follow us on twitter . like us on facebook . follow us on instagram . subscribe to our youtube channel . announcements on telegram channel . ask urgent question ONLY . Subscribe to our reddit . Altcoins Talks Shop Shop


This is an Ad. Advertised sites are not endorsement by our Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise Here Ads bidding Bidding Open

Author Topic: Madencilik Havuzları: Ödeme (Ödüllendirme) Sistemleri  (Read 4150 times)

Offline seje

  • Legendary
  • *
  • Activity: 1381
  • points:
    19980
  • Karma: 108
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 0
  • Last Active: November 10, 2022, 07:04:41 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 22
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Fifth year Anniversary
Madencilik Havuzları: Ödeme (Ödüllendirme) Sistemleri
« on: July 02, 2019, 12:22:14 PM »
Madencilik Havuzları: Ödeme (Ödüllendirme) Sistemleri

Merhaba arkadaşlar. Ödeme sistemleri biraz teknik bir konu olsa da , herkesin anlayabileceği kadar temel bir seviyede bu sistemlerden bahsetmeye çalışacağım. Hangi havuzda daha kârlı kazı yapabileceğinizi belirlemek için gereken parametrelerden biridir ödeme sistemleri. Hesaplamalarda kolaylık olması bakımından havuzların yaptığı kesintiler (fee) bazı konularda göz ardı edilmiştir.

Rehber İçeriği   
1- PROPORTIONAL (ORANTISAL) SYSTEM:
2- PAY PER SHARE (PAY BAŞI ÖDEME):
3- SLUSH'S METHOD:
4- GEOMETRİC METHOD:
5- PPLNS (PAY PER LAST N SHARES):
6- PPLNSG(PAY PER LAST N SHARES GROUPS):
7- MAXIMUM PAY PER SHARE(MPSS):
8- SHARED MPSS (SMPPS):
9- EQUALIZED SMPPS(ESMPPS):
10- PROPORTIONAL PPS:
11- RECENT SMPPS (RSMPPS):
12- CAPPED PPS with RECENT BACKPAY:
13- DOUBLE GEOMETRIC METHOD:
14- PAY ON TARGET (POT):
1- PROPORTIONAL (ORANTISAL) SYSTEM:
En basit ödeme yöntemidir. Bu sistemde ödemeler evrelere bölünmüştür. 1 evre havuzun blok bulduğu zaman ile bir sonraki blok arasındaki geçen süredir. Her evrenin sonunda havuz bloktan gelen ödülü alır, kesintisini yapar ve kalanı her bir madencinin havuza evre süresince katmış olduğu hash gücü ile doğru orantılı olarak dağıtır. Örnek;

B= Ödül  f= fee (kesinti) N: Toplam pay n: her bir madencinin payı
Bloktan madenciye gelecek kazanç : (1-f).B.n/N  olacaktır.
Fakat bu sistemde; ne zaman hangi havuzada kazı yapacağını, hash gücünü nereye yönlendireceğini stratejik olarak hesaplayabilen bir madenci hakettiğinden daha fazla kazanacaktır. O havuzda sürekli madencilik yapan biri sonradan gelip de kısa bir süre madencilik yapan kişiden dolayı daha az kazanacaktır. Madencilerin havuzlardaki bu açıkları değerlendirerek havuzdan havuza geçiş yapmalarına pool hopping (havuzlar arası sıçrama) denir.

Bu sistemde kısa evrelerde kazanç yüksek, uzun evrelerde kazanç düşüktür. Hiç kimse geleceği bilemez ama havuzun o evredeki kayıtlı pay (share) sayısı bir sonraki evrenin uzunluğu konusunda bize fikir verebilir.

2- PAY PER SHARE (PAY BAŞI ÖDEME):
Bu sistemde işletmeci orantısal sisteme göre daha aktif rol oynar. Sisteme bir madenci dahil olduğun da havuzdaki payına göre ödemesi hemen yapılır. Bu ödemenin değeri o an ki pay başına beklenen değerdir. Bu sistemde blok bulunup bulunmamasının ya da ne kadar blok bulunduğunun önemi yoktur. Havuza katılan her hissedar önceden belirlenmiş(beklenen değere göre) bir değeri peşinen alır. Bu sistemde;

