follow us on twitter . like us on facebook . follow us on instagram . subscribe to our youtube channel . announcements on telegram channel . ask urgent question ONLY . Subscribe to our reddit


Author Topic: Satoshi Nakamoto, geniul din spatele Bitcoin  (Read 1128 times)

pacatos

 • Sr. Member
 • *
 • *
 • Activity: 601
 • points:
  581
 • Karma: 7
 • Ipsum Peccator
 • Trade Count: (0)
 • Referrals: 2
 • Last Active: September 30, 2018, 04:32:20 PM
  • View Profile

 • Total Badges: 9
  Badges: (View All)
  Topic Starter 500 Posts 100 Posts
Satoshi Nakamoto, geniul din spatele Bitcoin
« on: August 26, 2018, 04:44:52 PM »


Scurt istoric

Totul a început în 2007, când Nakamoto a scris codul Bitcoin. În data de 18 august 2008 a fost înregistrat domeniul bitcoin.org. Din ce se știe, aceasta este prima apariție a termenului de “bitcoin”. Pe 31 octombrie 2008, un white paper a fost publicat pe grupul de email al criptografilor.
În white paper, Satoshi Nakamoto a redactat modelul unui registru public distribuit și imuabil (Blockchain) care rezolva complicata problemă a dublei cheltuiri.
La data de 3 ianuarie 2009 Blockchain-ul Bitcoin construit de Nakamoto a fost lansat online, prin minarea primului bloc. Acest bloc conține următorul mesaj:
The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks (n.r. (ziarul) Times 3 ianuarie 2009 Cancelarul este aproape de a salva băncile pentru a doua oară).
Se consideră că mesajul este dovada faptului că în acea zi a fost minat blocul geneză, însă totodată textul arată cu degetul instabilitatea sistemului de rezervă fracționată.
Satoshi s-a implicat puternic în comunitatea Bitcoin, cu care a colaborat pentru îmbunătățirea protocolului. După doi ani de muncă asiduă, Nakamoto i-a predat cheile proiectului lui Gavin Andresen și din decembrie 2010 a încetat să mai facă parte din Bitcoin. Ulterior, în primăvara lui 2011, Nakamoto a transmis un mesaj de adio, în care a spus că “a trecut la alte lucruri” și că Bitcoin “este pe mâini bune, cu Gavin [Andresen] și toți ceilalți” alături.
De atunci însă, întrebările referitoare la identitatea lui Nakamoto au fost tot mai dese, comunitatea speculând despre cine ar putea fi. Satoshi Nakamoto a susținut că este un japonez, născut la data de 5 aprilie 1975. Nu se știe însă dacă acesta este bărbat sau femeie și nici dacă a fost vorba de o singură persoană sau de un grup.

Cine este Satoshi Nakamoto?

Cel mai probabil, Satoshi Nakamoto este un bărbat care avea între 20 și 40 de ani în 2009 și care a trăit într-o țară dezvoltată. Se presupune că avea cunoștințe temeinice de matematică, programare și criptografie. După cum se vede, nu este tocmai un profil care să poată fi schițat ușor de către un criminalist.
Mai mult, numele Satoshi Nakamoto ar putea fi un indiciu despre adevărata identitate a acestuia. Oricine ar fi el, sunt șanse de a fi de sorginte japoneză, sau un fan al culturii nipone, sau cineva care s-a folosit de acest nume pentru a crea un puzzle. Sau, de ce nu, o glumă, sau un indiciu. Posibilitățile sunt vaste în acest caz. Cert este că în limba japoneză, “Satoshi” înseamnă “înțelept”, iar “Nakamoto” – “origine” sau “fundație”. Alăturate, cele două cuvinte au un alt sens: “gândire limpede în cadrul fundației”, sau “instrumentul unui om obișnuit”.
Dacă luăm în calcul toate cele de mai sus, ar reieși că Satoshi este cel mai probabil un bărbat care are ceva în comun cu Japonia, în vârstă de 20 – 40 de ani, născut într-o țară unde engleza este limbă oficială; are cunoștințe avansate despre matematică, programare și criptografie și este implicat în comunitatea crypto.

