follow us on twitter . like us on facebook . follow us on instagram . subscribe to our youtube channel . announcements on telegram channel . ask urgent question ONLY . Subscribe to our reddit . Altcoins Talks Shop Shop


This is an Ad. Advertised sites are not endorsement by our Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise Here Ads bidding Bidding Open

Author Topic: BITCOIN, PRIMA CRIPTOMONEDĂ DIN ISTORIE  (Read 7647 times)

Offline pacatos

  • Sr. Member
  • *
  • *
  • Activity: 601
  • points:
    581
  • Karma: 7
  • Ipsum Peccator
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 2
  • Last Active: September 30, 2018, 04:32:20 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 15
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Sixth year Anniversary
BITCOIN, PRIMA CRIPTOMONEDĂ DIN ISTORIE
« on: September 05, 2018, 06:37:14 PM »


Bitcoin este prima monedă digitală din lume, un activ digital conceput pentru a funcționa ca mediu de schimb. La baza creării și administrării sale este criptografia. Satoshi Nakamoto, necunoscutul autor al Bitcoin, a aplicat multe dintre ideile grupului de cypherpunks atunci când a lucrat la această propunere. De-a lungul timpului, începând cu anul 2010, Bitcoin a înregistrat o ascensiune rapidă în drumul spre a ajunge o valută importantă. În prezent există o multitudine de comercianți care acceptă plata cu Bitcoin.

Preistorie

Anterior lansării Bitcoin au existat și alte propuneri de bani digitali, printre care merită amintite: eCash, dezvoltat de Dr. David Chaum; HashCash, dezvoltat de Adam Back; b-money, dezvoltat de Wei Dai; Bit Gold, dezvoltat de Nick Szabo.
Despre identitatea lui Satoshi Nakamoto s-a discutat mult timp, fiind suspectați, printre alții, Wei Dai, Nick Szabo sau Hal Finney. Toți însă au negat acest lucru.

Nașterea Bitcoin

Domeniul bitcoin.org a fost înregistrat la data de 18 august 2008. Pe 31 octombrie în același an, Satoshi Nakamoto a postat pe grupul de email al criptografilor documentul intitulat Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Acesta detalia modul de funcționare al unei rețele p2p pentru a genera “un sistem pentru tranzacții electronice fără a apela la încredere”. Pe 3 ianuarie 2009 a luat naștere rețeaua Bitcoin, după ce Nakamoto a minat blocul geneză al rețelei. În acest bloc a fost inclus mesajul The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks (n.r. (ziarul) Times, 3 ianuarie 2009, Cancelarul este aproape de a salva băncile pentru a doua oară).
Textul se referă la un titlu din ediția din 3 ianuarie 2009 a ziarului The Times. Mesajul a fost interpretat ca un marcaj temporal al genezei Bitcoin, dar și ca un comentariu batjocoritor la adresa instabilității financiare cauzate de sistemul de rezervă fracționată.
La data de 9 ianuarie 2009 a fost lansat și primul client de Bitcoin, care era un soft open source.
Unul dintre primii fani ai Bitcoin a fost Hal Finney, care a și primit prima tranzacție cu Bitcoin din istorie: 10 BTC, trimiși de însuși Satoshi Nakamoto, la data de 12 ianuarie 2009 (la acea vreme însă, Bitcoin nu avea nicio valoare financiară). Printre alți adepți timpurii se numără Wei Dai, Nick Szabo sau Gavin Andresen.
Se estimează că în perioada timpurie Satoshi a minat aproape 1 mil. BTC. Înainte de a dispărea din peisaj, Nakamoto l-a numit pe dezvoltatorul Gavin Andresen drept successor al său la cârma proiectului. Acesta a devenit lead developer în cadrul Fundației Bitcoin, care este un fel de reprezentanță oficială a comunității anarhice a bitcoinerilor.
Valorile primelor tranzacții erau negociate direct de către utilizatorii forumului BitcoinTalk.org. Prima tranzacție din istorie în care au fost utilizate monede Bitcoin în locul banilor reali a fost achiziția a două pizza de la firma Papa John, pentru care s-au plătit 10.000 BTC, pe 22 mai 2010.
Singura vulnerabilitate din istoria Bitcoin a fost găsită la data de 6 august 2010. Deoarece atunci tranzacțiile nu erau verificate riguros, hackerii ar fi putut crea un număr infinit de monede. Bug-ul a fost exploatat la data de 15 august, când 184 mil. BTC au fost generați și trimiși către două adrese. În câteva ore, tranzacțiile au fost depistate și șterse, bug-ul a fost fixat, iar rețeaua a trecut la o versiune îmbunătățită prin intermediul unei bifurcări.