Pay başına ödemede değişkenlik neredeyse sıfırdır. (bazı değişiklikler olsada bunlar önemsiz kabul edilir)
Ödeme almak için blok bulunmasına gerek yoktur.
Alınacak tam ödemeyi belirlemek kolaydır.
Ödemeler hemen yapıldığından sizi dolandırıcılardan korur.
Havuzlar arası sıçramadan dolayı madenciler bir kayıp yaşamaz.
Fakat bu sistem havuz sahibi için çok risklidir. Madencilere sıfır değişkenli bir sistem sunduğu için olabilecek/oluşabilecek tüm değişkenleri kendisi karşılamak zorunda kalacaktır. Kısa evrede pay başına ortalama ödemeler az olacaktır fakat uzun evrede (unlucky block) ya da öksüz blokta (orphaned block) bu sistem işletmeciyi önemli ölçüde zararlara sokabilir. Havuz bu değişiklikleri karşılayabilmek için kesinti miktarlarını arttırabilir. Buda madencilerin kârlarını düşürür. Eğer havuz bu konuda dengeyi sağlayamazsa iflas edecektir.

3- SLUSH’S METHOD:
Orantısal ödeme yöntemi üzerine inşa edilmiştir. Her bir hissedâr evre başlangıcından sonuna kadar havuzda geçiridiği süre esas alınarak puanlandırılır. Aldıkları puana göre ödeme yapılır. Fakat bu sistemde puanlandırma, evre başladıktan bir süre sonra istikrarlı şekilde hesaplanabilmektedir. Buda başlangıçta çalışanların daha fazla kar elde etmesine sebep olur. Orantısal yöntemdeki kadar açığı olmasa da, havuzlar arası sıçramayı tam olarak önleyemez. Bir diğer eksiği de, puan hesaplamalarında o anki zorluk dikkate alınmamaktadır.

4- GEOMETRİC METHOD:
Bu sistemde havuz iki çeşit kesinti yapar.

Sabit kesinti       : Her bloktan alınan değişmez miktar.
Değişken Kesinti : Her evre başında havuz tarafından otomatik olarak belirlenen puandır.(Beklenen blok değerine göre)
Evre ne kadar kısa ise o kadar yüksek değişken kesinti uygular. Bu kesinti oranı baştan belli olduğundan havuza önce ya da sonra giren arasında adaletsizlik olmaz.

5- PPLNS (PAY PER LAST N SHARES):
Bu sistemde “N” havuza bağlı olan sabit veya değişken bir sayıdır. Blok bulunduğunda kayıtlı en son paydan itibaren “N” sayısı/süresi kadar geriye doğru gidilerek ödeme yapılır. Bu “N” dışında kalan paylara ödeme yapılmaz. Ancak “N” sayısı bir önceki bloktaki paylara kadar da gidebilir. Buda iki defa ödeme yapmasına sebep olur. Bu sistemde blok bulma sürecinin sonunada yetişseniz payınıza düşeni alırsınız ama uzun bir evrede başlangıçta girip çıkanların pay alamama riski vardır. Uzun dönemli sürekli kazılarda iyi kar verir.

6- PPLNSG(PAY PER LAST N SHARES GROUPS):
Üsttekinden tek farkı hissedarların payları gruplandırılarak ödenir.

7- MAXIMUM PAY PER SHARE(MPSS):
Hem PPS sitemini hem de orantısal sistemi aynı anda kullanır. Ödeme vakti geldiğinde hangi değer(PPS yada orantısal) düşükse o değerden ödeme yapar. Havuz bu sistemde para kaybetmez. Fakat bu siteminde birkaç hatası vardır:

İki etkenden en düşük olanı ödediği için madencilerin kazancı azdır.
PPS yönteminde alınacak ödül havuzun şansına bağlı değildir. Orantısal yöntemde havuz şanslı ise ödül yüksek, havuz şanssız ise ödül düşük olacaktır. MPPS’de ise havuz şanslı bile olsa ödül değişmeyecek ama havuz şanssız olursa ödülü azalacaktır.
Havuzlar arası sıçramayı tam olarak önleyemez. Evre başlarında yüksek bir orantısal pay elde eden biri havuzadan erken kaçabilir.
8- SHARED MPSS (SMPPS):
Havuza katılan her payın alacağı ödül PPS sisteminde ki gibi bellidir. Fakat PPS den farklı olarak buradaki havuz, bloktan gelir elde etmeden ödeme yapmaz. Eğer havuz bloktan elde ettiği gelir ile tüm PPS leri karşılayabiliyorsa bunları öder. Eğer karşılayamıyorsa elinde ki miktarı orantısal yöntemle dağıtır. Aradaki fark madencilerin hanesine alacak olarak yazılır ve bir sonraki bloktan elde edilecek gelir ile ödenmeye çalışılır. Havuzun aldığı toplam ödül miktarı ile madencilere ödenen toplam PPS bir arabellekte tutulur. Buda havuzun bir sonraki bloktan elde edeceği gelirin dağıtıma yetip yetmeyeceği konusunda madencilere fikir verebilir. Buda havuzlar arası sıçramayı tam olarak önleyemez.

