follow us on twitter . like us on facebook . follow us on instagram . subscribe to our youtube channel . announcements on telegram channel . ask urgent question ONLY . Subscribe to our reddit

Voting for banner placement

Bidding for banner placement

Author Topic: Cara membeli Bitcoin kat Malaysia  (Read 1258 times)

Millionaire

  • Sr. Member
  • *
  • *
  • Activity: 437
  • points:
    10442
  • Karma: 49
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 1
  • Last Active: September 22, 2022, 04:52:53 AM
    • View Profile

  • Total Badges: 16
    Badges: (View All)
    Third year Anniversary Poll Voter Second year Anniversary
Cara membeli Bitcoin kat Malaysia
« on: March 05, 2021, 03:20:00 AM »
sebelum i nak post thread ni, i sudah meminta izin ahli malay ( Dedpairo ) kat forum lain nak i post kat sini


Cara membeli Bitcoin di Malaysia

Untuk membeli Bitcoin di Malaysia ade beberape cara, yaitu :

1. Legal exchange

Cryptocurrencies exchange atau dipanggil DAX (Digital Asset Exchange) dimane tempat transaksi jual-beli mata wang crypto dengan ringgit (MYR). Cryptocurrencies exchange di Malaysia diawasi same Securities Commission of Malaysia. Exchange paling terkenal di Malaysia ialah Luno. Luno membolehkan pengguna membeli Bitcoin lewat Wang Ringgit (BTC/MYR)
Adepun prosedur lengkap buat beli Bitcoin dengan Luno :

Langkah 1 : Buka Luno di pautan ni https://www.luno.com/en/ dan daftar akaun rakan
Langkah 2 : Lengkapi (KYC) identiti rakan macam foto selfie, KAD pengenalan, dan dokumen-dokumen lain seperti
Quote
Utility bill
Bank statement with physical address
Municipal rates and taxes invoice
Lease or rental agreement
Mortgage statement
Telephone or cellular account
Recent insurance policy document
Langkah 3 : Transfer wang ke akaun Luno rakan
Quote
Open the Luno app and sign-in
Tap Wallets on the Menu
Select your local currency wallet
Tap Deposit
Select the method with which you would like to top-up your wallet
Follow the next steps displayed to you
Langkah 4 : Proses selesai, Rakan langsung bisa beli Bitcoin

Adepun ketentuan fee di Luno:
Trading fee
Maker : Percuma
Taker : 0,20%
Deposit fee : Percuma
Withdrawal fee : MYR 0,10


2. Peer to peer platform

Peer to peer platform ialah tempat dimane kami dapat bertransaksi bitcoin secara sendiri tanpa exchange. Peer to peer platform terbesar ialah Localbitcoins. Lewat platform ni kami bisa transaksi dengan orang lain di Malaysia, platform ni menawarkan review tiap akaun orang, jadi bise diliat reputasi akaun orang-orang. Disini juga menawarkan Perkhidmatan escrow untuk jaga pemindahan pembeli/penjual. Cuma di platform ni banyak melaporkan penipuan, oleh sebab tu pilihlah akaun yang reputasi baik serta gunakan escrow.
Prosedur membeli Bitcoin di Localbitcoins ialah :

Langkah 1 : Buka Localbitcoins di pautan ni https://localbitcoins.com/ dan daftarkan akaun rakan
Langkah 2 : Cari penawaran berdasarkan wilayah (pilih Malaysia), tentukan jumlah yang dibeli, dan pilih kaedah pembayaran
Langkah 3 : Pilih penawaran yang terbaik dan sesuai rakan inginkan
Langkah 4 : Bayarkan jumlah yang rakan tawarkan sebelumnye
Langkah 5 : Tandai penebusan pembayaran

depun ketentuan fee di Localbitcoins :
Trading fee
Maker : Percuma
Taker : 1%
Deposit fee : Percuma
Withdrawal fee : Tergantung network fee


