Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum

Local => Kripto Para Türkçe Forumları (Turkish) => Off-Topic(Konu Dışı) => Topic started by: alidurmaz on September 08, 2018, 05:46:55 PM

Title: Şarbon
Post by: alidurmaz on September 08, 2018, 05:46:55 PM
20 gündür yurtdışındaydım. Söylemiştim zaten.

Memleket hasreti ile döndüm.

Türkiye dışında stres yok, kavga yok, gürültü yok ama galiba biz buna alışmışız.

Stressiz, kavgasız, gürültüsüz, eysiz, heysiz memleketler bizi açmıyor.

Neyse, döndük ve tabii her Türk gibi özlediğimiz şeyler arasında kebap da var.

Kebap varsa, şarbon da var.

En yakın dostum kebapçısı olunca aradım, “Ali’cim kebap çeker canımız ama şarbon marbon ev ahalisi hafiften ürküyor”

“Ne şarbonu abi. Bizimkisi kuzudan. Üstelik de yerli et. Şarbon yok, olsa olsa ocaktan bulaşmış karbon olur”

Akşam da Teke Tek’te konuğum Türkiye’nin bu alandaki en önemli üç ismi.

Onlara sordum haliyle bu şarbon meselesi nedir, tehlikeli midir diye!

Yanıtlar şöyle:

1- Türkiye’de her yıl 150 kadar şarbon vakası görülür. Özellikle İç Anadolu’da. Şu anda bu sayının üzerinde bir durum yok.

2- Hastanelerde şarbon teşhisi ile yatan 20 kadar hasta var tespit edilen. Ancak bunların tamamı deri şarbonu denilen türden. Yani tehlikeli değil. Vaktinde tespit edilir ve tedavi uygulanırsa ölümcül değil.

3- Şarbonun üç türü var:

Deriden temasla bulaşan deri şarbonu. Virüs uzun süre hayatta kalabiliyor ve temasla bulaşabiliyor. ABD’de bir müzisyene çaldığı davulun derisinden bulaşmış. Her yıl Türkiye’de görülen bir hastalık. Tedavisi uzun ama mümkün.

Et yemekle bulaşan bağırsak şarbonu. Daha tehlikeli ama virüsü çok dayanaklı değil.  Genelde mide asitleri tarafından yok ediliyor. Pek azı bağırsağa kadar ilerleyip şarbona neden olabiliyor. Tedavi edilebilir.

En tehlikeli tür ise solunum yoluyla bulaşabilen şarbon sporları. Genelde biyolojik saldırılarda kullanılan bir tür. Çok ölümcül ve çok kolay yayılabiliyor. Ancak Türkiye’de görülmüş değil.

4- Şarbondan korkmaya gerek yok. Et iyi pişirildiği anda şarbon virüsü ölüyor ve zarar veremiyor. Ancak az pişmiş etlerin iç kısmında kalabiliyor.

5- Şarbondan korkuyorsanız, şimdilik yememeniz gereken tek şey çiğköfte. Çünkü pişmemiş ette hayatiyetini sürdürüyor. Ve bulaşıyor. Etsiz çiğköfte yiyebilirsiniz.

6- Şansa bakın ki, Sağlık Bakan yardımcısı yıllarını şarbonla mücadeleye vermiş bir hekim ve bu konuda Türkiye’deki en tecrübeli isim.

Yani paniklemeye gerek yok ama şarbonlu ithal etlerin Türkiye’ye nasıl girdiğini soruşturmaya gerek var.
.....

Fatih Altaylı 04/09/2018 Habertürk
https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2129842-sarbon
Title: Re: Şarbon
Post by: etoker on September 19, 2018, 11:39:23 AM
Fatih Altaylıdan nefret ediyorum ve hiçbir sözünede guvenmiyorum ayrica bakanliklarimiza da guvenmiyorum yani panik yapmamak yerine , panik yapip tedbir almanizi oneririm.
Title: Re: Şarbon
Post by: fallenangel1789 on September 19, 2018, 09:05:21 PM
Bir ülkede şeffaflık yoksa böyle durumlarda kimseyi ikna edemezsiniz. Yalancı çoban gibiler. Doğru da söyleseler artık boş. İnsanlar kendi önlemini kendi almaya başladı doğal olarak. Fatih Altaylı gibi yapayım.

2 ay yurt dışındaydım. Döndüm. Tabi özlemişim yerel yemekleri. Ama şarbon haberleri her yerde. Dedik inceldiği yerden kopsun. Ama  ilk gittiğim restoranda garson normalde olmadığı kadar etini övdü. Şöyle yapayım abime böyle yapayım abime tarzında olmasa da.  Siparişim ne miydi? kaşarlı yumurtali pide tabi ki :) Yemezler.
Title: Re: Şarbon
Post by: Elucina on September 22, 2018, 03:20:08 PM
Ülkede hiçbirşeye güvenemez olmuşuz. Bir fırsatım olsa direkt kendimi yurtdışına atıcam. Henüz bekarım ama çocuğumun bu ülkede büyümesini istemem. Türkiyeyi seviyorum fakat hiç adil bir ülke değil
Title: Re: Şarbon
Post by: Kritkarika on October 16, 2018, 02:47:33 PM
Fatih beyin yazılarını severek takip ediyorum. Fakat yukardaki arkadasların vurguladıgı gibi ulkemizin icinde bulundugu durumdan dolayı artık kimin dogru soyleyip soylemedigini inanamaz bir noktaya geldik. Cunku dogruları soylemek veya muhalefet etmek herkesin basını derde sokabilir. Oyuzden okuyalım inanmayalım tedbirimizi alalım. Ne demisler tedariksiz hacete giden domala domala taş ararmış.
Title: Re: Şarbon
Post by: Sianodel on November 10, 2018, 03:36:03 PM
fatih kendinden büyüklere saygı bile gösteremeyen terbiyesizin teki levent kırca ile nasıl program yaptı gördük işte...şarbon korkusundan et yiyemez olduk..teşekkürler
Title: Re: Şarbon
Post by: holylordd on December 19, 2018, 11:47:04 PM
Kilo fiyat oranından dolayı çoğu insanımızın yiyemediği et bile hastalıklı çıktı ki hiç yiyemeyelim köydeki çiftçi hayvancı abilerimiz dayılarımız da açlıktan taş yesin
Title: Re: Şarbon
Post by: furian on January 07, 2019, 10:20:27 AM
şarbon etinden çok sayıda insan hastenelik olacak veya ölecek ki bizimkiler insan hayatının değerini o zaman anlayacak. alanında uzman yetkilileri konuyu araştırması için gönderirsin. sana rapor sunar. alınacak önlemler şunlar. verimlilik şu şekilde artırılır gibi.