9- EQUALIZED SMPPS(ESMPPS):
Bu sistemde madencilerin alacaklarının ödenmesinde farklılık vardır. Havuz ödemeleri adil dağıtmak için bu sistemi kullanır. Eğer bir madenci PPS ödemesinin %95 ini aldıysa diğer madencilerde %95 ini alıncaya kadar ödeme alamaz. Kalan %5 alacak ise her bir evrede belirlenen oranlarda tamamlanıncaya kadar ödenir.

10- PROPORTIONAL PPS:
Bu sistemde havuz elinden geldiğince PPS leri öder fakat bu PPS leri karşılayamadığı takdirde bunu madencilerin hanesine alacak olarak yazmaz.

11- RECENT SMPPS (RSMPPS):
SMPPS’den tek farkı; madencilerin alacaklarını(PPS’den kalan) en son giren ilk çıkar mantığı ile en son paydan itibaren geriye doğru ödeme yapar.

12- CAPPED PPS with RECENT BACKPAY:
Bu sistem madencilere azami PPS ödeme yapacak şekilde ayarlanmıştır. Bu sistemde havuz madencilere borçlanmaz ve tüm PPS ler ödenir. Eğer para artarsa bir sonraki blok ödülüne eklenir. En son paydan başlayarak geriye doğru tüm ödemeleri yapar.

13- DOUBLE GEOMETRIC METHOD:
PPLNS ve geometric yöntemin yararlı tarafları alınarak oluşturulmuştur. Bu sistemde işletmecinin kısa ve uzun evrelerde oluşabilecek riskleri/değişkenleri absorbe etme olanağı vardır. Bu sistemde havuz kısa evrede elde ettiği gelirden belli bir oranda ayırarak bu miktarı uzun evredeki zararlarını kapatmak/ödemelerini kolaylaştırmak için kullanır. Bu sistemde ödül alma zamanı ve değişkenler/sapmalar, havuzun geçmişinden ve zorluk değişikliklerinden bağımsızdır. Buda havuzlar arası sıçramayı önemli ölçüde önler.

14- PAY ON TARGET (POT):
Yüksek değişkenli bir ödeme sistemidir. Yüksek zorluklarda ki paylarda daha fazla ödeme yapar. Bloğu bulana büyük ödülü veren bir tür şans oyunu gibidir. Havuz tarafından madencilere sunulan zorluk yerine, havuza geri gönderilen zorluğu esas alan yüksek sapmalı bir çeşit PPS dir.

Bu ödeme şekillerinden hangisinin sizin için yararlı olabileceğini anlamanıza yardımcı olacak bir link .
Bu linkteki grafik, kazı yaptığınız süreye bağlı olarak size hangi yöntemin ne kadar kazandıracağı hususunda yardımcı olacaktır.

Elimden geldiğince sizlere ödeme yöntemlerini anlatmaya çalıştım. Umarım yararlı olmuştur. Anlatmadığım ya da yanlış anlattığım bir ödeme yöntemi varsa lütfen düzeltmeme yardımcı olun.

Not: Bu konu Bitcointalk Türkçe forumundan “olcaytu2005” kullanıcısı tarafından, MADENCİLİK HAVUZLARI : ÖDEME(ÖDÜLLENDİRME) SİSTEMLERİ sayfasında yayınlanmıştır.

https://www.coinkolik.com/madencilik-havuzlari-odeme-odullendirme-sistemleri/

Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

Madencilik Havuzları: Ödeme (Ödüllendirme) Sistemleri
« on: July 02, 2019, 12:22:14 PM »

For Monthly biddings Check Here


Offline seje

  • Legendary
  • *
  • Activity: 1381
  • points:
    19980
  • Karma: 108
  • Trade Count: (0)
  • Referrals: 0
  • Last Active: November 10, 2022, 07:04:41 PM
    • View Profile

  • Total Badges: 22
    Badges: (View All)
    10 Posts First Post Fifth year Anniversary
Re: Madencilik Havuzları: Ödeme (Ödüllendirme) Sistemleri
« Reply #1 on: August 03, 2020, 12:22:07 PM »
Giriş
Madencilik, Proof of Work blockchainlerin güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Katılımcılar, belirli özelliklere sahip hash'lerin hesaplanmasıyla kripto para ağlarını merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan güvence altına alabilir.

