Altcoins Talks - Cryptocurrency Forum
Local => Kripto Para Türkçe Forumları (Turkish) => Ekonomi => Topic started by: Bakkt on December 10, 2018, 04:38:49 PM
-
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM Bütçe Görüşmelerinde konuşuyor. 2019 yılı bütçesini Genel Kurul'a sunan Bakan Albayrak, FED'in sıkılaşmaya gitmesiyle gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının azalacağına dikkat çekti. Albayrak bu yıl %3.8, 2019'da %2.3 büyüme beklediklerini söyledi.
"Küresel ekonomide aşağı yönlü risk faktörleri ağırlığını koruyor." diyen Bakan Albayrak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
- 2017 yılından küresel ekonomi üretim yatırım ve uluslararası ticarette güçlü bir performans gerçekleştirmiştir.
- Son dönemde düşen petrol fiyatları petrol ihracatçılarını olumsuz etkileyecektir.
- Gelişmiş ülkelerde ekonomik büyümenin hız kesmesi beklenmektedir.
- Uluslararası kuruluşlar 2019 yılı küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmişlerdir. Artan karmacılık söylentisinin etkisiyle uluslarası ticaret hız kaybetmektedir. 2018 yılında yüzde 4,2, 2019 yılında ise yüzde 4 oranında genişlemesi beklenmektedir.
- Kasım'dan sonra aralık ayında da enflasyonla mücadelede güçlü bir performansı yakalayacağımıza inanıyoruz
- Yeni Ekonomi Programında mali disiplini ekonomi politikasının temel çıpası olarak belirledik
- Bu yıl işsizlik verisini %11.3 olarak öngörüyoruz, 2018'de 170 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşacağız.
- 2018 yılında cari açığın 36 milyar doların altına inmesini bekliyoruz. Ağustos ve eylülden sonra ekim ve kasımda da cari fazla vereceğiz
- Personel ücretlerine 2019 yılı içerisinde yansıtılacak olan enflasyon farkı ödemeleri ile 2018 yılında kadroya geçen taşeron işçilerin ücret ödemeleri nedeniyle personel giderleri yüzde 35,6 artarak 216 milyar 570 milyon liradan 293 milyar 678 milyon liraya yükselmiştir.
- 2019 bütçesi YEP'teki dengelenme sürecinin en temel destekleyicisi olacak. Bütçenin en önemli özelliklerinden biri tasarruf bütçesi olması.
- 2019'da da bütçemizden en büyük payı eğitime ayırıyoruz. Eğitime ayırdığımız kaynağı 2019'da 161 milyar liraya çıkarıyoruz, vergi gelirlerinin yüzde 21'ini eğitime harcayacağız.
- 2019'da bütçeden yatırımlar için 65,1 milyar lira, reel kesim destekleri için 32,8 milyar lira kaynak ayırıyoruz.
- Albayrak: "Çok kısa bir süre içerisinde Hazine garantili bir altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı daha gerçekleştireceğiz."
- Önümüzdeki dönemde adım adım kurumların sayısının artması ile birlikte kapsamı genişletilecek olan Tek Hazine Kurumlar Hesabı ile kamu nakit kaynakları Hazine tarafından tek bir hesapta izlenerek yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağı tek hesap üzerinden çok daha etkin ve verimli şekilde yönetilecektir. Tek elde toplanacak nakit rezervinin en uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 3-4 milyar lira asgari tasarruf elde edilecektir.
- Büyüme rakamları (Türkiye stagflasyona girdi, Türkiye küçülecek, Türkiye resesyona girdi) sözleri yanıtını almıştır.
- Türkiye, küresel ekonomideki sert süreçlere, tarihinin en büyük kur saldırısına rağmen, o saldırıyı yaşadığı dönemde dahi büyümüştür.
https://www.bloomberght.com/haberler/haber/2179549-albayrak-2018-de-38-2019-da-23-buyume-ongoruyoruz
-
ben kendimi bildim bileli enflasyon ile mücadele ediliyor. ;D enflasyonu zıplatan ne kadar ürün varsa onların girdileri, maliyeti, fiyatının zıplamasına sebep olacak faktörlerde hakimiyet kuramıyorsan boş.
-
seçimden önce açıklamalardan bir tanesi "seçimden sonra önceliğimiz enflasyon ile mücadele" seçim geçti enflasyon patladı gitti. eleştirileri dış güçler demek yerine nerede hata yaptık da böyle tepki geldi sorununa araştırılmasından yanayım.
-
Özellikle yılın son döneminde parasal daralmaya geçtik ülke olarak, dövizin de artmasıyla birlikte ithalat kalemleri oldukça azaldı, şimdi yeni yılla birlikte bir miktar gevşeme yaşanacaktır ama bu yılın enflasyon verileri çok yüksek çıkmayacaktır sanıyorum.
-
Enflasyon hesaplanırken kullanılan kalemleri kafamıza göre değiştirebildiğimiz sürece istediğimiz gibi değerler çıkarabilir ve enflasyonla mücadelede güçlü bir performans yakalayabiliriz.
-
peki enflasyonun onunla mücadele ettiğimizden haberi var mı? dağ dağa küsmüş haberi olmamış vers. gibi. şu mücadeleye saraydan başlamalı.
-
ben o kadar emin değilim. geçen seçim öncesinde enflasyonla mücadele önceliğimiz açıklamasını iyi biliyorum. neredeyse o seçimden itibaren enflasyon iki katına ulaştı.
-
yatırımın yaşadığın ülkedeki enflasyon oranından daha yüksek getirisi olacak ki enflasyona karşı direnç kazanasın. kripto paralarda doğru zamanda işlemler ile bunu yapmak mümkün ama çoğu kişi de yapamaz.