Ar putea fi un britanic?

Identitatea lui Nakamoto rămâne un mister, dar asta nu i-a oprit pe entuziaști să cerceteze tot ce puteau despre el. Engleza perfectă pe care a ilustrat-o în postări și în white paper a pus sub semnul întrebării originile sale japoneze. În plus, expresiile ocazionale din engleza britanică pe care le-a folosit în comentarii și la nivel de cod au alimentat speculațiile că ar fi fost un vorbitor nativ de limbă engleză, posibil din Marea Britanie. Adițional, programatorul elvețian Stefan Thomas, un membru activ al comunității Bitcoin, a analizat orele postărilor lui Nakamoto – în număr de peste 500. De aici a reieșit că Satoshi nu a postat nimic între orele 2am – 8am (ora României), de unde și concluzia că dacă ar fi trăit în Marea Britanie ar fi dormit în acest interval.

Evidențe

Un prim detaliu îl putem găsi dacă accesăm profilul lui Satoshi Nakamoto de pe site-ul P2P Foundation – acolo apare că ar fi un bărbat din Japonia, în vârstă de 36 de ani.
Totuși, puțini cred ce scrie acolo, dat fiind modul exemplar în care se exprima în engleză, dar și faptul că scrierile sale nu au fost (și) în limba japoneză. Într-adevăr, sunt șanse mici ca Satoshi să fie japonez și cu atât mai mici ca acesta să fie numele lui real.
În orice caz, dacă ne uităm cu atenție la profilul său, acolo scrie că este din Japonia, nu că este japonez. Este posibil ca el să fi fost un cetățean străin care trăia în Japonia. Chiar și așa, ar fi ciudat să-și fi dezvăluit aceste detalii în timp ce se străduia atât de mult să-și ascundă adevărata identitate.

Primele apariții ale lui Satoshi

Prima apariție a lui Satoshi a fost cea în care a introdus conceptul de Bitcoin. Acest aspect, coroborat cu faptul că în lista de mail a criptografilor nu exista niciun alt nume japonez, sugerează că Satoshi Nakamoto nu a fost un simplu pseudonim, ci unul creat special pentru propunerea numită Bitcoin.
Satoshi a depus mult efort pentru a-și masca identitatea. El și-a creat un cont de email anonim, nu a discutat niciodată despre sine și a dat dovadă de multă ingeniozitate când a înregistrat domeniul bitcoin.org. Însăși înregistrarea domeniului este o poveste separată, care nu face decât să adauge și mai mult mister creatorului Bitcoin.
Este improbabil ca Satoshi să fi apărut din pură întâmplare în grupul de email al criptografilor. Mai degrabă, el urmărea de mult timp acest grup și l-a folosit ca o rampă de lansare pentru ideile sale.

