Έτος μεγάλων και δύσκολων αποφάσεων θα είναι το 2019 για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες καθώς κατά τη διάρκειά του θα κληθούν να καθορίσουν και εν μέρει να υλοποιήσουν τον νέο σχεδιασμό, βάσει του οποίου τα «κόκκινα» δάνεια θα υποχωρήσουν στο τέλος του 2021 κάτω του 10% επί των συνολικών χορηγήσεων, προσεγγίζοντας τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η ανάγκη επιθετικότερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures - NPEs) κατέστη επιτακτική, μετά την κατάθεση των πλάνων τριετίας (2019-21), στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Βάσει αυτών, οι τράπεζες προβλεπόταν να μειώσουν τα NPEs μεταξύ 18% με 22% στο τέλος του 2021.
Η γνωστοποίησή τους πυροδότησε μπαράζ ρευστοποιήσεων στους τραπεζικούς τίτλους καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι για την επόμενη τριετία δεν υπήρχαν προοπτικές απόδοσης. Το sell off δεν... τσάκισε μόνο την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά κατέστησε δυσκολότερη την έξοδο στις αγορές για άντληση συμπληρωματικών ή και βασικών κεφαλαίων.
Το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν μόλις ένα μήνα μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό της νέας σκληρής πραγματικότητας: χωρίς το δίχτυ του προγράμματος, απόλυτος κριτής για τις δυνατότητες των τραπεζών να εξυγιάνουν με επιτυχία τους ισολογισμούς τους και να ενισχύσουν χορηγήσεις και έσοδα είναι οι αγορές.
https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1658869/trapezes-erhontai-mega-deals-gia-kokkina-daneia.html