Bir JP Morgan analisti tarafından yayınlanan yeni bir rapor, en son yaşanan Bitcoin rallisi için olası bir açıklama ortaya koyuyor. Artışın piyasaya giren yeni kurumsal yatırımcılarla iyi açıklanabileceğini öne sürüyor.
Hacimlerdeki Artış
Bir ZeroHedge makalesinde açıklandığı gibi, JPMorgan’dan Nikolaos Panigirtzoglou, geçtiğimiz birkaç ay içinde Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ticaret hacminde 2017 yılının sonlarında yaşanan boğa piyasasındaki zirve ile karşılaştırılabilecek ölçüde hacimlerde bir artışının yaşandığını ifade ediyor. Bu rakamlara rağmen, BTC fiyatı o zamanlar gördüğü seviyelerin yakınında bile değil.
Bunun olası bir nedeni, kripto para borsalarının piyasada gerçekten neler olup bittiği hakkında iyi bir veri kaynağı olmaması olabilir. Panigirtzoglou’nun raporu, “birçok kripto para alım satım borsasında Bitcoin alım satım hacimlerinin sahte alım satımlarla önemli ölçüde abartıldığını, örneğin hiç gerçekleşmemiş alım satım hacmini rapor eden borsaların gerçekte sadece belirttikleri hacmin % 5’i kadar işlem yaptıklarını vurguluyor”
Farkı yaratabilen şey, geleneksel perakende borsalarında yer almayan BTC ticareti. Kurumlar BTC’ye büyük ölçüde dahil olmaya başlıyor ve raporda “listelenen vadeli işlemler piyasasının öneminin önemli ölçüde azaldığı” iddia ediliyor.
Kurumsal para, perakende yatırımdan çok daha az temkinli olma eğiliminde ve birçoğu, bu yeni rallinin, Bitcoin’i geçen zamanki 20.000 $ zirvesinden düşüren uçuculuğa daha az eğilimli olabileceğini iddia ediyor.
This same analyst a month ago wrote about how bitcoins' intrinsic value is determined by its mining cost (which is incorrect) and how bitcoin was at the time trading above intrinsic value (overpriced). How much do these bankers get paid to be late or wrong? pic.twitter.com/aIL9lMIMer
— Alex Krüger (@krugermacro) June 16, 2019
Bu değerlendirme doğru olsa da, topluluk JPMorgan’daki analistin yaptığı değerlendirmeye katılma noktasında pek de istekli değil. Popüler yatırımcı Alex Kruger, kendisi ve topluluktaki diğer birçok kişinin kurumsal paranın rallinin arkasında olabileceği ihtimalini bildiğini belirterek Panigirtzoglou’nun madencilik maliyeti ile BTC fiyatı arasındaki ilişki hakkında yaptığı önceki bir raporu eleştirme fırsatı da buluyor.
Definitively can. Need to differentiate between types of institutional capital (real money, fast money, etc). Should also realize most CME volume is not buy and hold but rather spreading/arbitrage/hedging/high-frequency/etc, appreciated by the high Volume/OI ratio.
— Alex Krüger (@krugermacro) June 16, 2019
https://kriptokoin.com/bitcoin-rallisinin-ardindaki-itici-gucun-nedeni-bu-mu/