Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum
Local => Kripto Para Türkçe Forumları (Turkish) => Topic started by: SkyLords on August 31, 2019, 10:11:55 PM
-
Okuduğumda beğendiğim bir yazı olan Kripto Para Piyasasında Balinalar isimli başlığı paylaşmak istedim. Daha önce paylaşan olmadığı için muhakkak okursunuz diye sizlerinde beğeneceği düşündüğüm yazıyı paylaşıyorum. Umarım beğenirsiniz. Düzenlemeleri yaptıktan sonra sizinle paylaştım.
Şu sıralar herkesin ağzında bir balina lafı dolanıp duruyor… Aman efendim balinalar yine piyasaya girmiş. Balinalar piyasayı yükseltiyor. Balinalar düşürüyor. Balinalar bizle oynuyorlar vs…
Kimsede demiyor ki ağa bu ne?
Balinalar ellerinde çok yüksek miktarda değer tutanlardır. Çok yüksek derken hakikaten yüksek miktarlardan bahsediyoruz. 1000 adetten fazla BTC gibi miktarlar yani. İstediklerinde piyasayı manipüle edebilecek güçte miktarlar yani. Bu miktarlarda alımlar yada satımlar piyasayı elbette etkiler. Dolayısıyla herkes bu balinaları konuşuyor. İnsanlar zannediyorlar ki;
1-Balinaların yaptığı her işlem piyasayı komple yönetiyor.
2-Balinalar istedikleri zaman piyasayı düşürüyor istediklerinde yükseltiyorlar.
3-Balinaların amacı senin benim paramızı almak.
4-Balinalar yüzünden, Bitcoin ve piyasayı merkezli yapıyor.
Bunlara tek tek yanıtlar verelim şimdi; Balinaların yaptıkları her işlem piyasayı yönetmiyor ve etkilemiyor. 1000 BTC'yi yavaşça satmak var. Bir defada satmak var. Balinalar bu farkı çok iyi biliyorlar. O yüzden her işlemlerinde piyasayı etkilemiyorlar. İşlemlerin yapacağı etkiyi baştan tahmin edip ona göre piyasaya giriyorlar.
Balinalar istedikleri zaman piyasayı düşüremiyor yada yükseltemiyorlar. Şöyle düşün, simdi 1000 BTC'yi satış emrine koydun piyasayı düşürmek için ama diğer bir balina bunu tek lokmada aldı. İşte o zaman çok kotu patlarsın. Yani balinalar çok kolay bu isleri yapıyor sanmayın. Sen 3 bin 5 bin lira riske ederken adamlar 3 milyon, 5 milyon riske ediyorlar. Dolayısıyla riskin büyüklüğünü farkındalar. Her denemelerinde başarılı olamadıklarını onlarda çok iyi biliyorlar. Başarısız olduklarında kaybettikleri miktarlar muazzam miktarlar oluyor. O yüzden öyle istedikleri gibi piyasayı düşürüyorlar, yükseltiyorlar demek doğru olmaz. Bu çok sık yada kolay olan bir şey değil.
Balinaların amacı senin benim param değil. Senin cebindeki 3-5 kuruşla uğraşmazlar onlar. Balinalar daha çok birbirleriyle kapışıyorlar. 100 BTC'yi satmanın ne kadar sürdüğünü biliyor musunuz? Bazen günler alıyor o kadar miktarı satmak. Adam bir kerede 100 BTC'yi satana kadar sen 10 tane işlem yapıyorsun küçük paranla. Yani emin ol balinalar küçük alıcı/satıcılarla uğraşmak zaten istemiyorlar. Onların derdi, diğer Balinalarla. Diğer balinaları kazıklamak ve diğer balinalardan alıp satmak. Bu şekilde hem daha çok hızlı hemde daha çok kazanabilirler.
Şu sıra herkesten en çok duyduğum saçmalıkta bu…
Balinalar Bitcoin piyasasını merkezli yapıyor. Dur şimdi şu kısmı kalınla yazayım en iyisi.