3. Bitcoin ATM

Jika exchange memakai prosedur untuk daftarkan akun dan input KYC serta identiti, lewat ATM rakan bisa beli bitcoin secara instan dengan wang langsung. Cuma di Bitcoin ATM fee sangat besar sampai 10% dan tak seluruh tempat ada. Sekarang, Malaysia cuma punya 5 Bitcoin ATM, tempat jelasnya yaitu :

Kuala Lumpur
Occasin Sdn Bhd in Kuala Lumpur
No. 29, Jalan Dato Haji Harun
Support : BTC, BCH, LTC

Langkawi
miningpuppets in Petaling Jaya
C-03A-2 & C-03-2, Block C Plaza Glomac, Jalan SS 7/19, SS 7
Support : BTC, BCH, LTC

Nilai
Mobile Aksesori in Klang
31, Jalan Kasuarina 5
Support : BTC, BCH, ETH, LTC, ZEC


Kesimpulan ;
Itulah beberape care buat beli bitcoin di Malaysia, I cuma beri contoh beberape sebagai asas dan pemahaman rakan-rakan sekalian yang mane belum tau bise jadi tau. Kembali ke rakan sendiri mau pakai cara yang mane buat beli bitcoin sebab bukan cuma diatas je platform dan tempat beli bitcoin, masih banyak lagi. Contohnya je coinmama, bitpanda, paxful, remitano, huobi OTC dan masih banyak macam. Nasihat I ni gunekan la exchange yang populer dan pilih fee paling sikit, tak masalah input KYC kalau platform populer dan terpercaya, asal selamat je.


Sumber :
https://www.coingecko.com/buzz/how-to-buy-bitcoin-in-malaysia
https://coinatmradar.com/country/129/bitcoin-atm-malaysia/
https://www.luno.com/help/en/articles/11000009253
https://localbitcoins.com/guides/how-to-buy-bitcoins
« Last Edit: March 05, 2021, 03:23:16 AM by Millionaire »
██
████
██████
████████
████▀▀████
████▀  ▀████
████▀ ▀████
████▀ ████ ▀████
████▀ ██████ ▀████
████▀ ███████▄ ▀████
████▀ █████████▄ ▀████
████▀ ███████████▄ ▀████
████▀ █████████████▄ ▀████
████▀ ███████████████▄ ▀████
████▀ ▄████████████████▄ ▀████
████▀ ▄██████████████████▄ ▀████
████▀ ▄████████████████████▄ ▀████
████▀ ████████████████████████ ▀████
████▀                            ▀████
████████████████████████████████████████
██████████████████████████████████████████
   
   
   
▄▄▄██████▄▄▄
▄▄████████████████▄▄
▄█████▀▀        ▀▀█████▄
████▀                ▀████
███▀    ▄▄▄▄▄▄▄▄▄       ▀███
███      █   ▄▄ █▀▄        ███
██▀      █  ███ █  ▀▄      ▀██
███       █   ▀▀ ▀▀▀▀█       ███
███       █  ▄▄▄▄▄▄  █       ███
███       █  ▄▄▄▄▄▄  █       ███
██▄      █  ▄▄▄▄▄▄  █      ▄██
███      █          █      ███
███▄    ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀    ▄███
████▄                ▄████
▀█████▄▄        ▄▄█████▀
▀▀████████████████▀▀
▀▀▀██████▀▀▀
    ENTER BUTTON
────────────────────────────────────────

main project is buying and selling luxury goods
   
▄▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀█
█▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄█▄▄
██                   ██
██           ▄▄▄▄▄▄▄▄▄█
██          █  ▄▄▄▄   █
██          █  ▀▀▀▀   █
██           ▀▀▀▀▀▀▀▀▀█
██                   ██
██                   ██
██                   ██
▀▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▀
    PAYBUTTON
From increasing assets through
Defi to Payment, You can do it
with one PAYBUTTON App
   