Suspecții de serviciu

Despre mulți s-a spus că ar fi Satoshi Nakamoto. Printre cei mai suspectați de acest lucru se numără Hal Finney, Wei Dai, Nick Szabo și Dorian Satoshi Nakamoto.
Cel mai suspectat dintre toți este fără îndoială Hal Finney (Harold Thomas Finney). Acesta a fost un programator, un criptograf și un membru al mișcării Cypherpunk de la finalul anilor ’80 șî începutul anilor ’90. Mai mult, el este omul care a primit prima tranzacție cu Bitcoin, de la însuși Satoshi Nakamoto. Datorită cunoștințelor avansate de criptografie și a faptului că el a asistat la “momentul zero” al Bitcoin, mulți cred că el a fost în realitate Satoshi.
Totuși, aceste acuzații nu prea au șanse de a fi reale. În afara faptului că ar fi o absurditate tranzacția de Bitcoin de la el către el, Hal ar fi trebuit să falsifice și săptămâni întregi de email-uri între el și Satoshi. Ar fi fost aceasta cea mai eficientă cale de a se ascunde, dacă chiar ar fi fost el Satoshi? Probabil că nu. În acest sens, putem lua de bună această postare de pe BitcoinTalk, în care descrie experiența sa cu Bitcoin, cu Satoshi, precum și faptul că a fost diagnosticat cu o boală fatală – scleroză laterală amiotrofică. Într-adevăr, la scurt timp Hal s-a stins din viață, la data de 28 august 2014. Însă nici pe patul de moarte nu a recunoscut că el ar fi fost Satoshi:
“Astăzi, adevărata identitate a lui Satoshi este un mister. Dar la acea vreme am crezut că am de-a face cu un tânăr cu origini japoneze, care era inteligent și sincer. Am avut norocul de a cunoaște mulți oameni sclipitori de-a lungul vieții, așa că am recunoscut semnele”.
De ce ar refuza cineva pe patul morții să recunoască faptul că ar fi Satoshi? Pare improbabil. Mai mult, în ultimele sale clipe, Forbes a publicat o scrisoare a lui Hal din ultimele clipe de viață ale acestuia. Criptograful a scris cu ajutorul unui eyetracker:
“Trebuie să fiu scurt. Motivul pentru care am fost sceptic referitor la Dorian Nakamoto este acela că el nu s-a potrivit cu imaginea pe care o aveam eu despre Satoshi. Eu mi l-am imaginat mai tânăr, deoarece îmi dădea impresia că avea o vigoare a tinereții. Apoi mai era ceva și cu C++, limbajul în care a fost scris Bitcoin. Satoshi era un artist al lucrurilor complexe, lucru pe care l-am văzut doar la programatorii tineri. Mi se pare greu să stăpânești bine C++ dacă nu l-ai învățat în tinerețe. Pe măsură ce am aflat mai multe lucruri despre el, am sesizat și lipsa unor detalii, cum ar fi grija pentru o mamă în vârstă, lucru care ar putea cauza eforturi financiare.
Cât despre suspiciunile voastre că eu aș fi Satoshi, sau cel puțin că l-am ajutat, aceste afirmații mă fac să mă simt flatat. Nu știu ce aș mai putea spune. Aveți înregistrări cu modul în care am reacționat la lansarea Bitcoin, pe lângă faptul că m-am străduit să-l înțeleg. Presupun că ați putea spune că afișam o imagine falsă, dar nu știu ce aș avea de zis în acest caz. Am făcut unele schimbări la codul Bitcoin, iar stilul meu este complet diferit de al lui Satoshi. Eu programez în C, care este compatibil cu C++, dar nu înțeleg trucurile pe care le-a folosit Satoshi.
Iar referitor la ideea voastră că l-aș fi cunoscut pe Dorian, este de asemenea ceva improbabil, întrucât eu am locuit în Temple City în urmă cu peste 10 ani, când Bitcoin nu era nici măcar la stadiul de vis. Din nou, neg orice legătură cu Dorian Nakamoto”.
Aproape sigur, Satoshi Nakamoto nu a fost Hal Finney. Pe lângă vârstă (53 de ani în 2009), Hal a programat aproape doar în C și nu avea cunoștințele necesare pentru a scrie codul Bitcoin în C++.