Bitcoin 2009 yılında kullanıma açıldığında, standart bir PC'ye sahip herkes bir sonraki bloğu oluşturacak geçerli bir hash tahmin etmek için diğer madenciler ile rekabet edebiliyordu. Bunun sebebi madencilik zorluğunun düşük olmasıydı. Ağın hash oranı pek yüksek değildi. Dolayısıyla, blockchaine yeni bloklar eklemek için özel bir donanıma ihtiyaç duyulmuyordu.

Fakat mantıken saniye başına en fazla hash'i hesaplayabilen bilgisayarlar daha fazla blok buluyordu. Ve bunun sonucunda ekosistemde büyük bir değişim yaşandı. Madenciler, rekabet avantajı elde etmek için mücadele ederken bir nevi silahlanma yarışına girdi.

Bitcoin madencileri farklı donanım türlerini (CPU'lar, GPU'lar, FPGA'ler) denedikten sonra, ASIC'lerde (Uygulamaya Özel Entegre Devreler) karar kıldı. ASIC'ler, Binance Academy'ye göz atmak veya kedi resimleri tweetlemek için kullanamayacağınız özel madencilik ekipmanlarıdır.

İsminden de anlaşılacağı gibi ASIC'ler tek bir görevi yerine getirmek için yaratılmıştır: hash hesaplamak. Fakat bu amaca özel tasarlandıkları için görevlerini son derece başarılı bir şekilde yerine getirirler. Başarıları o kadar yüksektir ki, artık Bitcoin madenciliği için nadiren diğer donanım türleri kullanılır.



Madencilik havuzu nedir?
İyi donanım sizi yalnızca bir yere kadar kadar götürebilir. Birkaç yüksek güçte ASIC çalıştırıyor olabilirsiniz ama yine de Bitcoin madencilik okyanusunda sadece bir damla olursunuz. Gerçekten bir blok kazabilme şansınız, donanımınıza ve onu çalıştırmak için gerekli elektriğe yüksek miktarlarda harcama yapmış olmanıza rağmen oldukça zayıftır.

Bir blok ödülü ödemesini ne zaman alacağınızın hatta böyle bir ödeme alıp alamayacağınızın garantisi yoktur. Sabit bir gelir istiyorsanız, bir maden havuzunda şansınız çok daha yüksek olacaktır.

Sizin ve diğer dokuz katılımcının, ağın toplam hash gücünün %0,1'ine sahip olduğunu varsayalım. Bu da ortalama olarak, her bin blokta bir blok bulmayı bekleyebileceğiniz anlamına gelir. Günde kazılan tahmini blok sayısı 144 olursa, muhtemelen haftada bir blok bulursunuz. Nakit akışınıza, donanım ve elektriğe yatırımınıza bağlı olarak, bu “solo madencilik” yaklaşımı uygulanabilir bir strateji olabilir.

Fakat bu gelir kar elde etmek için yeterli olmazsa ne olur? Bahsettiğimiz diğer dokuz katılımcıyla güçlerinizi birleştirebilirsiniz. Hepiniz hash gücünüzü birleştirirseniz, ağın hash oranının %1'ine sahip olursunuz. Böylece, ortalama her yüz blokta bir blok bulabilirsiniz bu da günde bir ya da iki blok anlamına gelir. Daha sonra ödülü bölebilir ve katılımcı olan tüm madenciler arasında paylaşabilirsiniz.

Özetle, bir maden havuzunu tanımladık. Bugünlerde madencilik havuzları, üyelere daha istikrarlı bir gelir akışı garanti ettiği için yaygın olarak kullanılıyor.



Madencilik havuzları nasıl çalışır?
Genellikle bir madencilik havuzunda madencileri organize etmekten sorumlu bir koordinatör bulunur. Bu koordinatör, madencilerin aynı blokları oluşturmaya çalışarak hash gücünü boşa harcamaması için farklı nonce değerleri kullanmalarını sağlar. Ödülleri bölme ve katılımcılara ödeme sorumluluğu da koordinatörlere aittir. Her madencinin ne kadar iş yaptığını hesaplamak ve buna göre ne kadar ödül alacağını belirlemek için kullanılan birkaç farklı yöntem vardır.



Pay Başına Ödeme (PPS) madencilik havuzları
Daha yaygın şekilde kullanılan ödeme planlarından biri Pay Başına Ödeme'dir (PPS). Bu sistemde, gönderdiğiniz her “pay” için sabit bir miktar ödeme alırsınız.

Pay, her bir madencinin ne kadar çalıştığını takip etmek için kullanılan bir hash'tir. Her pay için düşük tutarda bir ödeme yapılır, ancak bu tutar zamanla birikir. Bir payın ağ içinde geçerli bir hash olmadığı unutulmamalıdır. Hash yalnızca, madencilik havuzunun belirlediği koşulları yerine getirir.