Evenimente notabile

2009
În luna octombrie, exchange-ul New Liberty Standard stabilește o paritate de 1309,03 BTC pentru 1$.

2010
În luna noiembrie, market cap-ul Bitcoin era cotat la 1 mil. USD.

2011
Pe baza codului open source al Bitcoin au început să apară și alte monede digitale.

În iunie 2011, Wikileaks și alte organizații au început să accepte donații în Bitcoin.

2012
În ianuarie apare prima mențiune despre Bitcoin la TV, în cadrul show-ului The Good Wife.
La data de 3 iunie are loc cel mai mare număr de tranzacții dintr-un bloc: 1322 de tranzacții au fost înglobate în blocul 181.919. Acesta devine cel mai mare din istorie.
Bitcoin Savings and Trust, organizație suspectată că ar fi fost o schemă Ponzi, a închis porțile în luna august. Investitorii au pierdut 5,6 mil. USD.

2013
La data de 15 mai, autoritățile din S.U.A. au sechestrat conturile exchange-ului Mt. Gox după ce au descoperit că acesta nu avea toate actele în ordine.
La data de 23 iunie, Departamentul Anti-Drog american a sechestrat 11,02 BTC. Este primul sechestru pe BTC aplicat de o agenție guvernamentală.
În luna august, o instanță de judecată a susținut că “este evident că Bitcoin poate fi utilizat ca bani” și că “poate fi utilizat pentru achiziția de bunuri sau servicii”. O altă instanță a decis că Bitcoin este “o formă de bani”. În Germania, Ministerul Finanțelor a declarat Bitcoin drept instrument financiar supus impozitării și legislației în vigoare.
În luna octombrie, FBI a sechestrat 26.000 BTC de la piața neagră Silk Road, în timpul arestării proprietarului, Ross William Ulbricht. Acesta este condamnat la închisoare pe viață.
În Vancouver, companiile Robocoin și Bitcoiniacs au lansat primul ATM de Bitcoin din lume, la data de 29 octombrie. Clienții puteau cumpăra Bitcoin în centrul orașului, într-o cafenea.

2014
La începutul lunii februarie, Mt. Gox – cel mai mare exchange crypto la avea vreme – suspendă retragerile datorită unor probleme tehnice. La finalul lunii compania își declară falimentul după ce s-a constatat furtul a 850.000 BTC (conform altor surse ar fi fost vorba de 744.000 BTC). Procesul nu s-a încheiat nici în ziua de astăzi.
În luna iunie, hashrate-ul Bitcoin era evaluat la 100 petahash / secundă.
Din luna iulie, companiile NewEgg și Dell au început să accepte plățile cu Bitcoin. Din decembrie li s-a alăturat și Microsoft.
Tot în anul 2014 a fost lansat și documentarul The Rise and Rise of Bitcoin, care a cuprins interviuri cu utilizatori, cu nume sonore din domeniu, dar și cu un traficant de droguri.

2015
În luna august se estima că 160.000 de comercianți acceptau plățile cu Bitcoin.
Banca Barclays din Marea Britanie anunță că va deveni prima din lume care va accepta Bitcoin, intențiile fiind de a facilita donațiile caritabile.

2016
În luna ianuarie, rețeaua avea un hashrate de 1 exahash / secundă, de 10 ori mai mult față de iunie 2015.
În luna martie, autoritățile din Japonia au admis că valutele virtuale “funcționează similar banilor reali”.
În aprilie, Steam a început să accepte plățile cu Bitcoin pentru jocuri video.
În august, exchange-ul Bitfinex a căzut pradă hackerilor. Pagubele s-au ridicat la 120.000 BTC (aproximativ 60 mil. USD).

2017
Numărul comercianților care acceptă Bitcoin continuă să crească. În luna ianuarie, un studiu arată că în Japonia numărul magazinelor online care acceptă plățile cu Bitcoin a crescut de 4,6 ori în ultimul an.
La data de 2 martie, pentru prima dată în istorie, prețul Bitcoin depășește prețul unei uncii de aur.
Bitcoin începe să fie privit mai prietenos de către autorități. Japonia emite o lege prin care moneda digitală este acceptată ca metodă legală de plată. Rusia anunță că va legaliza utilizarea criptovalutelor. Cea mai mare bancă din Norvegia – Skandiabanken – integrează conturile de Bitcoin.
La 1 august, Bitcoin trece printr-o bifurcare în urma căreia rămân lanțul original (BTC), cu blocuri de 1MB, și lanțul Bitcoin Cash (BCH), cu blocuri de 8 MB. Tot în august, se implementează upgrade-ul SegWit, după doi ani de dezbateri.
În luna noiembrie, prețul Bitcoin trece de 10.000$.
În luna decembrie,bursele CME și CBOE lansează contractele cu Bitcoin futures. În aceeași lună, prețul monedei digitale trece de 20.000$, cel mai mare din istorie.

