Investing.com - Yavaşlama sinyalleri veren Euro Bölgesi'ndeki göstergelerdeki düşüş Mart'ta da devam ediyor. Bugün açıklanan Almanya ve Euro Bölgesi imalat PMI rakamları 6 yılın en düşüğüne gerilerken 50,0 olarak referans alınan seviyenin de çok altında kaldı.
Bölge verilerindeki düşüşün ardından Almanya 10 yıllık tahvil faizi sıfırın altına inerek 2016 sonrası en sert düşüşü yaşadı.
Avrupa Merkez Bankası, Mart toplantısında sözlü ifadesini değiştirirken varlık alımlarının da Eylül'de 3. kısmına başlayacağını açıkladı. Daha önceki toplantıda faiz artışı için yılın 2. yarısını işaret eden banka, son toplantısında bu yıl faiz değişikliği yapmayacağını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası, hem bölge ekonomisindeki yavaşlama hem brexit belirsizliği hem de ticaret savaşlarının küresel riskleri aşağı yönlü artırdığını belirtmişti.
Avrupa Merkez Bankası'nın ardından Fed de küresel risklere dikkat çekerek bu yıl faiz artışı yapmayacağını belirtti ve 2020 için de tek faiz artışı ön gördü.
Önemli ekonomilerin merkez bankalarındaki politika değişikliğinde ana sebebin küresel büyüme riskleri ve buna en büyük neden olan ticaret savaşlarının olması dikkatleri tekrar ABD-Çin müzakerelerine çevirdi.
ABD ve Çin liderlerinin Nisan'da bir araya gelmesi beklenirken görüşmelerde istenen ilerlemenin olmaması risk iştahını da zorluyor.
ABD Dolar Endeksi, FOMC sonrası kayıplarını silerek tekrar pozitif bölgeye geçerken euro kayıplarını genişletti ve Ons Altın, yen gibi güvenli liman özelliği taşıyan varlıklar da yükseliş yaşıyor.
Haftanın son işlem gününde gelişen ülke paralarının çoğunda düşüş var. İlk yarıda en sert kayıp %2,5 ile TL'de olurken TL'yi %1,5 kayıpla Güney Afrika randı izliyor.
Güne 5,45 üzerinde başlayan USDTRY kuru, günün devamında alımlarını hızlandırdı ve 5,58 direncini test etmesinin ardından 5,54'e sınırlı geri çekilme yaşadı. Kur son saatte tekrar atağa geçerek 5,5860'a yükseldi.
kaynak:
https://tr.investing.com/news/forex-news/gelisen-ulke-paralar-sert-dusus-yasyor--tl-25-kaypla-en-cok-kaybeden-oldu-561787