Μικρή, προς το παρόν, καθυστέρηση καταγράφεται στην προσπάθεια συλλογικής υποβοήθησης των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, με συναλλαγές πέριξ της λογιστικής τους αξίας, καθώς κανένα από τα δύο σχέδια, που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν εμφανίζεται ως τεχνικά άρτιο.
Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει προκρίνει το σχέδιο παροχής πιστοποιητικών κρατικής εγγύησης επί των ομολόγων πρώτης εξασφάλισης (senior note) τιτλοποιήσεων, το οποίο υιοθετεί το ιταλικό μοντέλο. Παρότι, όμως, πήρε υπό την «ιδιοκτησία» της το παραπάνω σχέδιο, αναθέτοντας στην JP Morgan την τεχνική επεξεργασία, υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.
Τα βασικότερα άπτονται του κόστους, το οποίο θα αναλάβουν οι τράπεζες, προκειμένου οι senior note τίτλοι να λάβουν πιστοποιητικά κρατικής εγγύησης.
Το πρώτο θέμα αφορά, όπως έγραψε το Euro2day.gr, στο ύψος της προμήθειας, την οποία θα καταβάλουν οι τράπεζες στο Δημόσιο έναντι της εγγύησης. Το ύψος της θα πρέπει, αφενός, να αντανακλά το ρίσκο χώρας και τραπεζών, ώστε να μη θεωρηθεί έμμεση κρατική ενίσχυση, αφετέρου, να επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν χρήση του «εργαλείου». Πρόκειται για δύσκολη άσκηση, με δεδομένο ότι οι εκδόσεις της Ιταλικής Δημοκρατίας διαβαθμίζονται πιστοληπτικά ως επενδύσιμες (investment grade) ενώ της Ελληνικής όχι.
https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1659829/trapezes-giati-paei-piso-h-kratikh-eggyhsh-sta-npe.html