Bitcoin’in merkezli yada merkezsiz olması fiyatına göre değişmez. Fiyatın düşüşüne yada yükselmesine göre de değişmez. Balinaların piyasayı kontrol etmesine göre de değişmez. Merkez denilen şey, kontrol yetkisi, değiştirebilme, sansürleyebilme, durdurabilme yetkisinin bir yerde olmasıdır. Sen istediğin kadar balina ol. İstersen elinde 1 milyon Bitcoin olsun. Yinede sistemde en ufak bir değişiklik yapamazsın. 21 milyon limitine tek bir tane ekleyemezsin. Azaltamazsın. Bitcoin networkünü durduramazsın. Değiştiremezsin. Elinde bir satoshi olanla elinde 1 milyon BTC olanın sistem içindeki yetkileri aynidir. Bu yetki dağılımına merkezsiz yapı denir. Balinaların fiyatı düşürmesi yada yükseltmesiyle Bitcoin merkezli hale gelmez.
Bir konuyu da unutmayalım… Her piyasada balinalar vardır. Balinaların olmadığı piyasa yoktur. Dolayısıyla her piyasada manipüle ihtimali ve seçeneği mevcuttur. Manipüle riski, serbest ve adil bir piyasanın engellenemez negatif yönüdür.
Bu risk ve bu ihtimal her daim mevcuttur ki bazen bu manipüle çabaları başarılı olur. Ayrıca her ne kadar buna manipüle dense de bunun adil bir kısmı da mevcuttur. Parası az olanla, parası çok olanın piyasadaki etkisinin aynı olmasını bekleyemezsiniz. Elbette parası çok olanın piyasadaki etkisi daha fazla olacak. Ancak bunu kötüye ve kişisel çıkarına kullanmamalı.
Ben bunları nereden biliyorum? Birincisi piyasayı çok yakından takip ediyorum. Grafikleri ve emirleri çok çok iyi izliyorum. Yıllardır çok farklı borsalarda işlemler yapıyorum. Ama en önemlisi 2013 de Türkiye'nin balinalarından biri bendim. Nasıl mı? BTCTurk daha çok yeniydi. Çok az kişi vardı. Yabancı borsalar ile ayni fiyatı bile tutturamıyordu. Hem arbitraj açığı kocamandı, hemde türk piyasası, rüzgarda bile sarsılıyordu. Dolayısıyla elinizdeki 5-6 haneli rakamlara ulasan nakitiniz varsa kolaylıkla piyasayı yönetebiliyordunuz. BTCTurk'ün o zamanlar VIP üyelerindendim. (artık VIP üyelik yok) Tabi daha sonra hem Dünya üzerindeki hemde BTCTurk'deki hacim arttı. Arttıkça açıklar kapandı ve piyasalar manipüleye daha güçlü karşı koyar hale geldi. Şuan da o kocaman balina dediğiniz adamlar bile kolay kolay etkileyemiyor bu piyasayı çünkü 200-300 milyar dolarlardan bahsediyoruz. Merkez bankasında bile 5.5 milyar dolar var.
Sonuç olarak arkadaşlar, her şeyde balinaları suçlamayın derim. Bu piyasada fırsat çok. Eğer dikkatli olursanız fırsatları yakalayabilir, faydalanabilirsiniz. Herkese bol şans.
NOT: Bu yazıyı aynı şekilde ve aynı nick ile başka forumlarda da paylaştım.
-
Balinalar artık şu altcoinlere dalsa da sağlam bir altcoin boğası gelse artık.
-
Ben de bu konuda anlatılanların çoğuna katılıyorum. Bir dönem şehir efsanesine dönmüştü balinaların piyasayı komple yönettikleri. Fakat aslında kırılım noktalarını yönetip, sonrasını küçük-orta yatırımcılara bıraktıkları anlaşıldı. Milyonlarca yatırımcının olduğu bir piyasayı sürekli domine edebilmek için sınırsız bir kaynağa ihtiyaç vardır sonuçta. Balinaların kaynakları da sınırlı olduğundan, belirledikleri coin ve tokenler için ilk başlangıç hareketini yaptıracak derecede bir kaynak ayırıyorlar. Devamını zaten piyasadaki küçük yatırımcılar birleşerek getiriyor.
