zorlaşması ile gerçekleşir. Bu zorlaşma, her 4 yılda bir madencilere verilen ödülün yarılanması ile dengelenir. Yaklaşık olarak 10.500.000 bitcoin ilk 4 yıl (2009-2012) içerisinde üretildi. Her 4 yılda bir gerçekleşen ödül yarılanması ile birlikte 4-8 yıl arasında yaklaşık 5.250.000 bitcoin, 8-12 yıl arasında 2.625.000 bitcoin üretildi. Bu sayede sistem, üretilen bitcoin sayısı asla 21 milyon adedi geçemeyecek şekilde tasarlanmıştır.

Her blok ortalama 10 dakika içerisinde kazılır.İlk 4 yıl içerisinde (210.000 blok) her blok için ödül 50 BTC’di. Ağdaki işlem gücü arttıkça, işlemlerin zorluğu da üretimi dengelemek için artmakta. Zorluk derecesi her 2016 blokta bir tekrar hesaplanmakta ve yeni zorluk derecesi bir önceki hesaplamaya göre yapılmaktadır.
Title: Re: Bitcoin Sıkça Sorulan Sorular
Post by: felixesteban on August 01, 2018, 05:40:28 AM
Bitcoinle yeni tanışan kişilerin kafasında oluşan soruların cevabı verilmiş, güzel paylaşım olmuş, eline sağlık.
Title: Re: Bitcoin Sıkça Sorulan Sorular
Post by: natureltiqqy on August 07, 2018, 03:33:54 PM
piyasaya giriş için önemli bilgiler olmuş, emeğinize sağlık