Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum
Local => Kripto Para Türkçe Forumları (Turkish) => Kripto Para Haber => Topic started by: bychemist32 on October 05, 2018, 02:34:41 PM
-
SegWit'in Bitcoin ağına yerleştirilmesinin üzerinden 1 yıl geçti ve kullanımı giderek artmaya devam ediyor.
(https://coin-turk.com/wp-content/uploads/2018/10/segwit-kullanimi-ne-durumda.jpg)
4 Ekim 2018 tarihinde Bitcoin ile yapılan işlemlerin %53.82’si SegWit kullanılarak yapıldı. Geçen yıl yapılan soft fork’tan sonra giderek kullanımı artan SegWit’in kullanımı tüm zamanlarının en yüksek oranına ulaşmış oldu.
Detaylı grafiği buradan görebilirsiniz, günlük değerleri görebilmek adına grafiğin altındaki “rolling average” bölmesine 1 yazmanız gerekiyor. Grafikte gördüğünüz gibi SegWit’in büyümesi yavaş fakat oldukça istikrarlı. SegWit kullanımı soft fork’un gerçekleşmesinden aylar sonra %30’a ulaşabilmişti.
Tüm zamanların en yüksek kullanımına ulaşması SegWit açısından önemli bir gelişme. SegWit eklentisi opsiyonel olduğu için halen birçok kullanıcı SegWit’e geçmiş değil. Ancak zaman geçtikçe cüzdan hizmeti sağlayanlar SegWit’i benimsemeye başladı. Bununla birlikte Bitcoin işlem ücretleri de yavaşça düşüyor.
SegWit ilk olarak Bitcoin ağına soft fork’lanarak 23 Ağustos 2017’de eklenmişti. Bildiğiniz gibi soft fork’lanan kodu kullanan ve SegWit’e geçen cüzdanlar SegWit kullanmayanlarla uyumlu çalışabiliyor. Ancak hard fork sonucunda ortaya çıkan Blockchain’ler tamamen ağdan ayrılmış oluyor, bir Bitcoin hard fork’u olan Bitcoin Cash buna örnek verilebilir.
SegWit’in amacı oldukça basit: SegWit kullanan işlemler iki bölümden oluşuyor, orijinal bölüm ve tanık bölümü. Orijinal bölümde gönderici ve alıcı bilgileri bulunuyor. Tanık bölümünde ise komutlar ve imzalar bulunuyor. Bu iki bölümün ayrılması işlem başına veri kullanımını azalttığı için işlem ücretleri de azaltılmış oluyor. Ayrıca SegWit işlem genleşmelerini önleyerek, gönderim işleminden sonra kimlik bilgilerinin değiştirilmesinin de önüne geçebiliyor. Bu sayede Lightning Network geliştirmesi de hızlanmış oluyor.
SegWit’e karşı çıkanlardan biri dev madencilik firması Bitmain’di. Bitmain SegWit’in ASIC’e uyumlu olmadığı için geliştirilmemesi gerektiğini öne sürdü. ASIC madencileri rekabet ettiği diğer madencilerden %20 ile %30 arasında daha hızlı kazabiliyor. Tartışmalar sonucunda da Bitcoin Cash ortaya çıkmıştı. BCH’de ölçeklendirme sorununa blok boyutlarını artırarak çare aramaya çalıştı.
Kaynak: https://coin-turk.com/segwit-kullanimi-ne-durumda
-
Aslında bizi ilgilendiren bir konu yok pek fazla. Zaten bitcoinin hızlı olmadığını cümle alem biliyor ve biz ya trade yapıyoruz bunda hızın hiçbir önemi yok ya da HODL yapıyorz bunda da yok. Bırakalım da madenciler düşünsün ;D