Wei Dai – 40 de ani (sau mai mult) în 2009

Wei Dai este un inginer IT și un alt membru al mișcării Cypherpunk din anii ’80 – ’90. Pe site-ul Bitcoin Wiki el este descris ca un “inginer de computere foarte introvertit” și se pare că așa și este. Pe Internet nu se găsește absolut nicio poză despre care să se poată spune că 100% îl ilustrează pe Dai. El a propus un predecesor al Bitcoin pe care l-a numit b-money.
Curios, s-au făcut puține cercetări despre posibilitatea ca Wei Dai să fie Satoshi. Cu toate acestea, sunt șanse mici ca lucrurile să stea așa. În primul rând, Wei lansase deja o propunere de bani criptografici, la care a lucrat în 1995. Satoshi a menționat precis faptul că a început să lucreze la Bitcoin în 2007. În orice caz, de ce ar fi lansat Dai două versiuni de bani digitali, și în cazul uneia să-și folosească propriul nume, iar în cazul celeilalte să încerce să se ascundă? În plus, ar fi avut el timp să creeze două versiuni într-un timp atât de scurt? Și dacă ar fi venit mai târziu cu o versiune îmbunătățită, de ce nu și-ar fi actualizat propunerea b-money? Sunt prea multe lucruri care nu se leagă, motiv pentru care probabil puțini au mers pe ideea că Wei Dai ar fi fost Satoshi.
De asemenea, există dubii generate și de vârsta lui Dai. Deși nimeni nu știe precis câți ani are, pe forumul LessWrong Dai menționează la un moment dat că el și Nick Szabo “au absolvit la o diferență de câțiva ani”. Despre Szabo se știe că a absolvit facultatea în 1989. Presupunând că Wei Dai s-a înscris la facultate imediat după liceu și că și-a terminat cursurile în mod normal, el ar fi avut în jur de 22 de ani în 1989 și respectiv 40 de ani în 2008, adică ar fi fost un pic cam în vârstă pentru a stăpâni la perfecție C++ și pentru a scrie codul Bitcoin.

Nick Szabo – 40 de ani (sau mai mult) în 2009

Despre Nick Szabo s-a spus mult timp că ar fi Satoshi. Nick este un “tehnician IT, savant juridic și un criptograf” cunoscut pentru dezvoltarea conceptului de contract smart.
El a fost suspectat că ar fi Satoshi deoarece pare a avea toate cunoștințele necesare, pe lângă faptul că înainte de apariția Bitcoin a și lucrat la o idee proprie despre o valută digitală – Bit Gold. Totuși, similar situației lui Wei Dai, nici în cazul lui Szabo nu sunt prea multe evidențe pentru a crede că este Satoshi, dar nici pentru a nu crede acest lucru.
Szabo a lucrat la Bit Gold timp de mai mulți ani. Descrierea acestei propuneri se poate regăsi și pe blogul său. Este adevărat că în perioada în care a fost lansat Bitcoin, FBI a închis mai multe locații bănuite că ar lucra la noi forme de bani. Totuși, ar părea ciudat ca din acest motiv Szabo să înceapă imediat să se ascundă și să dezvolte o propunere diferită sub o identitate secretă. El ar fi trebuit să-și dea seama că ar fi devenit unul dintre principalii suspecți, datorită trecutului său cu Bit Gold.
Mulți dintre cei care spun că Szabo ar fi Satoshi se bazează pe faptul că Bit Gold nu este menționat în white paper-ul Bitcoin, spre diferență de b-money. Ei spun că aceasta ar fi fost o mișcare de a nu atrage atenția asupra sa, însă ideea este absurdă. În cazul în care Nick Szabo chiar ar fi Satoshi, ar fi realizat că neincluderea Bit Gold în white paper-ul Bitcoin nu ar fi făcut decât să atragă atenția și mai mult. În plus, există și un posibil motiv foarte bun pentru această excludere: poate că Satoshi nici măcar nu auzise de Bit Gold atunci când a lucrat la Bitcoin. Acea perioadă a fost plină de idei criptografice mai mult sau mai puțin referitoare la banii digitali – de exemplu, propunerea HashCash a lui Adam Back. Poate că Satoshi efectiv nu știa despre Bit Gold.
În plus, cum am scris și mai sus, Szabo și Dai au vârste apropiate. Din acest motiv, și Szabo ar fi prea în vârstă pentru a se încadra în profilul de inventator al Bitcoin.


