Bitcoin’in Değeri Nasıl Hesaplanıyor?
Genel olarak kripto paralar ve özellikle Bitcoin’e adeta düşmanlık edenler var. Bunlara yurtdışında ‘hater’ yani ‘nefret edenler’ deniliyor.
’Hater’lar üst düzey eğitim almışlarsa genelde mevcut para sistemini savunanlar arasından çıkıyorlar. Bir önemli grup ‘Hater’ da altını savunan ‘Bitcoin’i altına rakip görenler arasında yer alıyor.
Geri kalan ‘Hater’lar ise genelde mevcut düzenin dışına çıkmaktan korkan ve yenilikleri tehdit olarak algıladıkları için çok derinlemesine araştırmayanlar.
‘Hater’ların çoğu aslında Bitcoin’in ne olduğunu tam olarak bilmediklerinden ‘O’ndan nefret ediyorlar.
Bugün merkez bankalarının para birimleri (kendileri için) sıfır maliyetle borç ve faiz karşılığında herhangi bir üretim limiti olmaksızın basılır. Sürekli Ekonomik büyümeden daha fazla para üretildiği için enflasyon olur. Halk hem enflasyon altında ezilir hem de para üretirken oluşturulan borçlar sonunda hep halka ödettirilir.
Oysa tıpkı altın ve gümüş gibi Bitcoin de üretimi sınırlı bir paradır. Sınırsız bir biçimde Bitcoin üretmek blokzincir teknolojisi sayesinde değiştirilemez yazılım nedeniyle mümlün değildir. Dünyada sadece yaklaşık 21 milyon adet Bitcoin var olacaktır.
Ayrıca yine altın ve gümüşte olduğu gibi Bitcoin üretiminde borç ve faiz yoktur. Altın ve gümüş madencilik ile üretilir. Genelde altın ve gümüş fiyatları madencilik maliyetinin altına düşse bile orada çok uzun süre kalmaz.
Bitcoin üretilebilmesi için özel bilgisayarların çok zor matematik problemleri çözmesi gerekir. Bitcoin dizaynında, adeta altına atıfla bu işleme de madencilik denilmiştir. Bitcoin madenciliği pahalı bir iştir. Bugün bir Bitcoin üretmenin maliyeti elektrik fiyatlarına göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık 7000 $ civarındadır.
Birçok ‘Hater’ Bitcoini icad edenlerin bunu kafalarından uydurduğunu ve milyonlarca insanı kandırdığını, istedikleri zaman maliyetsiz para basa bildiklerini vs zannediyor. Onlara göre Bitcoin şirket gibi birşey, kendi propagandasını yapması için bazı insanlara para dağıtıyor. Hatta arkasında küreselci aileler var.
Oysa Bitcoin’i değerli kılan ortada böyle bir şirket organizasyon vs hiç olmaması. Blokzincir teknolojisinin özelliği zaten ortada bir merkezi yapı olmadan üyelerin birbiriyle işlem yapabilmesini mümkün kılmış olması. Ortada sadece Bitcoin yazılımı var. Bu yazılım da adeta otomatik küresel bir Merkez Bankası gibi çalışıyor.
Ancak bu ‘yazılım merkez bankası’ sınırsız değil aksine çok sınırlı şekilde para üretiyor. giderek para üretim hızının düşeceği de en başından kodlarının içine yerleştirilmiş durumda.
Asıl kafasına göre para basan ve bunu dilediğine iltimas geçip dağıtan bugünkü merkez bankaları ve mevcut finans sistemi.
https://www.google.com/amp/s/www.coinkolik.com/bitcoin-degeri-nasil-hesaplaniyor/%3famp