2018
La data de 22 ianuarie, traderii din Coreea de Sud sunt obligați prin lege să își dezvăluie identitățile. Tranzacțiile anonime devin interzise.
În luna iunie, New York Stock Exchange anunță că va lansa tranzacțiile cu Bitcoin.

Istoricul prețului

Până în 2013, aproape toate piețele de Bitcoin erau din S.U.A.
Pe măsură ce market cap-ul Bitcoin se apropia de 1 ml.d USD, tot mai multe voci au început să susțină că prețul monedei este într-o bulă. În prezent, market cap-ul Bitcoin depășește 116 mld. USD.
În aprilie 2013, prețul Bitcoin a scăzut de la 266$ la 50$, apoi s-a apreciat până la 100$.
În iunie 2013, prețul era de doar 70$.
A urmat o perioadă de recuperare, Bitcoin atingând cotația de 140$ la data de 1 octombrie 2013.
Pe 3 octombrie, în același an, Silk Road era închis, motiv pentru o prăbușire a prețului până la 110$. Peste câteva săptămâni însă a crescut la 200$.
Între 3 și 18 noiembrie 2013 s-a înregistrat o ascensiune extraordinară, de la 200$ la 900$. Pe 28 noiembrie, Mt. Gox lista Moneda Internetului la 1000$.
În aprilie 2014, prețul a scăzut la 400$. Deprecierea a fost continuată însă de un marș al taurilor la jumătatea anului.
La începutul anului 2015 prețul a scăzut însă din nou la 200$.
Cea mai mare cotație din istorie a fost atinsă în decembrie 2017, când Bitcoin a fost evaluat la  20.078$.

Bifurcări

O bifurcare a unui blockchain reprezintă o scindare a acestuia în două părți sau o schimbare a regulilor protocolului. Pe lângă acestea, există și bifurcări accidentale ale rețelei Bitcoin, datorită procesului de minerit. Acestea au loc atunci când doi mineri găsesc un bloc în același timp. Ca rezultat, rețeaua se bifurcă pentru un scurt timp. Bifurcarea este rezolvată însă prin software, care alege automat lanțul cel mai lung și declară blocurile extra ca fiind orfane (acestea sunt abandonate de lanțul mai lung).
Un eveniment notabil a avut loc la data de 12 martie 2013, când un miner care rula clientul Bitcoin cu versiunea 0.8.0 a creat un bloc de dimensiuni mari, care a fost considerat invalid de versiunea 0.7, datorită unei incompatibilități între versiuni. De aici a luat naștere o bifurcare a lanțului, deoarece PC-urile pe care era instalată versiunea 0.8.0 au considerat că blocul este valid și au continuat să adauge blocuri noi acestui lanț divergent; în același timp, PC-urile care rulau încă soft-ul vechi au respins acest bloc și au continuat să-și mărească “propriul” lanț, care nu conținea blocul problemă. De aici au luat naștere două registre diferite de tranzacții, fapt ce a permis ca fondurile să fie cheltuite diferit pe fiecare lanț. Ca răspuns, Mt. Gox a suspendat temporar depozitele de Bitcoin. Prețul monedei a scăzut la Mt. Gox cu 23%, până la 37$, însă a reușit ulterior să revină aproape de valoarea anterioară (48$).
Minerii au rezolvat situația prin downgrade la versiunea 0.7. În cea mai mare parte, fondurile utilizatorilor nu au fost afectate, acestea redevenind disponibile după restaurarea consensului în cadrul rețelei. Totul a revenit la normal la câteva ore în urma scurtei divizări.

Probleme de reglementare

La data de 18 martie 2013, FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network – o ramură a Trezoreriei S.U.A.), a decis ca exchange-urile unde Bitcoin era tranzacționat cu bani reali să fie obligate să dezvăluie tranzacțiile mari și pe cele suspecte, să se supună legislației de prevenire a spălării banilor și să colecteze toate datele personale ale clienților.
În raportul din octombrie 2012 intitulat Virtual currency schemes (n.r. Schemele valutei virtuale), Banca Centrală Europeană a admis că ascensiunea acestor valute va continua, și, dată fiind instabilitatea prețurilor, lipsa reglementărilor și riscul de folosire ilegală determinat de utilizatorii anonimi, BCE a transmis că vor fi necesare evaluări periodice ale fenomenului pentru limitarea riscurilor pe care le implică.
În 2013, Trezoreria S.U.A. a extins reglementările de prevenire a spălării banilor și asupra procesatorilor de tranzacții Bitcoin.
În 2014, agenția americană SEC (Securities and Exchange Commission) l-a amendat pe Erik Voorhees (n.r. un adept timpuriu al Bitcoin; co-proprietar al site-ului Satoshi Dice și CEO al exchange-ului ShapeShift) pentru încălcarea legislației referitoare la titlurile de valoare prin faptul că a oferit profituri neînregistrate la două site-uri care lucrau cu Bitcoin, primind în schimb BTC.