Dorian Satoshi Nakamoto – 59 de ani în 2009

În publicația Newsweek a apărut la un moment dat un articol despre un bărbat de origini japoneze, care locuia la câteva blocuri de Hal Finney, un pensionar care lucrase ca fizician, inginer de sistem și angajat al guvernului, pe nume Dorian Satoshi Nakamoto (fost Satoshi Nakamoto).
Șansele ca acest om să fie creatorul Bitcoin sunt însă nule din start.
În primul rând, este prea bătrân. El avea 59 de ani în 2009, iar Hal Finney spunea că este aproape sigur că era vorba de o persoană mai tânără decât el. În plus, Dorian nici nu auzise de Bitcoin până când a fost depistat de presă, deci cu siguranță nu avea nici cel mai mic habar despre cum să scrie cod.
Într-o vreme au existat numeroase speculații asupra posibilității ca Satoshi Nakamoto să fie un bărbat pe nume Craig Steven Wright. Acesta însă a fost și este un impostor. Să ne amintim de articolul publicat de Gazeta Bitcoin (https://ibitcoin.ro/craig-wright-recunoaste-din-greseala-ca-nu-este-satoshi-nakamoto-%f0%9f%98%8a/),  în care Wright a admis din greșeală că nu este Satoshi. El a încercat de asemenea să deschidă și o bancă bazată pe Bitcoin, care este o aberație imensă – practic, el a încercat să introducă o entitate de încredere în ceva care a fost conceput pentru a elimina aceste entități. Wright a și încasat câteva milioane de dolari în fiat pe post de stimultente financiare pentru una din companiile sale, dar acest lucru nu prea ar avea sens în cazul unui om care ar vrea să înlocuiască banii fiat cu cei digitali.
La un moment dat, impostorul a susținut că poate dovedi că el este Satoshi, însă ulterior s-a demonstrat că mințise din nou. Dintre toți cei de mai sus, aproape că am putea băga mâna în foc că Satoshi nu este Craig Steven Wright.
Un motiv în plus pentru a vă convinge veți găsi și aici: https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/6y1e5t/craig_s_wright_is_not_satoshi_nakamoto_and_why/
 
Și totuși… cine este Satoshi?

Cele mai multe indicii ar duce spre cei prezentați mai sus. Oameni cu reputație, notorii și care au cunoștințe despre criptografie. În realitate însă, oricine ar fi Satoshi, a reușit foarte bine să-și păstreze anonimitatea. Sunt inclusiv șanse ca el (sau ea) să fi fost un membru al grupului de email de pe Metzdowd, iar acolo sunt zeci (dacă nu chiar sute) de oameni care nu au dezvăluit niciodată vreo informație personală, sau care nici nu folosesc nume reale.
Toate acestea ne duc la o concluzie pe care mulți nu vor sau nu pot să o accepte. Și anume, cel mai probabil, Satoshi Nakamoto este cineva complet necunoscut. Deci nu doar că nu este cineva descris în lista de mai sus, ci nu este pe lista nimănui, de fapt… Cu alte cuvinte, orice om suspectat ar putea fi Satoshi. Sună dezamăgitor, într-adevăr.
Pe Internet găsim însă diverse articole în care se menționează că serviciile secrete americane ar ști cine este Nakamoto. Unul dintre ele poate fi regăsit aici: https://medium.com/cryptomuse/how-the-nsa-caught-satoshi-nakamoto-868affcef595
Altul este scris chiar de Gazeta Bitcoin, aici: https://ibitcoin.ro/cine-este-satoshi-nakamoto-cia-fbi-sau-nsa-ar-putea-avea-raspunsul/
Cum ar fi putut NSA – de exemplu – să afle cine este Satoshi? Se pare că agenția a utilizat analiza stilometrică pentru a compara scrierile lui Satoshi cu multe altele de pe Internet.
Această tehnică a fost încercată de diverși hackeri, de oameni care făceau pe detectivii, dar și de unele companii. Succesul a fost însă unul limitat. Pentru o analiză stilometrică exhaustivă ar fi nevoie nu doar de resurse incomensurabile, ci și de acces nelimitat la informații online. Iar NSA se încadrează.
Desigur, apare și întrebarea de ce ar fi NSA interesată de cine este creatorul Bitcoin. Aparent, americanii s-ar teme de un posibil terorism economic din partea rușilor. La prima privire pare un motiv bun, însă rușii probabil că nu s-ar mulțumi cu ceva pe care nu l-ar putea controla, așa cum este Bitcoin.
Probabil că la un moment dat vom afla cine este Satoshi Nakamoto. Informațiile de pe Internet nu se șterg, ba, mai mult, se arhivează mii de site-uri și de postări, pentru a putea fi accesate ulterior. De asemenea, este posibil ca Satoshi să decidă să cheltuie o parte din sutele de mii de monede Bitcoin pe care le deține. Și pentru cei care nu cunosc acest aspect, el nu a consumat până în prezent nici măcar 1 BTC din cei aproape un milion presupuși că i-ar avea. În sfârșit, este posibil să mai auzim de Satoshi în viitor și în cazul în care el ar apărea cu un alt proiect menit să revoluționeze lumea.