Bazen bu kaynaklar yetersiz kaldığında ya da başka nedenlerle beceremediklerinde, manipülasyonlara başvurarak piyasayı etkileyebiliyorlar. Tepelerden bir yöneticiye, bir coin hakkında iyi-kötü bir şeyler söylettirip mevcut algıyla oynayıp, bunu kendi çıkarlarına kullanabiliyorlar. Burada kilit nokta; hedef kitleyi bir şey yapmaya ikna edip harekete geçirebilmek.
-
Bir sene evvel piyasalarda oluşan parasal ataklar, heyt be dedirtiriyordu bana. Bak şu balinaya 100 BTC alım girdi diye :) Piyasaya Bitcoin 0,0001 dolar iken keyfine Bitcoin alanlar hepsi şimdi büyük yatırımcı oldu. Sorsan ekonomiden de anlamazlar.Hepsi manipülasyoncu.
Es kaza herkesin cüzdanında muhakkak şu an para etmeyen bir çok token bulunuyor. Belki 10 yıl sonra bizlerde bir balina olacağız ?
-
insanların zihnindeki balina ve benzeri kavramların anlaşılan şekilde karşılığının olduğunu düşünmüyorum. daha çok bu kavramlara karşılık gelen coin/token proje ekiplerinin bizzat kendisinin olduğunu düşünüyorum. zaten adamın birinin zibilyon tane basılmış bok bir tokene para döküp tahta üzerinde söz sahibi olma çabasını; "büyük bir hata" olarak değerlendirmekten başka bir şey olamaz.
-
Sanki anlaşma yapmışcasina ortalıkta hiç balina yok. Ya da birşey bekliyorlar gibi. Biran ince ortaya çıksalarda özellikle altcoinlere boğa piyasasını getirseler çok iyi olacak. Ama sanki halving muhabbetinden dolayı onlarda beklemede gibi şuan için
-
Hakikaten de işimiz bu balina diye tabir ettiğimiz göbeği büyüklere mi kaldı .. Vah halimize. Ben piyasa girdiğimden beri altcoinlerde bu kadar durgun zaman geçirdiğimi hatırlamıyorum.Birilerinin düğmeye basmasını beklemek ve biraz birşeyler kazanmaya başlamak için gün sayıyorum. Umarım herkes için en iyi olur.Bu balinalar çıkar gelir
-
Bazen mew cüzdanlarını ethplorerda kontrol ederken dikkatimi çeken bir cüzdan oldu. Farklı cüzdanlarin içini görebiliyoruz.138 milyon dolar para vardi hesapta. Tokenler milyar milyon adet. Hiç adını duymadığım tokenler bile vardi. İşte bu tam bir balina cuzdani derdim. Bende 13800 dolar olsa takla atarım. O derecede
-
bu balinalar yüzünden artık hamsi bile değiliz:) şöyle piyasayı hareketlendirecek davranışlarda bulunsalar güzel olacak.
-
bu balinalar yüzünden artık hamsi bile değiliz:) şöyle piyasayı hareketlendirecek davranışlarda bulunsalar güzel olacak.
Onlardan dolayı olduk akvaryumda ki çöpçü balığı resmen.
-
Bazen mew cüzdanlarını ethplorerda kontrol ederken dikkatimi çeken bir cüzdan oldu. Farklı cüzdanlarin içini görebiliyoruz.138 milyon dolar para vardi hesapta. Tokenler milyar milyon adet. Hiç adını duymadığım tokenler bile vardi. İşte bu tam bir balina cuzdani derdim. Bende 13800 dolar olsa takla atarım. O derecede
Hocam yok bizde şans.. Şöyle bir bountyden aldığımız 20000 adet token 1 dolar olsa.. Daha ne istiyoruz. Ama hakikaten bu piyasanın balinaları çok,buda bu piyasayı biraz korkutucu hale getiriyor. Tokenin total supply si 170 Milyon, bir bakıyorsun bir balinada 70 milyon tane var.. Şimdi nasıl bu projeden gelecek beklersin ?