PPS'te havuzunuzun bir blok çözüp çözmediğinden bağımsız olarak ödüllendirilirsiniz. Havuz operatörü riski üstlenir, bu nedenle genellikle kullanıcılardan ön ödeme şeklinde ya da daha sonra, elde edilen blok ödülü üzerinden büyük bir komisyon alır.



Son N Pay Başına Ödeme (PPLNS) madencilik havuzları
Bir başka popüler şema da Son N Pay Başına Ödeme'dir (PPLNS). PPS'ten farklı olarak PPLNS, havuzun bir bloğu başarılı bir şekilde kazması durumunda madencileri ödüllendirir. Havuz bir blok bulduğunda, gönderilen son N pay miktarını kontrol eder (N havuza bağlı olarak değişiklik gösterir). Ödemenizi belirlemek için, gönderdiğiniz payların sayısını N'e böler ve çıkan sonucu blok ödülü ile çarpar (bu tutardan operatörün payı da kesilir).

Bir örnek üzerinden incelersek, mevcut blok ödülü 12,5 BTC ise (işlem ücreti alınmadığını varsayalım) ve operatör ücreti %20 ise, madencilere kalan ödül 10 BTC olur. N, 1.000.000 olsa ve 50.000 pay vermiş olsanız, ödülün %5'ini (yani 0,5 BTC) alırsınız.

Bu iki şemanın birkaç varyasyonunu bulabilirsiniz, ancak bunlar karşınıza en sık çıkacak şemalardır. Burada Bitcoin'den bahsediyor olsak da, popüler birçok PoW kripto paranın da madencilik havuzları bulunur. Örnek olarak Zcash, Monero, Grin ve Ravencoin verilebilir.



Kripto para dünyasına girmek mi istiyorsunuz? Binance üzerinden Bitcoin alabilirsiniz!



Madencilik havuzları merkeziyetsizlik için bir tehdit oluşturuyor mu?
Bu makaleyi okurken kafanızda alarm zilleri çalıyor olabilir. Bitcoin'in bu kadar güçlü olmasının nedeni, blockchainin tek bir varlığın kontrolü altında olmaması değil midir? Birisi hash gücünün çoğunluğunu ele geçirirse ne olur?

Bunlar son derece geçerli sorulardır. Tek bir varlık ağın hash gücünün %51'ini ele geçirebilirse bir %51 saldırısı başlatabilir. Böylece işlemleri sansürleyebilir ve eski işlemleri tersine çevirebilir. Böyle bir saldırı, bir kripto para ekosistemi üzerinde büyük bir hasar yaratabilir.

Madencilik havuzları %51 saldırı riskini artırır mı? Cevap: belki, ama çok da muhtemel değil.



havuz başına 24 saatlik hash oranı dağılımı

16 Nisan 2020'de 24 saatlik hash oranının havuz başına dağılımı. Kaynak: coindance.com



Teorik olarak, ilk dört havuz ağı ele geçirmek için birleşebilir. Yine de bu pek mantıklı değildir. Bir saldırı yapmayı başarsalar bile, girişimleri nedeniyle sistem zayıflayacağından Bitcoin'in fiyatı muhtemelen düşecektir. Sonuç olarak, ele geçirdikleri tüm coinlerin değeri de azalacaktır.

Dahası, havuzların madencilik ekipmanına sahip olma zorunluluğu yoktur. Birimler makinelerini koordinatörün sunucusuna yönlendirir fakat diğer havuzlara geçme konusunda özgürdür. Ekosistemi merkeziyetsiz tutmak hem katılımcıların hem de havuz operatörlerinin yararınadır. Sonuçta, ancak madencilik karlı olmayı sürdürürse para kazanabilirler.

Bugüne kadar havuzlarının büyüyerek endişe verici olarak görülebilecek boyutlara ulaştığı az sayıda örnek yaşanmıştır. Fakat genellikle, havuz (ve madencileri) hash oranını azaltmaya yönelik adımlar atar.


https://academy.binance.com/tr/blockchain/mining-pools-explained

 

ETH & ERC20 Tokens Donations: 0x2143F7146F0AadC0F9d85ea98F23273Da0e002Ab
BNB & BEP20 Tokens Donations: 0xcbDAB774B5659cB905d4db5487F9e2057b96147F
BTC Donations: bc1qjf99wr3dz9jn9fr43q28x0r50zeyxewcq8swng
BTC Tips for Moderators: 1Pz1S3d4Aiq7QE4m3MmuoUPEvKaAYbZRoG
Powered by SMFPacks Social Login Mod