Teorii

Au existat mai multe discuții despre posibilitatea ca Satoshi să nu fie o persoană, ci o entitate. Într-adevăr, au existat oameni care l-au ajutat, dar niciunul nu a știut cine este el în realitate, sau pe cine ajută. Și este limpede că un secret este din ce în ce mai greu de păstrat pe măsură ce implică mai multe persoane. De asemenea, cei care au interacționat cu el (Nick Szabo, Wei Dai, Hal Finney), au avut impresia că ar avea de-a face cu o singură persoană, în condițiile în care au comunicat ani de zile cu Satoshi.
Cu toate acestea, ar putea fi vorba totuși de o organizație. Poate nu un business, ci o agenție guvernamentală, sau o ramură a unei agenții. Dacă lucrurile stau așa, ar fi ciudat. Și asta pentru că se spune că NSA ar ști cine este Satoshi. Totuși, până acum nu a întreprins nicio acțiune. Să fi descoperit de fapt că Satoshi ar fi fost de fapt o altă agenție secretă? Puțin probabil.
Dar dacă Satoshi ar fi o femeie? Este adevărat că atunci când a fost lansat Bitcoin, științele, tehnologia, ingineria, matematica și criptografia erau în mare parte dominate de bărbați, însă au existat și unele femei care au scris istorie. Drept urmare, ideea ca una dintre acestea să fie Satoshi, nu este deloc imposibilă. Una dintre cele mai suspectate este Margaret Raunchy.
O altă idee ar fi ca Satoshi să fi procedat ca un magician – să-și fi ascuns identitatea “la vedere”. Pe acest site (https://www.ccn.com/satoshi-search-57-margaret-runchey-satoshi-nakamoto/) se pot găsi toate anagramele posibile ale numelui Satoshi Nakamoto. În plus, sunt mulți care cred că datorită faptului că Szabo și Nakamoto au aceleași inițiale, totul ar fi fost de fapt o mișcare orchestrată de Szabo, ca o punte de legătură între numele său și pseudonimul folosit pentru crearea Bitcoin. Gândind la rece însă, ideea nu pare demnă de cineva atât de misterios precum inventatorul Bitcoin.
O altă teorie puțin probabilă este aceea conform căreia numele Satoshi Nakamoto provine din alăturarea unor litere din numele unor firme mari: Samsung, Toshiba, Nakamichi și Motorola.
În final, poate cea mai absurdă teorie… Există voci – nu râdeți – care spun că inteligența artificială a devenit conștientă pe Internet și a decis că poate domina oamenii prin eliminarea banilor emiși de guverne.
Satoshi Nakamoto, oricine ar fi, este în mod clar un adept al tehnologiei și al criptografiei. Nu ar fi nicio surpriză dacă am afla că urmărește știrile și evenimentele din lumea largă cu la fel de multă înțelegere precum este cea cu care asimilează banii, economia și comportamentul uman.
Satoshi poate că a decis să-și ascundă identitatea pentru a se proteja pe el însuși, dar și creația sa. În același timp, este posibil să fi fost și un alt motiv. Și anume, de a se izola de Bitcoin, pentru a nu putea fi Bitcoin asociat cu el. Și se pare că a reușit asta. Indiferent cine ar fi Satoshi, Bitcoin a mers mai departe și fără creatorul său.
Satoshi a ajuns să reprezinte doar o idee, nu un om. Un vis al descentralizării care acum este printre noi, cei care continuăm să purtăm torța indiferent de obstacole, temeri și incertitudini.
Și pe măsură ce ne facem publice ideile, argumentele și viziunile asupra modului în care vor arăta mâine criptovalutele și tehnologia Blockchain, cu toții construim platforme revoluționare pentru viitor. Astfel, putem spune că toți suntem Satoshi Nakamoto.

