Στην έκτη καλύτερη θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. συγκαταλέγεται η χώρα μας, ως προς τον αριθμό των συνταξιούχων που κινδυνεύουν να διολισθήσουν σε κατάσταση φτώχειας. Πρόκειται για μια ανέλπιστα καλή είδηση, που εξηγείται όμως από τη δραματική μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης, που περιόρισε δραματικά το ποσό κάτω από το οποίο θεωρείται τυπικά ότι κινδυνεύει ένας συνταξιούχους. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν επίσης ότι οι συνταξιούχοι, παρά τις περικοπές των συντάξεων, και δη όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, προστατεύθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης, από τους εργαζόμενους αλλά και τους άνεργους.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2017 σχεδόν ένας στους δέκα συνταξιούχους στην Ελλάδα (ποσοστό 9,5%) βρισκόταν στο κατώφλι του ορίου φτώχειας, όταν στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14%. Μάλιστα, ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο, καθώς το 2016 ήταν στο 13,8%, στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση κατά 0,2 μονάδες και κατά περίπου 10 μονάδες συγκριτικά με το 2010, όταν το ποσοστό ήταν 19%.
Εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης, το 2011, το ποσοστό αυτό άγγιξε το ανώτατο επίπεδο του 19,9%, ακολούθησε όμως από εκεί και πέρα μια σημαντική πτωτική πορεία, που σύμφωνα με τους ειδικούς εξηγείται από την παράλληλη πτώση των εισοδημάτων. Και αυτό γιατί ως κατώφλι φτώχειας σε κάθε χώρα ορίζεται το εισόδημα που βρίσκεται κάτω από το 60% του διάμεσου εθνικού εισοδήματος, μετά την καταβολή συντάξεων, επιδομάτων και άλλων κρατικών βοηθημάτων. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα, το όριο της φτώχειας στη χώρα μας, από περίπου 485 ευρώ τον μήνα, να διολισθήσει στα 382 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κοντά στα 450 ευρώ να μη θεωρείται πλέον ότι κινδυνεύουν από φτώχεια.
https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1659872/enas-stoys-10-syntaxioyhoys-kindyneyei-apo-ftoheia.html