Jafuri celebre

Un studiu din aprilie 2013 al publicației Wired arăta că 45% din exchange-urile de Bitcoin ajung să se închidă. Într-adevăr, de-a lungul istoriei, nu puține au fost cazurile în care casele de schimb valutar au fost prădate sau au fugit cu banii clienților.
La data de 19 iunie 2011, o vulnerabilitate a exchange-ului Mt. Gox a dus la prăbușirea prețului Bitcoin până la valoarea de 1 cent, după ce un hacker s-a infiltrat în sistemul casei de schimb pentru a-și trimite cantități mari de Bitcoin.
În iulie 2011, Bitomat (al treilea exchange ca mărime din lume în acea perioadă) a anunțat că a pierdut accesul la portofelul în care se aflau 17.000 BTC (aproximativ 220.000$). Ca urmare, serviciul a fost pus la vânzare, cu scopul ca banii încasați să fie folosiți pentru despăgubirea clienților afectați.
La data de 26 octombrie 2013, o platformă de trading din Hong Kong deținută de Global Bond Limited a dispărut cu 5 mil. USD, banii a 500 de investitori.
Mt. Gox, exchange care în 2013 opera 70% din tranzacțiile cu Bitcoin din întreaga lume, și-a declarat falimentul în februarie 2014, după ce i-au dispărut din conturi BTC în valoare de 390 mil. USD. CEO-ul Mark Karpeles a fost arestat și condamnat pentru delapidare.
Exchange-ul american Cryptsy a intrat în faliment în ianuarie 2016, în urma unui hack; instanța a decis ulterior că vinovat a fost CEO-ul, care ar fi furat 3,3 mil. USD.
În august 2016, casa de schimb din Hong Kong Bitfinex a fost prădată de hackeri; pagubele s-au ridicat la 72 mil. USD.
În decembrie 2017, hackerii au furat de la NiceHash 4700 BTC, care valorau 80 mil. USD.

SURSA: https://ibitcoin.ro/geneza-bitcoin-vi-bitcoin-prima-criptomoneda-din-istorie/
PUBLICAT: 25/07/2018
AUTOR: ?
▄▄▄████████▄▄▄
▄▄██████████████████▄▄
▄████████████████████████▄
▄████████████████▄▄██▄▄██████▄
██████████████████▀████▀████████
████████████████▄█▀██████▀████████
███████████████▀▀█▄██████▄█████████
██████████████▄█████▄████▄██████████
████████████████████▀▀██▀▀███████████
██████████████████████████████████████
███████████████████████████████████
█████████████████████████████████████
████████████████████████████████████
███████████████████████████████████
███████████████████████████████
█████████████████████████████
▀█████████████████████████
▀█████████████████████▀
▀▀████████████████▀▀
▀▀▀████████▀▀▀
Smarter
Than Crypto
||ANN
BOUNTY
Medium
Reddit
Facebook
Twitter
Telegram
WEB

Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

BITCOIN, PRIMA CRIPTOMONEDĂ DIN ISTORIE
« on: September 05, 2018, 06:37:14 PM »

For Monthly biddings Check Here


Offline HBKMusiK

  • Sr. Member
  • *
  • Activity: 345
  • points:
    3034
  • Karma: 5
  • 🔥Romanian Moderator/Translator🔥
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 4
  • Last Active: July 26, 2023, 12:07:57 AM
    • View Profile

  • Total Badges: 20
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Sixth year Anniversary
Re: BITCOIN, PRIMA CRIPTOMONEDĂ DIN ISTORIE
« Reply #1 on: October 15, 2018, 11:28:52 PM »
Frumos articol, de urmarit sa vedem cum o sa arate viitorul pietei de crypto.

 

ETH & ERC20 Tokens Donations: 0x2143F7146F0AadC0F9d85ea98F23273Da0e002Ab
BNB & BEP20 Tokens Donations: 0xcbDAB774B5659cB905d4db5487F9e2057b96147F
BTC Donations: bc1qjf99wr3dz9jn9fr43q28x0r50zeyxewcq8swng
BTC Tips for Moderators: 1Pz1S3d4Aiq7QE4m3MmuoUPEvKaAYbZRoG
Powered by SMFPacks Social Login Mod