NFT DEFI

Simple & Safe Defi is Possible
through the Website & App
   




B U Y





Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

Cara membeli Bitcoin kat Malaysia
« on: March 05, 2021, 03:20:00 AM »


hair

  • Mythical
  • **
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Activity: 7860
  • points:
    115444
  • Karma: 625
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 3
  • Last Active: October 02, 2022, 04:08:06 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 29
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Third year Anniversary
Re: Cara membeli Bitcoin kat Malaysia
« Reply #1 on: March 06, 2021, 07:38:44 PM »
+1. Saya harap anda dapat memberi sumbangan secara konsisten di forum ini, saya baru mengetahui bahawa trading fee di luno untuk market  taker adalah percuma itu sama dengan Indodax

Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

Re: Cara membeli Bitcoin kat Malaysia
« Reply #1 on: March 06, 2021, 07:38:44 PM »
:)

Millionaire

  • Sr. Member
  • *
  • *
  • Activity: 437
  • points:
    10442
  • Karma: 49
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 1
  • Last Active: September 22, 2022, 04:52:53 AM
    • View Profile

  • Total Badges: 16
    Badges: (View All)
    Third year Anniversary Poll Voter Second year Anniversary
Re: Cara membeli Bitcoin kat Malaysia
« Reply #2 on: March 07, 2021, 11:29:49 AM »
+1. Saya harap anda dapat memberi sumbangan secara konsisten di forum ini,
Ye tu pasti i nak terus update soalan ni
██
████
██████
████████
████▀▀████
████▀  ▀████
████▀ ▀████
████▀ ████ ▀████
████▀ ██████ ▀████
████▀ ███████▄ ▀████
████▀ █████████▄ ▀████
████▀ ███████████▄ ▀████
████▀ █████████████▄ ▀████
████▀ ███████████████▄ ▀████
████▀ ▄████████████████▄ ▀████
████▀ ▄██████████████████▄ ▀████
████▀ ▄████████████████████▄ ▀████
████▀ ████████████████████████ ▀████
████▀                            ▀████
████████████████████████████████████████
██████████████████████████████████████████
   
   
   
▄▄▄██████▄▄▄
▄▄████████████████▄▄
▄█████▀▀        ▀▀█████▄
████▀                ▀████
███▀    ▄▄▄▄▄▄▄▄▄       ▀███
███      █   ▄▄ █▀▄        ███
██▀      █  ███ █  ▀▄      ▀██
███       █   ▀▀ ▀▀▀▀█       ███
███       █  ▄▄▄▄▄▄  █       ███
███       █  ▄▄▄▄▄▄  █       ███
██▄      █  ▄▄▄▄▄▄  █      ▄██
███      █          █      ███
███▄    ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀    ▄███
████▄                ▄████
▀█████▄▄        ▄▄█████▀
▀▀████████████████▀▀
▀▀▀██████▀▀▀
    ENTER BUTTON
────────────────────────────────────────

main project is buying and selling luxury goods
   
▄▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀█
█▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄█▄▄
██                   ██
██           ▄▄▄▄▄▄▄▄▄█
██          █  ▄▄▄▄   █
██          █  ▀▀▀▀   █
██           ▀▀▀▀▀▀▀▀▀█
██                   ██
██                   ██
██                   ██
▀▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▀
    PAYBUTTON
From increasing assets through
Defi to Payment, You can do it
with one PAYBUTTON App
   
NFT DEFI

Simple & Safe Defi is Possible
through the Website & App
   




B U Y





hair

  • Mythical
  • **
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Activity: 7860
  • points:
    115444
  • Karma: 625
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 3
  • Last Active: October 02, 2022, 04:08:06 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 29
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Third year Anniversary
Re: Cara membeli Bitcoin kat Malaysia
« Reply #3 on: March 07, 2021, 07:34:19 PM »
Ye tu pasti i nak terus update soalan ni
Selamat datang kembali. Saya harap forum perbincangan  Malaysia ramai lagi. Saya tak pandai cakap malaysia tetapi saya akan cuba berkontribusi disini

 

ETH & ERC20 Tokens Donations: 0x2143F7146F0AadC0F9d85ea98F23273Da0e002Ab
BNB & BEP20 Tokens Donations: 0xcbDAB774B5659cB905d4db5487F9e2057b96147F
Powered by SMFPacks Social Login Mod