Averea lui Satoshi Nakamoto

În era informației, Satoshi Nakamoto a reușit să-și tăinuiască identitatea. Dar de ce ar fi atât de important de aflat cine este el în realitate? Dacă Nakamoto este într-adevăr un singur om, el ar deține aproximativ 5% din cantitatea totală de Bitcoin din lume, fapt ce l-ar plasa pe locul 52 în topul bogătașilor lumii.
Implicațiile acestei averi sunt unele considerabile, inclusiv la nivel mondial. Dacă Satoshi Nakamoto și-ar vinde cei 980.000 BTC despre care experții susțin că i-a minat la începuturi (peste 6 mld. USD), prețul Bitcoin ar fi mult mai volatil decât este acum. De altfel, și Gazeta Bitcoin a publicat la un moment dat un articol (https://ibitcoin.ro/ce-s-ar-intampla-daca-satoshi-si-ar-vinde-toate-criptomonedele/) în care explica urmările unui astfel de gest al lui Satoshi.

Concluzii

În final, putem spune că în tentativa de a afla cine este Satoshi, am alerga de fapt după morile de vânt. Tăcerea completă pe care a afișat-o din 2011 ilustrează că el a dorit să iasă complet din lumina reflectoarelor. Cu toate acestea însă, Bitcoin va merge mai departe. Iar comunitatea Bitcoin va fi constrânsă să trăiască cu această enigmă, pentru un timp îndelungat de acum înainte…

SURSA: https://ibitcoin.ro/geneza-bitcoin-v-satoshi-nakamoto-geniul-din-spatele-bitcoin/
PUBLICAT: 20/07/2018
AUTOR: ?
▄▄▄████████▄▄▄
▄▄██████████████████▄▄
▄████████████████████████▄
▄████████████████▄▄██▄▄██████▄
██████████████████▀████▀████████
████████████████▄█▀██████▀████████
███████████████▀▀█▄██████▄█████████
██████████████▄█████▄████▄██████████
████████████████████▀▀██▀▀███████████
██████████████████████████████████████
███████████████████████████████████
█████████████████████████████████████
████████████████████████████████████
███████████████████████████████████
███████████████████████████████
█████████████████████████████
▀█████████████████████████
▀█████████████████████▀
▀▀████████████████▀▀
▀▀▀████████▀▀▀
Smarter
Than Crypto
||ANN
BOUNTY
Medium
Reddit
Facebook
Twitter
Telegram
WEB

Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

Satoshi Nakamoto, geniul din spatele Bitcoin
« on: August 26, 2018, 04:44:52 PM »


 

ETH & ERC20 Tokens Donations: 0x2143F7146F0AadC0F9d85ea98F23273Da0e002Ab
BNB & BEP20 Tokens Donations: 0xcbDAB774B5659cB905d4db5487F9e2057b96147F
Powered by SMFPacks Social Login Mod